Festival şi paradă a portului popular, la Băbeni

Oraşul Băbeni continuă să păstreze tradiţia celor „trei naţii”, ca semn al rădăcinilor puternice pe care le au oamenii din această zonă. Frumuseţea portului, a cântecului, dar şi a dansului, a reprezentat, cu prilejul acestei sărbători, cea mai bună carte de vizită a băbenarilor. Formaţiile participante în acest an la festival au avut parte de ospitalitatea localnicilor.
„La Izvorul Dorului”, manifestare de suflet a băbenarilor a ajuns la cea de-a 49-a ediţie şi le-a oferit localnicilor şi oaspeţilor, la sfârşitul săptămânii, trei zile de distracţie pentru toate gusturile. Manifestarea organizată de Consiliul Local, Primăria oraşului Băbeni şi Casa de Cultură „Dragoş Vrânceanu” a avut un program bogat, care a îmbinat momente de cultură şi creaţie, de evocare a istoriei şi de etalare a costumului popular cu tradiţiile comunităţii locale. Prima zi a festivalul a debutat cu a 17-a ediţie a Memorialului preot Gheorghe Opriţescu, un turneu de fotbal dedicat tinerilor iubitori ai acestui sport. Evenimentul a continuat sâmbătă, 3 septembrie, când muzica şi portul popular au atins apogeul artistic. Interpreţi consacraţi, dar şi ansambluri populare renumite şi-au dat concursul pe scena amplasată în Pacul Central al oraşului Băbeni.

Parada portului popular a creat atmosfera de poveste a unei după amiezi frumoase

Duminică, deschiderea oficială a festivalului a fost marcată printr-o paradă a portului popular, sub privirile admirative ale tuturor participanţilor, derulată în centrul oraşului Băbeni de cele 15 ansambluri folclorice din judeţele Vâlcea, Argeş, Gorj şi Sibiu.
Jocul autentic şi portul popular specific fiecărei zone au fost frumos valorificate prin joc în faţa publicului prezent.
Printre invitaţii de seamă, alături de primarul Ştefan Bogdan s-au remarcat oameni de cultură, oficialităţi locale şi judeţene, dar şi primari, care au avut posibilitatea să felicite administraţia locală pentru buna desfăşurare a festivalului păstrător de tradiţie şi artă populară. Ca o gazdă bună, primarul Ştefan Bogdan le-a mulţumit tuturor invitaţilor, dar şi ansamblurilor participante şi le-a promis că tradiţia portului şi cântecului popular se va păstra cu sfinţenie la Băbeni şi în perioada care urmează. Nu în ultimul rând, invitaţii şi oficialităţile judeţului au putut degusta produsele tradiţionale, tocanul şi telemeaua de oaie.

Diplome de aur pentru cei care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă

Momentul cel mai emoţionant al evenimentului a fost premierea cuplurilor care anul acesta au împlinit 50 de ani de căsătorie. Acestea au primit diplome şi premii în bani din partea administraţiei locale. Premii li s-au conferit şi laureaţilor concursului naţional de poezie „Dragoş Vrânceanu”, ediţia a XIV-a, dar şi lui Marin Mastraghin, care a împlinit un secol de viaţă.
Sărbătoarea a continuat în parcul din centrul localităţii, unde şi-au dat concursul ansamblurile populare invitate. Deschiderea spectacolului folcloric a fost făcută de ansamblul „Dor” din Băbeni, urmat de celelalte ansambluri invitate din Vaideeni, Horezu, Pietrari, Bărbăteşti, dar şi ansambluri din judeţele Sibiu (Jina, Răşinari),
Gorj (Baia de Fier, Polovragi, Novaci) şi Argeş (Corbi, Mioveni,Topoloveni, Bogaţi, Curtea de Argeş ).
Seara, băbenarii au avut parte de un spectacol inedit, pe scena din parc făcându-şi apariţia Liviu Guţă, Ruby, Cabron, Ileana Lăceanu, Mariana Ionescu şi Ilie Medrea.
La final, focurile de artificii au luminat cerul nopţii, dându-le tuturor celor prezenţi speranţa unei revederi, peste un an, tot la Băbeni, înconjuraţi de oamenii frumoşi şi mândri ai acestei aşezări, unde meseria de baci şi tradiţiile oieritului s-au păstrat cu sfinţenie.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *