Primarul Florin Mărăcine a reuşit să atragă, dintr-un foc, aproape peste 25 milioane lei prin „Anghel Saligny”

Din lista obiectivelor de investiţii finanţate prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, localitatea Galicea a reuşit să obţină fonduri consistente pentru două proiecte majore: înfiinţarea sistemului de canalizare în satele Brătia din Vale, Cocoru şi înfiinţarea unei staţii de epurare pentru satele Cremenari, Brătia din Deal, Brătia din Vale şi Cocoru, obiectiv pentru care va fi alocată suma de 15 milioane de lei şi asfaltare drumuri de interes local pentru care este prevăzută suma de 11 milioane de lei:

„Suntem mai optimişti după această veste privind finanţarea proiectelor depuse prin programul „Anghel Saligny”. Fac această precizare deoarece oamenii nu mai cred în motivările pe care le tot aducem, cred că sunt poveşti, vor fapte concrete şi au dreptate, dar şi eu doresc să le fac, însă, independent de voinţa mea, acestea nu se realizează atunci când ni le propunem. Proiectele pe care le vom realiza cu bani guvernamentali sunt investiţii mari. Dar, până să ajungem aici s-a muncit, drumurile la Bucureşti au devenit poteci, iar Dumnezeu a fost de partea noastră. Acum s-a primit avizul favorabil privind finanţarea acestor proiecte, de aici şi până a face prima săpătură mai sunt de făcut paşi, însă vom trece şi de această perioadă, suntem mai optimişti”, a precizat primarul localităţii Galicea, Florin Mărăcine.

Primarul localităţii Galicea, Florin Mărăcine, este de părere că fondurile europene sunt generoase numai la nivel informativ, în realitate aceste fonduri nu există

„Fondurile europene eu cred că sunt poveşti. Proiectul de apă şi canalizare al judeţului este de 10 ani, tot din fonduri europene, prin POIM şi se tot tergiversează, nu se mai concretizează. Privid sisitemul de apă în zona Valea Râului unde am vrut să introducem conducta cu bani din bugetul local nu am avut voie din cauza faptului că suntem prinşi în POIM. Prin acest masterplan, la început au fost 68 de localităţi, acum numărul lor este la jumătate. Localităţile acestea au fost scoase deoarece s-au inclus noi condiţii, şi asta „în timpul jocului”, pe nedrept. Inclusiv localitatea Galicea a fost eliminată cu proiectul de canalizare (proiect care este acum finanţat prin Anghel Saligny) fiindcă noi, în anul 2017, am făcut prin PNDL-2 canalizarea în Bratia din Deal şi urma să continuăm cu acest proiect în Brătia din Vale şi Cocoru, dar proiectul a fost eliminat din POIM. Ne-am trezit că ne-a fost împărţită comuna în două pe motiv că este traversată de pârâul Topolog şi nu mai avea densitatea de gospodării conform cerinţelor impuse”, a precizat primarul localităţii Galicea, Florin Mărăcine.

Reamintim faptul că, după ultimele directive privind redefinirea aglomerărilor urbane, condiţie impusă de Uniunea Europeană, localitatea Galicea a fost scoasă din acest masterplan cu o parte din proiectul depus iniţial privind canalizarea pentru satele Bratia Vale şi Cocoru.

În prezent, proiectul de canalizare pentru aceste două sate, Bratia Vale şi Cocoru a primit finanţare prin PNI „Anghel Saligny”. Problema este că pe acel tronson s-a turnat asfalt cu bani europeni:

„Între timp, în zona respectivă s-au asfaltat drumurile şi trebuie avută în vedere forarea drumului pentru a nu distruge asfaltul. Nu sunt linii de finanţare pentru accesarea fondurilor europene. În realitate aceste fonduri nu există, sunt doar poveşti. La fel şi acest PNRR, este o poveste. Din faşă s-a văzut că nu ne putem plia cu nimic pentru a accesa aceşti bani europeni, fiindcă nu sunt bani europeni atât de mulţi pe cât ni se spune, sunt, aşa cum am mai spus, firimituri”, a precizat primarul localităţii Galicea, Florin Mărăcine.

Pentru accesarea fondurilor europene primarul a depus proiect la AFM pentru modernizarea iluminatului public şi pentru montarea staţiilor de încărcare a maşinilor electrice. Tot cu bani europeni are în plan achiziţia unui buldoexcavator, necesar pentru lucrările de primă urgenţă din comună.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *