Cămin cultural construit din temelii, la Pesceana

La Pesceana, prin program PNI „Anghel Saligny”, dintre cele trei proiecte depuse, Ministerul Dezvoltării a alocat fonduri pentru finanţarea proiectului privind înfiinţarea sistemului de canalizare pe tronsonul drumului judeţean. Valoarea proiectului este de 10 milioane de lei. Celelalte două proiecte prevedeau asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 12 kilometri şi extinderea sistemului de apă:  

„Proiectul depus prin program PNI „Anghel Saligny” pentru asfaltare a fost finanţat mai întâi prin FDI pentru satele Ursoaia şi Lupoaia şi câteva străduţe în satul Negraia, pe o lungime de 12 kilometri. Pentru acest proiect avem inclusiv  licitaţia făcută, dacă ni se alocau fondurile necesare imediat începeam. S-a pus problema dacă avem sistem de apă pe acest tronson de drum şi, spre norocul nostru, există şi reţea de apă. Cu toate acestea, proiectul nu a primit finanţare. Prin acest program PNI am mai depus şi proiectul pentru extinderea sistemului de apă, şi ni s-a finanţat înfiinţarea sistemului de canalizare pe tronsonul drumului judeţean. Pentru proiectul de asfaltare şi pentru cel de extindere a sistemului de apă vom identifica alte surse de finanţare. Un lucru îmbucurător este faptul că drumul judeţean 677A Creţeni – Amărăşti – Glăvile – Pesceana – Şirineasa se poate circula”, a precizat primarul localităţii Pesceana, Ion Vasile.

La Pesceana se construieşte din temelii un cămin cultural, iar investiţia se realizează cu fonduri guvernamentale, prin Compania Naţională de Investiţii

Noua clădire se construieşte în centrul localităţii, în locul fostului cămin cultural. Noul aşezământ cultural are o suprafaţă de peste 1200 de metri pătraţi. Imobilul va avea două nivele: parter şi etaj. Conform proiectului, la parter va exista o sală de spectacole, se va amenaja o cameră tehnică, un spaţiu de depozitare şi grupuri sanitare. La etaj va exista foyer, o bibliotecă şi o sală de şedinţe. La final, căminul cultural va fi utilat şi dotat modern, iar viaţa culturală a comunei Pesceana va putea fi reluată cu spectacole şi evenimente artistice: „Pentru comunitatea noastră, construirea acestui cămin cultural era o prioritate. Fac această precizare fiindcă nu aveam în localitate o sală, un loc unde copiii să îşi ţină serbările, un spaţiu unde să ne strângem cu toţii la un loc, ne chinuiam prin sălile de clasă. Acum, după mulţi ani de când am depus proiectul, putem vorbi concret despre un spaţiu unde se vor putea susţine şi la noi în localitate activităţile culturale. Se construieşte noua clădire, care respectă standardele europene. Clădirea va avea parter şi etaj, o construcţie pe o suprafaţă de 1200 de metri pătraţi, cu o sală de spectacole care va avea o capacitate de 175 de locuri, bibliotecă, birouri şi o sală de şedinţe cu o capacitate de 20 de locuri. Căminul cultural va avea un parteneriat trainic cu şcoala, astfel încât cele două instituţii vor desfăşura activităţi permanente. Căminul va găzdui şi un muzeu cu piese vechi achiziţionate şi un atelier de creaţie pentru meşteşugurile tradiţionale”, a precizat primarul Ion Vasile.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *