La Horezu se pregăteşte un eveniment internaţional, pentru inaugurarea Centrul Cultural al Ceramicii din satul Olari

Pe nişa promovării ceramicii de Horezu, locuitorii oraşului şi turiştii vor beneficia de un centru cultural care va include o şcoală de olărit destinată tuturor celor care vor să deprindă arta ceramicii de Horezu. 

Lucrările pentru construirea acestui centru cultural sunt pe ultima sută de metri. După finalizare, locaţia va fi o adevărată capodoperă a ceramicii horezene, apreciată atât în ţară cât şi peste hotare, iar la Centrul Cultural al Ceramicii din satul Olari, generaţii de viitori artişti populari vor deprinde arta olăritului.

Inaugurarea sediul ceramicii horezene va însemna loc de întâlnire, iar întâlnirea va fi una de talie internaţională. La acest eveniment de mare anvergură vor fi invitaţi să participe ceramişti din toate regiunile ţării, şi chiar din străinătate, la care se vor alătura oameni de cultură, cunoscători, admiratori ai autenticului românesc, specialiști în ceramică, cu toţii completând tabloul promovării fenomenului ceramicii horezene în contemporaneitate, tradiţie şi inovaţie. 

Evenimentul, care va avea loc la finele lunii septembrie este gândit de administrația locală ca fiind „o altfel de promovare a ceramicii, dezvoltând conceptul inovator de integrare a Centrului Cultural al Ceramicii din satul Olari cu ateliere experimentale, tabere, expoziții și organizarea de conferințe, cu implementarea segmentelor de olărit.

Prin urmare, la finele lunii septembrie o serie de manifestări culturale se vor derula și realiza la Horezu, sub egida ceramicii locale.

În satul Olari se construieşte prima şcoală de ceramică din România

Clădirea are peste 1400 de metri pătraţi construiţi amprentă la sol, în care sunt incluse parcări şi foişoare în stil brâncovenesc zidite. Aici va fi o expoziţie de peste 600 de metri pătraţi pentru ceramica existentă și va cuprinde ateliere de ceramică şi săli de conferinţă: „Centrul Cultural al Ceramicii se construieşte în satul Olari, unde locuiesc familiile de ceramişti care au făcut celebră localitatea în întreaga lume. Lucrările sunt pe ultima sută de metri, iar la finele lunii septembrie pregătim o serie de manifestări culturale care se vor derula și realiza la Horezu, sub egida ceramicii horezene. Aici, în satul Olari va fi prima şcoală de ceramică din ţară. Lângă această clădire este un alt platou, unde vom amenaja o zonă de cazare pentru turiştii care doresc să înveţe tainele modelării lutului. Va fi ceva spectaculos, fiindcă în această zonă avem şi un traseu turistic de peste 25 de kilometri. Mai mult, lucrăm la un proiect cu bani europeni în cadrul căruia, pentru o perioadă de 5 ani, 100 de copii ţară şi străinătate vor fi cazaţi în tabăra din satul Olari pentru a afla tainele olăritului la şcoala de ceramică din cadrul centrului cultural. Clădirea este construită pe piloni la 11 metri adâncime și este alcătuită din trei module, este o adevărată capodoperă a ceramicii. Aici a fi amenajat şi un muzeu cu ceramică de Horezu”, a precizat primarul oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu.

Ceramica horezeană, meşteşug practicat la nivel de artă

Horezu este patria ceramicii şi un loc binecuvântat de Dumnezeu, cu peisaje de vis şi oameni harnici, care duc tradiţia mai departe. Vasele de ceramică se fac şi acum după tehnica străveche, recunoscută de UNESCO, iar strada Olarilor este o întoarcere la origini, unde farfuriile multicolore înnobilează fiecare casă. Aici, lutul bătut bine şi cu multă migală prinde viaţă în zeci de ateliere de olărit care sunt căutate de turiştii din toată lumea. Vasele de lut devin adevărate opere de artă după multă muncă, de la adunatul lutului întocmai ca pe bobiţele de abur şi transformarea sa în piese de ceramică după două arderi. Mâinile olarului modelează pământul ca ale unui maestru făuritor. Aşa prinde viaţă povestea lutului la Horezu, unde mâinile dibace transformă bucata de lut în cele mai frumoase vase decorative şi unde cel mai folosit este decorul făcut cu cornul şi pigmenţi naturali. 

Tradiţia nu se pierde, meseria se fură, iar vasele de ceramică împânzesc în continuare casele. Este o mândrie, dar şi o datorie a locului. La Horezu fiecare olar respectă tehnica tradiţională şi nu face rabat, iar piesele se transformă în opere de artă, apreciate în toată lumea.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *