Taberele de teatru şi pictură vor face din oraşul-staţiune Călimăneşti un paradis artistic pentru iubitorii de frumos

În perioada 30 iulie – 09 august 2022, oraşul-staţiune Călimănesti găzduieşte o nouă ediţie a taberelor de teatru şi pictură.

Primarul Florinel Constantinescu, actorul Florin Zamfirescu şi fiica sa, Ştefana Samfira, care a preluat mult din sarcinile iniţiale ale tatălui, au dat startul mult aşteptatului eveniment sâmbătă, 30 iulie 2020, pe terasa Hotelului Central din Călimăneşti.

Ediţia a XIII-a a Taberei Naţionale de Teatru „Florin Zamfirescu” şi ediţia a XV-a a Taberei de Arte Vizuale „Vlaicu Ionescu” au demarat în prezenţa preşedintelui UAP Vâlcea, Gheorghe Dican, a profesorilor coordonatori şi a artiştilor participanţi la tabere, în cadrul căreia cei interesaţi au cunoscut participanţii de anul acesta la cele două manifestări şi au putut admira creaţii artistice realizate în ediţiile anterioare ale taberei de pictură.

Primarul oraşului Călimăneşti, Florinel Constantinescu: „An de an încercăm, la fiecare ediţie, să fim mai buni, să venim cu elemente noi”

„Astăzi deschidem taberele de teatru şi pictură de la Călimăneşti, locul unde am redescoperit sănătatea fizică şi spirituală, locul întoarcerii spre natură, locul, de ce nu, al întâlnirii cu arta. Suntem la a XV-a ediţie a Taberei de Arte Vizuale „Vlaicu Ionescu”, pictor născut în Călimăneşti şi la cea de-a XIII-a ediţie a Taberei Naţionale de Teatru „Florin Zamfirescu”, un nume greu al istoriei teatrului românesc. Ne mândrim cu aceste personalităţi care patronează cu onoare taberele noastre de teatru şi de arte vizuale. An de an încercăm, la fiecare ediţie să fim mai buni, să venim cu noi elemente administrative. Ne vom întâlni în toată această perioadă a desfăşurării taberelor cu pictori şi actori cunoscuţi. Ne vom bucura de priceperea lor şi mă bucur că locuitorii din Călimăneşti, şi nu numai, au ocazia să fie aproape de artişti adevăraţi să înveţe şi, de ce nu, copiii Călimăneştiului să urmeze aceste profesii deosebite. După toată această perioadă, în ultima zi a taberelor de teatru şi pictură, 8 august, la ora 16:30, la Hotel Cozia ne vom întâlni pentru a aprecia realizările artistice ale pictorilor şi să vizionăm o piesă de teatru. Sunt convins că în ultima zi vom aprecia lucrări deosebite. Sunt convins că vom asista la o măiestrie interpretativă a tinerilor actori”, a declarat în deschiderea evenimentului primarul oraşului Călimăneşti, Florinel Constantinescu.

Florin Zamfirescu: „Bucuria că este a 13 dată când deschidem tabăra noastră de teatru, pentru mine este greu de mărturisit”

O binecuvântare a locului este maestrul Florin Zamfirescu, fiind sufletul acestei tabere de teatru. Actorul a fost prezent la deschiderea evenimentului însoţit de studenţi şi fiica sa, Ştefana Samfira, care a preluat mult din sarcinile iniţiale ale tatălui şi care, într-adevăr, face tot posibilul pentru ca an de an aceste tabere să se desfăşoare la un nivel tot mai bun: 

„Bucuria că este a 13 dată când deschidem tabăra noastră de teatru, pentru mine este greu de mărturisit. Această bucurie este foarte mare, Călimăneşti este oraşul în care m-am născut şi în care am copilărit, cunosc toate cotloanele, cunosc şi insula Ostrov despre care de câţiva ani tot vorbesc, este aproape o necunoscută pentru turiştii care vin la Călimăneşti. Acum 13 ani am avut această iniţiativă acceptată de primărie să facem o tabără de vară anuală cu tinerii viitori absolvenţi de la IATC, ca ei, într-un fel sau altul să debuteze aici, la Călimăneşti. Primăria ne-a primit, fără sprijinul primăriei nu s-ar putea face acest eveniment. Vedem mai departe proiectul de astăzi, de mâine, pe care eu nu îl ştiu, îl ştie Ştefana, fiica mea, care a avut puterea să preia această tabără de teatru, şi nu îi este uşor să o conducă. Cu tabăra de pictură suntem vecini, ne cunoaştem, eu personal îi admir pentru lucrările perene pe care le fac. Noi, actorii de teatru interpretativ suntem cu o activitate efemeră, dar la fel de importantă”, a spus maestrul Florin Zamfirescu, în deschiderea evenimentului.

Taberele de teatru şi pictură reprezintă o bună conjuncţie a artelor scenei cu artele vizuale

La Călimăneşti, în această perioadă sunt prezenţi iubitori de artă şi de frumos cărora le place să se implice, să dea tot ce au mai bun, pentru a oferi urmaşilor aceste exemple minunate. Printre artiştii pictori, anul acesta sunt prezenţi şi artişti din Republica Moldova, o dovadă că nu există graniţe abstracte până la urmă, nu numai între oameni, dar nici între artişti, fiindcă la Călimăneşti sunt prezenţi printre cei înzestraţi cu aptitudini şi talent renumiţi din toate provinciile ţării care, ca de fiecare dată, au prilejul să descopere farmecul şi energia acestor locuri, dar şi bucuria de a crea.

Această varietate de expresii şi personalităţi artistice prezente va contribui la alcătuirea unei serii de lucrări interesante, o expoziţie care să ne bucure. 

Tot ceea ce se întâmplă la Călimănesti pe nişa culturală, în pofida vremurilor destul de complicate pe care le traversăm, se datorează primarului oraşului Călimăneşti, Florinel Constantinescu, care, cu o eleganţă desăvârşită, apreciază cultura şi reuşeşte să îmbine frumosul, astfel încât partea realizării de materiale, a proiectelor pe care le face în comunitate, să aibă un echilibru cu aceste evenimente culturale care se organizează la Călimăneşti.    

Picturile rămân în patrimoniul cultural al oraşului Călimăneşti

Tabăra de Arte Vizuale „Vlaicu Ionescu”, eveniment iniţiat în anul 2007, a devenit o tradiţie şi o emblemă pentru activitatea cultural-artistică a oraşului. În cadrul acesteia se organizează ateliere de creaţie în domeniul artelor vizuale, expoziţii personale şi de grup, cu lucrările artiştilor participanţi. 

Proiectul încurajează dialogul intercultural, mobilitatea artiştilor, contribuind la dezvoltarea creativităţii şi stimularea interesului pentru artă. Tabăra de anul acesta reuneşte, sub coordonarea lui Gheorghe Dican – preşedinte U.A.P., filiala Vâlcea, 10 personalităţi artistice din România, dar şi de dincolo de Prut, ale căror creaţii artistice, realizate pe parcursul taberei, vor putea fi admirate în cadrul expoziţiei finale.

La fiecare final de tabără, tablouri au fost lăsate în patrimoniul cultural al oraşului Călimăneşti, urmând ca acestea să fie expuse într-o expoziţie de pictură care va fi amenajată în Casa de Cultura „Florin Zamfirescu”, după finalizarea lucrărilor de modernizare.

La eveniment au fost prezente personalităţi din viaţa politică şi administrativă a judeţului, critici de artă, profesorii coordonatori şi artiştii participanţi. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *