Masca festivalurilor locale vâlcene | O altfel de campanie electorală

Evenimentele culturale sunt importante pentru orice localitate deoarece oferă locuitorilor câteva momente din timpul lunii sau anului pentru a se relaxa. Aceste evenimente sunt organizate de către anumite firme sau companii care lucrează în domeniul festivalurilor, cum ar fi teatru sau muzică, sau sunt organizate chiar de administrațiile locale.
Pe lângă festivalurile de muzică, administrațiile locale organizează și acele evenimente dedicate anumitor momente importante de pe parcursul anului, care sunt sărbătorite în mod tradițional de către mai multe instituții: Primăria Municipiului, Instituția Prefectului, Consiliul Județean. Un exemplu de eveniment de acest fel ar fi Ziua Imnului Național (29 iulie) sau Ziua Unirii Principatelor Române (24 ianuarie).

Totuși, festivalurile de muzică nu sunt organizate de administrațiile locale. Companiile care administrează și organizează acest fel de eveniment caută sponsori pentru a susține financiar festivalul. Se obișnuiește ca administrația locală să se implice în orice fel de activitate organizată în zona localității pentru că există un buget alocat special pentru acest tip de evenimente. Totodată, administrația locală câștigă și merit sau laude pe baza evenimentului pentru că s-a implicat financiar.
Festivalurile de muzică, oaza campaniilor electorale gratuite
Cum spuneam și mai devreme, administrația locală poate câștiga merit pe baza investiției financiare pentru festivalurile de orice fel. Devenind sponsor, numele administrației iese la suprafață și oamenii care merg la eveniment observă acest lucru. Totodată, echipa de comunicare a administrației poate distribui tot felul de mesaje în mediul online și să prezinte „susținerea” oferită pentru evenimentele organizate pe raza municipiului.
În niciun fel susținerea financiară a administrațiilor locale către aceste evenimente nu are un sens negativ, ba chiar prezintă un comportament normal și benefic pentru localitate. Totuși, în momentul în care se observă cumva o tendință de reclamă excesivă a edililor locali pe baza evenimentului, lucrurile merg într-o altă direcție.
Anume, politicienii se pot folosi de bugetul local pentru investirea în aceste evenimente, iar mai apoi să se laude excesiv cu faptul că meritele pentru organizarea evenimentului sunt ale lor. Este un tip interesant de campanie electorală și este chiar gratuită. Aceștia nu scot niciun leu din buzunarul propriu pentru aceste evenimente, ci doar din buzunarul localnicilor. Este important de menționat faptul că orice politicieni au acest comportament, fie că vorbim de liberali, social-democrați, useriști sau din alte partide.
Cum profită administrația râmniceană de imaginea evenimentelor
Mulți râmniceni laudă, și binemeritat, evenimentele susținute financiar de administrația locală. Totuși, este important de menționat faptul că politicienii se folosesc de aceste evenimente pentru promovarea imaginii. Probabil că în contractul unor sponsorizări de acest fel, se menționează și promovarea politicienilor din instituția publică.

După cel mai recent eveniment organizat la Râmnicu Vâlcea, We Love Music Festival, primarul Mircia Gutău a declarat că evenimentul va deveni deja o tradiție. Ba chiar primarul oferă și o notă de sinceritate, spunând că evenimentul a avut câteva „minusuri” în termeni organizatorici.
Ca la orice început, am constatat şi unele aspecte organizatorice care ar fi meritat să fie mai bine şi mai responsabil tratate. Vă asigur că prin discuţii aplicate cu organizatorul principal, dar şi printr-o mai mare implicare a Primăriei municipiului, aceste ”minusuri” vor fi eliminate sau diminuate considerabil, astfel încât următoarele ediţii ale ”We Love Music Festival” să fie unele ireproşabile!
În concluzie, consider că la Râmnicu Vâlcea a debutat cu succes o nouă tradiţie în sfera manifestărilor artistice de calitate, sunt convins că acest festival va deveni o marcă a oraşului ce va aduce, de la an la an, mai mulţi interpreţi de calitate şi un public tot mai numeros şi vă invit de pe acum să vă notaţi în calendar, pentru vara anului viitor, participarea la cea de-a doua ediţie a evenimentului ”We Love Music Festival”!
Primarul Municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău.
Acest eveniment nu este singurul la care primarul se implică cu atâta seriozitate când vine vorba de distribuirea mesajelor pe rețelele de socializare și promovarea evenimentului. Promovarea evenimentului și încercarea de a aduce cât mai mulți oameni la spectacole este direct proporțională cu oamenii care observă comportamentul primarului și îl favorizează în voturi.
Perioada de festivaluri devine deja, pentru administrațiile locale, un segment de timp în care pot acoperi „minusurile” administrative ale orașului și le maschează cu promovarea acestor evenimente.
Dacă răsfoim pagina oficială de Facebook a administrației din Râmnicu Vâlcea, postările despre evenimente culturale sunt majoritare. Deja festivalurile sau concertele susținute financiar au devenit cele mai importante lucruri pentru administrația Gutău. Este normal, având în vedere că aceste proiecte de hotărâre aduc cea mai mare reclamă instituției.

Mâna dreaptă a primarului, viceprimarul USR Andrei Gheorghiu, duce lucrurile la un alt nivel și spune că evenimentul We Love Music Festival a fost atât de important că deja a adus investiții în HoReCa, turism sau câștig pe economia locală.
Dincolo de muzică, un astfel de eveniment aduce un câștig substanţial pentru economia locală și domeniul HoReCa, creează noi oportunități, fie că vorbim despre turism de relaxare, balnear, cultural-istoric, ecoturism, cicloturism sau turism sportiv.
A fost o muncă de echipă și vreau să mulțumesc celor care ne-au ajutat, iar meritele pentru această primă ediție reușită sunt ale tuturor.
Viceprimarul USR, Andrei Gheorghiu.
Acest tip de discurs este cel care demască politicienii privind adevăratul interes pe care îl au în aceste evenimente.
Cât a investit administrația locală în evenimentele culturale în 2022?
Anul acesta, administrația Gutău a investit în tot felul de evenimente culturale pentru râmniceni, de la Zilele Imnului Național, până la We Love Music Festival. Totuși, aceste investiții reprezintă sume de bani serioase din bugetul local. Mai jos se află o listă cu evenimentele din acest an și sumele pe care administrația le-a oferit din buget.
- „Te iubesc, femeie!” (Ștefan Bănică Jr. a Rock N Roll Band & The 50S) – 79.000 lei
- Festivalul Retro „Anu 2000” – 130.000 euro
- Romanian Music Awards – 200.000 euro
- Ziua de 1 Mai – 78.040 lei
- Ziua Internațională a Copilului – 45.460 lei
- Deep Forest Fest – 89.250 lei
- Ride The Vibe – 30.000 lei
- Zilele Imnului Național 2022 – 144.090 lei
- Constelații Rock – Gala „Trecut-Viitor” – 200.000 lei
Merită sumele de mai sus pentru plăcerea și distracția locuitorilor? Cu siguranță. Totuși, e nevoie de strecurarea pe scenă a politicienilor pentru a primi meritele organizării?