Roadele dezbaterilor naționale pe tema educației: petiție pentru demiterea Ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu

Sistemul educațional din România este blamat de părinți, elevi, profesori și alți actori din această structură pentru mai multe motive. În ultimii zeci de ani s-au modificat legi, s-au propus amendamente, au fost modificate programe și structura anului, însă lucrurile nu par să se fi schimbat în bine.

Ministerul Educației a avut în conducere pe parcursul anilor numeroși oameni politici care nu au petrecut foarte mult timp în funcție. Probabil că nici timpul petrecut, dar nici competențele sau echipa pe care o avea fiecare, nu a ajutat pentru a realiza un plan serios și durabil pentru sistemul educațional.

În prezent, Sorin Cîmpeanu este Ministrul Educației din partea PNL și, prin funcția pe care o deține, a continuat demersurile pentru proiectul „România Educată”. Din acest proiect face parte o modificare a legilor educației, demers care a luat amploare, organizându-se dezbateri publice în toată țara pentru a veni cu propuneri.

Dezbateri pentru educație, organizate politic

Dezbaterile realizate pentru discutarea noilor legi ale educației au fost organizate în mare parte sub „umbrela” PNL în toată țara. Liderii dezbaterilor au fost oamenii politici locali și, dacă era cazul, reprezentanți ai Inspectoratului Județean Școlar.

Ba chiar ministrul Cîmpeanu pare să fi umflat numărul dezbaterilor despre legile educației la nivel național, pentru imaginea liberală.

Nu toate dezbaterile sunt prezentate public și multe apar doar ca bifate de ministru sau prezentate pe rețele de socializare de diverși participanți. De exemplu, în ultimele 3 zile, potrivit calculelor ministrului ar fi trebuit să aibă loc 5 dezbateri. Pe Facebook, fostul inspector școlar general din Bistrița, colega de partid a ministrului, Aurelia Dan semnalează o dezbatere locală care a avut loc luni, dar despre restul de 4 nu au apărut informații: unde s-au ținut sau cine a participat.

Alexa Stănescu, edupedu.ro

Tendința oamenilor politici în funcție de a se folosi de diverse proiecte pentru a arăta electoratului cât de bine își fac treaba există la orice Minister. De exemplu, spectacolul cu tăierea panglicilor la fiecare asfaltare are același scop.

Liberalii aleargă după imagine electorală, dar este posibil să își sape propria groapă

Chiar dacă liberalii mizează pe legile educației drept câștig de imagine electorală, s-ar putea să-și sape singuri groapa. Propunerile centralizate de Ministerul Educației nu sunt deloc populare, iar o petiție a fost creată pentru retragerea acestora. De asemenea, în aceeași petiție este cerută demisia lui Sorin Cîmpeanu. La momentul actual, petiția are deja 15.000 de semnături.

Credem că legile trebuie retrase de urgență și refăcute de o echipă cu legitimitate publică sporită, condusă de un ministru competent și integru profesional care să poată coopera cu succes cu specialiștii din țară și din Diaspora în domeniul educației. Prin tot ce a făcut, ministrul Sorin Cîmpeanu și-a pierdut orice autoritate și credibilitate necesare pentru a motiva oamenii din sistemul de învățământ să se angajeze într-un proces amplu de reformă. Acesta nu s-a preocupat de pregătirea anului școlar, de furnizarea de manuale, de asigurarea siguranței în școli, de ajutorarea celor mai săraci dintre copiii României, a gestionat catastrofal școala românească în pandemie, a acceptat cel mai mic buget din istoria postdecembristă a României pentru Educație și și-a bătut joc de profesori, atât prin refuzul de a îndeplini creșterile salariale promise, cât și în cadrul așa-ziselor dezbateri pe marginea proiectelor de lege.

Semnatarii petiției

Aceeași dezbatere politică și la Vâlcea

PNL Vâlcea a organizat, la fel ca alte filiale județene, o dezbatere publică pentru a discuta pe seama proiectului legii învățământului preuniversitar. Întâlnirea i-a avut ca reprezentanți principali pe președintele filialei vâlcene, Cristian Buican, senatorul Claudia Mihaela Banu și deputatul Laurențiu Cazan. La întâlnire a participat și președintele comisiei de învățământ, Mihaela Andreianu, care deține funcția de Inspector Școlar Județean în județul Vâlcea.

La discuții, care au avut un caracter foarte viu, au participat reprezentanți ai profesorilor, ai părinților, ai elevilor, ai autorităților locale, diverși cetățeni interesați. Despre meritele și scăderile legii s-au exprimat mulți dintre aceștia; poziții apreciative, dar și critice, având și membrii importanți ai Partidului Național Liberal din filiala noastră.

Inițiind și participând activ la dezbatere, liberalii vâlceni, în particular parlamentarii și președintele filialei, țin să-i asigure pe concetățenii noștri că din postura de profesori, de părinți, de bunici, ei înșiși sunt deosebit de interesați de subiect, iar din postura de politicieni vor face ce este necesar pentru ca vocea vâlcenilor să fie auzită și respectată!

PNL Vâlcea

Având în vedere faptul că liderul liberalilor, Cristian Buican, se afișează foarte rar în fața electoratului sau a publicului, faptul că a participat la această întâlnire drept ca membru de dezbatere arată interesul PNL pentru importanța imaginii publice în proiectul „România Educată”.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *