Gazele naturale, o certitudine pentru comuna Frânceşti

Primarul comunei Frânceşti, Daniel Paraschiv: „Proiectele mari trebuie să continue”
Unul dintre proiectele dorite de administraţia locală, de când Daniel Paraschiv a preluat funcţia de primar, alimentarea cu gaze a comunei nu a fost niciodată mai aproape de realitate. La cristalizarea proiectului contribuie Transgaz SA, Societatea Naţională de Transport de Gaze Naturale, care deja a demarat lucrările de întocmire a studiilor de fezabilitate privind construirea magistralei de transport a gazelor naturale pe ruta: Tetila – Horezu – Râmnicu Vâlcea. Acest lucru înseamnă că toate localităţile din zonă se vor putea branşa la aceasta, inclusiv comuna Frânceşti: „Cum proiectele mari trebuie să continue pentru comunitatea din Frânceşti, variată de branşare a localităţii la conducta de gaze prin construirea magistralei de transport gaze naturale pe ruta: Tetila – Horezu – Râmnicu Vâlcea este cea mai certă soluţie. Am fost prezent la Horezu, unde a avut loc întâlnirea dintre reprezentanţii Transgaz şi primarii localităţilor din zonă care se vor putea branşa la această magistrală, pentru care Societatea Naţională de Transport de Gaze Naturale lucrează deja la studiile de fezabilitate”, a precizat primarul comunei Frânceşti, Daniel Paraschiv.
Pe lângă această oportunitate, de branşare a localităţii la gaze din magistrala pe care Transgaz o va construi pe ruta Tetila – Horezu – Râmnicu Vâlcea, primarul comunei Frânceşti, Daniel Paraschiv a depus cererea de finanţare şi prin programul „Anghel Saligny”. Proiectul este în parteneriat cu oraşul Băbeni şi localitatea Păuşeşti Otăsău. Iniţial, documentaţia acestei investiţii de branşare a localităţii la gaze a fost depusă în vederea finanţării şi prin POIM, proiectul a fost declarat eligibil, dar fără finanţare. Privind proiectul de gaze, reţeaua se va extinde în cele trei localităţi pe o lungime de 96 de kilometri, la care se adaugă instalaţia de racordare pe o lungime de 26 de kilometri.
Daniel Paraschiv: „Proiectul de gaze este un vis al localităţii, care începe să devină realitate
„Proiectele mari trebuie să continue şi, atâta timp cât stau în scaunul acesta vreau să fac ceva în localitate. Când oamenii vor dori altceva nu este nici o problemă, important este ca acela care va prelua funcţia de primar să continue, fiindcă s-a muncit enorm de mult pentru toate proiectele pe care le avem. Pentru această magistrală, pe care Transgaz o va construi pe ruta: Tetila – Horezu – Râmnicu Vâlcea este o poveste veche, pentru care îşi dau aportul mai mulţi primari din zonă. Magistrala va avea o lungime de 91 de kilometri şi va porni din oraşul Băbeni, de unde se va face branşarea din magistrala existentă, traseul urmează malul drept al pârâului Bistriţa, aproape de confluenţa dintre Bistriţa şi Otăsău, se va traversa pârâul Otăsău pe partea stângă şi va duce apoi până la Păuseşti Otăsău – Pietraii de Sus – Tomşani – Horezu – Tetila. Sursa de finanţare este bugetul Societăţii Naţionale de Transport de Gaze Naturale fiindcă, în fiecare an, până la 15% din profit este investit în extinderi de reţea. Proiectul de gaze este un vis al localităţii, care începe să devină realitate”, mai spune primarul.
Povestea gazelor în Frânceşti a început după Revoluţie, în anii 1990, ne spune primarul. Pentru a deveni realitate, în perioada aceea comunitatea a strâns bani şi a cumpărat ţevile, fiindcă aprovizionarea cu lemne pentru încălzire sau gătit este dificilă. Din păcate, undeva povestea gazului s-a năruit. Primarul Daniel Paraschiv dă asigurări că visul comunităţii de a avea gaze devine realitate, şi asta fiindcă accesul la reţeaua de gaze naturale este important nu doar pentru încălzirea locuinţelor. De gaze naturale au nevoie deopotrivă şi şcolile, celelalte instituţii, dar şi operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în localitate.