Continuă modernizarea și dotarea unităților sanitare din Vâlcea

Consiliul Județean Vâlcea investește în continuare bani în domeniul sanitar. Pe 3 august, pentru Spitalul Județean de urgență Vâlcea au fost livrate echipamente și aparatură în valoare totală de peste 600.000 de lei, achiziționate prin proiectul „Întărirea capacității Spitalului Județean de Urgență Vâlcea de gestionare a crizei sanitare COVID-19”. Acestea vor intra în dotarea secțiilor: ATI, Boli Infecțioase și Psihiatrie 2 și vor putea fi folosite atât în spital, cât și în timpul transportului pacienților. „Ne preocupăm permanent de îmbunătățirea condițiilor de diagnosticare și tratament din spitalele vâlcene. După mai mulți ani de muncă, documentații și alte demersuri, în ședință de guvern ă a fost adoptată o hotărâre care stabilește cadrul legal pentru ca lucrările de modernizare a Spitalului Vechi să intre în procedură de proiectare și execuție. Investim în sănătate și fac acest lucru pentru că iubesc oamenii și vreau ca pacienții să fie primiți în condiții bune”, a afirmat președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu.
Modernizarea Spitalului Vechi, în linie dreaptă
Proiectul a fost început în urmă cu 4 ani și a intrat în linie dreaptă. Compania Națională de Investiții va organiza licitația în urma căreia peste 97 de milioane lei (970 de miliarde de lei vechi) vor fi investiți în modernizarea clădirii, dar și în achiziționarea de aparatură medicală. Lucrările vor începe cu reabilitarea Corpului C5, respectiv a secțiilor: Oftalmologie, Psihiatrie 2, Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie, precum și a Compartimentului de psihiatrie infantilă. În cadrul acestui proiect, se vor realiza și lucrări de amenajare și sistematizare a parcului existent în curtea interioară a Spitalului Vechi.
Începe expertizarea și proiectarea pentru modernizarea Clinicii Balneare din Călimănești
Se fac pași importanți pentru modernizarea, reabilitarea și dotarea Secției Exterioare de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie Călimănești a SJU Vâlcea (fosta Vila Oltul). Vila Oltul a fost retrocedată proprietarilor de drept, iar în anul 2021, Consiliul Județean Vâlcea a cumpărat imobilul în care funcționează clinica, o clădire de patrimoniu construită în urmă cu un secol. Clădirea este însă într-un stadiu avansat de degradare și necesită ample lucrări de modernizare. În acest sens, s-a semnat un contract pentru realizarea serviciilor de proiectare – faza DALI, documentații care vor sta la baza executării lucrărilor de reabilitare și modernizare, precum și la obținerea finanțării acestor lucrări. Această unitate medicală are o adresabilitate foarte mare, fiind printre ultimele din țară care oferă astfel de servicii de recuperare medicală gratuite. Tocmai de aceea, ne dorim să aducem clădirea la un nivel ridicat al standardului de calitate a spațiilor.
Lucrări de modernizare a clădirii Ambulanței
Printre investițiile în sănătate pe care Consiliul Județean le va realiza în acest an se numără și modernizarea clădirii în care funcționează Serviciului Județean de Ambulanță Vâlcea. Vorbim despre o clădire care nu a mai fost modernizată din 1980 (anul punerii în funcțiune), până în prezent fiind efectuate doar lucrări de întreținere și mici reparații. Se impuneau lucrări de amenajare, igienizare și modernizare a clădirii, dar și o reconstrucție a spațiului cu copertine pentru garaje, lucrări care au început astăzi. Investiția are o valoare totală de 427.810,76 lei, fondurile fiind alocate din bugetul propriu al CJ Vâlcea. „Nu ne vom opri aici cu investițiile. Lucrăm deja la tema de proiectare și, după finalizarea acestor lucrări, în imediata apropiere a clădirii, ne propunem să amenajăm noi spații de birouri și, la parter, garaje pentru ambulanțe”, a declarat Constantin Rădulescu.