PNL, situație nefavorabilă în țară și la Vâlcea | Liderul liberalilor încearcă să mușamalizeze acuzațiile de plagiat
Conform ultimului sondaj realizat la sfârșitul lunii iunie de către Ipsos, comandat de USR, una dintre problemele cele mai importante pentru români ar fi reducerea corupției. Cu toate acestea, primele partide cu favoarea de vot a românilor sunt PNL și PSD, cunoscute drept formațiunile politice care au avut numeroși oameni implicați în acțiuni de corupție.
Totuși, asta nu înseamnă că celelalte partide sunt favorabile doar pentru că nu au avut la fel de multe cazuri de corupție. Sunt mai multe considerente prin care românii își aleg partidul favorit la vot. De obicei, se împart în două grupuri: pro-liberali și pro-pesediști. Totuși, mai avem două partide populare care au dobândit pe parcursul timpului grupuri de vot: pro-useriști și pro-auriști.
Conform membrilor care fac parte din această formațiune politică, auriștii sunt oameni în vârstă care făceau parte din alte partide, mai ales PNL și PSD, însă s-au reprofilat. Sunt și oameni tineri care votează cu AUR, însă aceștia fac parte din emisfera opusă a oamenilor care votează cu USR.
Rezultatele sondajului
Intenția de vot din totalul votanților:
- PSD: 37,8%
- PNL: 25,4%
- USR: 12,7%
- AUR: 10,1%
- Pro România: 4%
- PMP: 3%
- UDMR: 3%
Intențiile de vot calculate doar din totalul celor care exprimă o opțiune și sunt siguri că ar veni la vot:
- PSD: 40,8%
- PNL: 24,4%
- USR: 14,2%
- AUR: 11,3%
Subiectele pe care respondenții le consideră cele mai importante:
- Sistemul de sănătate: 74%
- Creșterea salariilor: 73%
- Reducerea corupției: 73%
47% dintre respondenți nu sunt de acord cu introducerea impozitării progresive, în timp ce 36% sunt de acord.
Sondajul a fost realizat de Ipsos, în perioada 17-30 iunie 2022, prin interviuri față în față cu 1.072 de respondenți. Marja de eroare este +/-3,0%.
O guvernare de două ori mai toxică
Dacă românii erau săturați de guvernările de tip PSD sau PNL, actuala guvernare este de două ori mai toxică deoarece implică colaborarea celor două partide. Este indiscutabil că ambele formațiuni politice aduc aceeași cantitate de nepotism, corupție și incapacitate demonstrată de diverși oameni politici pe parcursul zecilor de ani.
Cea mai actuală fotografie cu o reprezentare clară a guvernării actuale este chiar din această săptămână, din timpul vizitei premierului Nicolae Ciucă în județul Vâlcea, la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice:
În fotografia de mai sus se află premierul Nicolae Ciucă (PNL), vicepremierul Sorin Grindeanu (PSD) și primărița Olguța Vasilescu (PSD). Este un trio ce demonstrează că actuala guvernare este doar o adunătură de oameni politici care nu au părăsit niciodată funcțiile statului. Aceștia sunt mereu la robinetul financiar al salariului luat de la stat orice s-ar întâmpla.
Liberalii, antagoniștii propriului partid
Nimeni, dar absolut nimeni, nu a făcut mai mult rău Partidului Național Liberal decât membrii aceleiași formațiuni. Partidul este, de mult timp deja, într-o cădere evidentă și nu pare să ofere semne că și-ar reveni cumva.
Liderul liberalilor, premierul Nicolae Ciucă, ar reprezenta conducerea partidului. Acesta ar fi cadrul militar care a venit să coboare milităria din pod și să pună în ordine partidul. Cu toate acestea, nu este mai diferit decât Ludovic Orban sau Florin Cîțu. Toți acești trei lideri au fost pe scaunul conducerii pentru a oferi o imagine de stabilitate când aceste personalități aveau o reputație oarecum favorabilă. Singura mișcare de imagine pe care a făcut-o PNL a fost să-l stabilească în funcție pe Ciucă pentru că este cadru militar și să le ofere locuitorilor țării un fel de siguranță vis-a-vis de războiul din Ucraina.
După tot acest timp, se poate observa că militarul este tot un politician cu discursuri politice și îi mai și tremură vocea când le spune. Pentru liberali, entitatea conducerii este diferită, însă scopul este același. Poate pe timpul pandemiei ar fi fost mai folositoare o conducere formată doar din doctori, conform principiilor prin care se aleg liderii la PNL.
Deși PNL a încercat să-l pună pe Ciucă în ipostaza de ”premierul cel bun” sau ”militarul la cârma țării”, acuzația de plagiat îl urmărește peste tot. Acuzele sunt verificabile și demonstrate întocmai de către jurnalista Emilia Șercan. Totuși, de la acuzația de plagiat până acum, sistemul a tot fentat cazul lui Ciucă. Anume, mai jos sunt enumerate stadiile dosarului de plagiat, din articolul lui Cristian Pantazi de la G4media:
- În luna martie, analiza făcută de CNATDCU pe sesizarea de plagiat a fost oprită brutal de Parchetul General.
- Tot în luna martie, o judecătoare de la Curtea de Apel București a suspendat efectele înregistrării unor sesizări de plagiat în teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă invocând, în motivare, că România are nevoie de stabilitate.
- În luna iunie, un complet al Curții de Apel București a anulat toate sesizările depuse, la începutul anului, în atenția CNATDCU privind plagiatul lui Ciucă.
- Acum, proiectele legilor educației sunt a patra tentativă a premierului Ciucă de a scăpa de acuzația de plagiat.
Mai întâi de toate, nu am plagiat. Mi-am terminat teza între anii 1998 – 2001. Am susţinut-o în anul 2003, pentru că în anul 2002 am fost în misiune în teatru de operaţii. În momentul de faţă, să lăsăm instituţiile să-şi prezinte concluziile asupra acestui subiect, după care voi lua o decizie. Sigur, am onoarea şi demnitatea să pot să iau o decizie în acest sens. (…) În acel moment, voi lua decizia exact cum v-am spus, în conformitate cu principiile mele de onoare şi demnitate.
Declara premierul Nicolae Ciucă la începutul lunii aprilie din acest an.
PNL este un partid care își merită soarta deoarece nu prezintă niciun interes în a scăpa de toxicitatea membrilor pe care îi are. Liderul acestora face inaugurări și prezentări prin țară la diverse tronsoane sau autostrăzi și între timp acuzațiile de plagiat îl urmăresc. Ba chiar mai rău, luptă cu totul împotriva acuzelor și încearcă, reușind de altfel, să mușamalizeze acest dosar prin controlarea instituțiilor statului.
În județul Vâlcea situația nu este departe de ceea ce se întâmplă în interiorul partidului la nivel național. Sunt doi lideri care nu prea se înțeleg și au metode diferite de comunicare cu votanții.
Liderul de județ, Cristian Buican, nu a fost niciodată unul dintre cei mai activi sau cei mai deschiși oameni spre comunicare. Acesta pare că s-a concentrat mai mult de comunicarea internă, alături de primarii liberali din județ. Acesta nu prea oferă declarații în presă și doar câteodată mai postează un mesaj pe rețelele de socializare. Cu toate acestea, pare să fie de neclintit din conducerea partidului la nivel județean chiar dacă nu este la fel de popular precum alții.
Liderul de la reședința de județ, Virgil Pîrvulescu, reprezintă o antiteză a liderului de la județ. Până la urmă acesta face opoziție primarului din Râmnicu Vâlcea și este nevoit să fie cât mai ”gălăgios”. Totuși, nu este cel mai apreciat om al partidului și scandalurile interne l-au avut ca subiect principal. Nici liderul Cristian Buican nu pare să-l susțină întrutotul.
La judeţ am avut o relaţie, să-i zicem aşa, mai rece. Au fost nişte clarificări între mine şi preşedintele Cristian Buican. Se pare că de o săptămână lucrurile merg în direcţia în care ne dorim fiecare, adică să lăsăm la o parte discuţiile acestea despre cine este mai şef decât altul. Eu am un singur ţel: organizaţia municipală. Vom vedea care sistem de management este mai bun, cel de la municipiu sau cel de la judeţ. Se va vedea acest lucru la voturile obţinute, totul se joacă prin prisma voturilor.
Declara Virgil Pîrvulescu în luna martie.
Cu siguranță social-democrații vâlceni sunt mai uniți decât liberalii. Lupta de funcții și orgolii îi acaparează, oferind o imagine de instabilitate. Până și USR Vâlcea stă mai bine la acest capitol, până la urmă urmează aceleași obiective precum liberalii sau orice partid: funcții și beneficii cât mai multe.