Ideologia USR abandonată | Andrei Gheorghiu, viceprimarul prieten cu Gutău care a lăsat în urmă principiile partidului
Toate partidele care au condus până acum municipiul și județul i-au trădat pe vâlceni! Acestea merită sancționate prin vot și trimise acasă! Vâlcea merită oameni competenți, onești și responsabili la vârful său! – Așa își prezenta campania electorală locală din 2020 actualul viceprimar USR, Andrei Gheorghiu. O campanie cu mesaj tipic USR, în care se face opoziție absolută față de toate celelalte partide funcționale.
Derulând câțiva ani înapoi, Andrei Gheorghiu finaliza în 2004 studiile la Liceul Industrial Ferdinand. După finalizarea liceului a lucrat în profesia de consulalt la diverse firme din București și abia în 2007 a decis să se înscrie la o facultate, anume la Facultatea de Management în Turism a Universității Creștine Dimitrie Cantemir București. În 2018 a mai terminat o facultate la una dintre cele mai abordate insituții de învățământ universitar finalizate de politicienii vâlceni, Universitatea Constantin Brâncoveanu. Cariera tânărului politician este diversificată, lucrând atât în România, cât și la câteva firme din Regatul Unit.
În politică a început să activeze de ceva timp, în 2016 fiind unul dintre candidații pentru un loc în Camera Deputaților din partea USR. În anul 2020 a candidat pentru funcția de primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, dar a rămas consilier local din partea USR alături de alți 2 colegi de partid: Manda Petrișor Alin și Iordache Andreea Maria.
Ideologia partidului USR, o fațadă la nivel național și o impostură la nivel local
Campaniile electorale ale candidaților USR din orice colț al României sunt tipice și au la bază câteva principii de la care nu deviază: ”Libertatea, însoțită de responsabilitate. Economie de piață și libertatea economică. Educație și șanse pentru toți. Respectul și garantarea proprietății private. Libertate religioasă. Respectul față de viața privată. Demnitatea persoanei. Dreptatea, Adevărul. Competența. Meritocrația. Integritatea. Respectul față de lege și stat de drept. Libertatea de expresie. Drepturile omului. Respectul față de cultura europeană clasică. Valorile și principiile morale euro-atlantice. ”, conform site-ului oficial USR.
Cu toace aceastea, dacă urmează câteva principii pe durata campaniei, asta nu înseamnă că sunt obligați să le urmeze și după instalarea în funcție. Exact același lucru se întâmplă și în cazul organizației municipale din Râmnicu Vâlcea. Focul încălcării principiilor este alimentat de liderul Andrei Gheorghiu.
Dacă așchia ar fi reprezentată de USR și comportamentul aleșilor locali, iar truchiul de politica românească, proverbul încă este valabil: Așchia nu sare departe de trunchi. Oricât ar vorbi USR despre principii europene, fără penali în funcții publice, transparentizare, educație pentru toți și alte ideologii care par chiar acceptabile, partidul eșuează în a-și păstra valorile când vine vorba de comportamentul unor lideri locali. Partidul sacrifică cumva ideologia pentru a-și asigura câteva locuri de consilier local sau județean ca să nu rămână în afara bulei politice.
La Râmnicu Vâlcea lucrurile au mers un pic cam departe față de acel simplu sacrificiu. Anume, parcursul politic din 2020 până în prezent al viceprimarului Andrei Gheorghiu arată cam așa:
- 2020 – candidează la primăria municipiului cu o ideologie anti-Gutău
- 2020 – pierde alegerile la funcția de primar, dar USR câștigă 3 consilieri locali în Consiliul Local din Râmnicu Vâlcea.
- 2020 – negociază cu PNL un acord pentru o alianță care avea să fie semnată și acceptată ca mai apoi să facă opoziție partidelor PSD/PER în Consiliul Local.
- 2021 – după câteva luni ”Alianța Pentru Râmnic”, adică acordul de opoziție dintre PNL și USR, se destramă și USR schimbă macazul, votând la majoritatea proiectelor împreună cu PSD și PER. Alianța este încă valabilă din punct de vedere formal și scris.
- 2021-2022 – cei 3 consilieri USR se retrag tăcut din viața publică și votează la fiecare ședință împreună cu partidele fidele lui Mircia Gutău. Au mai existat proiecte la care useriștii nu au votat împreună cu PSD și PER, însă importanța proiectelor nu este notabilă.
Cumva o alianță de tip PSD-USR sau PNL-USR s-a mai realizat în alte localități din România, în funcție de principiile propuse pentru opoziție. Totuși, factorul comun care a făcut cea mai mare diferență la alegerea colegilor de alianță pentru useriști a fost reprezentat de refuzarea și dorința de neafiliere cu politicienii al căror istoric este discutabil și dubios. Corelând cu alianța toxică de la cârma României, formată din PNL și PSD, partidul USR a ales destul de motivat să facă o alianță cu echipa municipală liberală.
Motivele sunt simple și indică un comportament mai decent când vine vorba de alegerea colegilor de alianță. Echipa municipală liberală este formată din mulți tineri politicieni care nu sunt dependenți de funcțiile de conducere de la stat. Singurul ”lup bătrân” care face parte din echipa liberală ar fi Grigore Crăciunescu. În rest, echipa se diferențiază cumva de ideologia liberală adoptată la nivel județean și promovează mai mult ideologii care fac parte din familia comună a USR.
Rocada realizată cu partidele controlate de Mircia Gutău nu este motivată din acest punct de vedere. În aceste partide, PER și USR, se află oameni dependenți total când vine vorba de funcțiile obținute politic. Majoritatea dintre aceștia reprezintă cumva un monopol asupra Consiliului Local, obținut de Mircia Gutău pe parcursul anilor. Este vorba de politicieni care au ca istoric scandaluri naționale, mii de euro obținuți lunar de la numeroase funcții la stat, studii de umplutură și alte aspecte care însumează tiparul politicianului român.
Ce l-a convins pe liderul userist să reunțe total la principii rămâne un mister pentru publicul larg, însă este o demonstrație evidentă de traseism politic și în cazul celor mai ”corecți” politicieni: membrii USR.
”Trecerea dintr-o tabără în alta nu ar fi trebuit să mire pe nimeni având în vedere schimbările bruşte de atitudine de care a dat dovadă de-a lungul timpului liderul USR Vâlcea, Andrei Gheorghiu. Acesta s-a arătat la început împotriva edilului Mircia Gutău, din cauza problemelor pe care acesta le-a avut cu justiţia, apoi împotriva lui Virgil Pîrvulescu, actualul viceprimar din partea PNL, din cauza „trecutului său politic” (a fost promovat în funcţie pe filiera PSD – Dragnea – Dăncilă), pentru ca în final să facă ceea ce toată lumea a bănuit încă de la început: pact cu primarul Mircia Gutău şi alianţa care-l susţine pe acesta: PSD – PER, prin votarea hotărârilor de Consiliu Local propuse de aceştia. ” scria Daciana Mitrache în august 2021 la publicația Adevărul.
Traiseismul politic al membrilor USR Râmnicu Vâlcea a fost observat și de votanții partidului, oganizând un protest amplu în vara anului 2021. Oamenii au fost nemulțumiți de comportamentul politicienilor pe care i-au votat, cerându-le demisia.
Conexiunea tăcută și rușinoasă a liderului USR cu Rusia și AUR
Dacă tot vorbim de decizii proaste de imagine, cu siguranță Andrei Gheorghiu ar fi pe primul loc în administrația publică din Râmnicu Vâlcea. Anume, s-a afiliat în primul rând cu Mircia Gutău care este, indiscutabil, unul dintre cei mai ”pătați” oameni politici din municipiu. Ideologiile partidelor din care fac parte cei doi sunt total diferite, deși ”pe foaie” se aseamănă.
La rândul acestuia, Mircia Gutău este afiliat cu mulți alți oameni dubioși care nici măcar n-ar fi băgați în seamă de oamenii USR. Totuși, ca să oferim un exemplu clar, Mircia Gutău este afiliat direct cu liderul AUR vâlcean, Gheorghe Rădescu. Cum poate o personalitate politică din USR precum Andrei Gheorghiu să se afilieze cu un primar ai cărui prieteni sunt oamenii celui mai criticat și radical partid din țară?
La o ședință a Consiliului Local din Râmnicu Vâlcea din luna februarie a acestui an, unul dintre proiectele de hotărâre avea ca decizie de bază să ofere un spațiu de activitate filialei AUR din Râmnicu Vâlcea. La acest proiect, care era la propunerea primarului, cei 3 consilieri USR nu au votat favorabil. După câteva luni, proiectul a fost repus pe ordinea de zi și a fost, în cele din urmă, aprobat.
”Aș vrea să spun că noi, consilierii USR, nu suntem de acord și nu vom vota favorabil la acest punct de pe ordinea de zi deoarece nu suntem de acord să susținem un partid care are apucături extremiste sau liderii care au acest comportament politic.” declara în primă instanță liderul USR, Andrei Gheorghiu.
Declarația de mai sus atestă întocmai ideologia useristă pe care orice membru o va expune dacă este nevoie. Cu toate acestea, Andrei Gheorghiu are în același timp o alianță nedeclarată cu Mircia Gutău care este prietenul politic al membrilor AUR Vâlcea.
Revenind la conexiunea directă dintre Rădescu și Gutău, liderul AUR vâlcean ne-a declarat că a existat o discuție pe parcursul acestui an între cei doi și că este vorba despre o posibilă colaborare pe viitor: ”Cât despre domnul Gutău pot să vă spun că am fost împreună cu președintele George Simion, cu mine și cu domnul deputat Ringo Dămureanu la dânsul și am înțeles că există o deschidere spre o colaborare. ”