Bărbătești, de Sfânta Maria Mică, la cea de a 50-a ediție a Festivalului dansului popular vâlcean „Brâul de aur”

De Sfânta Maria Mică, comuna Bărbăteşti a fost capitala portului popular cu cele mai cunoscute ansambluri folclorice și cei mai îndrăgiți interpreți de muzică populară.

Cu o tradiție de 50 de ani, Festivalul „Brâul de aur” este unul dintre cele mai îndrăgite și așteptate evenimente  vâlcene, o manifestare emblematică pentru judeţul Vâlcea, dat fiind numărul mare de ansambluri folclorice participante care  aduc în inima Bărbăteştiului o fărâmă din tradițiile și obiceiurile lor.

Astfel, joi, 8 septembrie, festivalul „Brâul de aur” a reunit ansamblurile de muzică populară pentru care portul popular este la loc de cinste. Cântec, joc şi voie bună, tradiţie şi obiceiuri, sunt cuvintele care descriu evenimentul pe care locuitorii comunei Bărbăteşti l-au sărbătorit.  

Manifestările au fost organizate în parteneriat de Primăria localităţii Bărbăteşti şi Consiliul Judeţean Vâlcea, cu implicarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea.

Ca de fiecare dată, momentul mult-aşteptat de localnici, dar şi de invitaţi a fost parada portului popular care a scos lumea din case, atrasă de frumusețea straielor, a muzicii tarafurilor și a jocul popular. Astfel, la orele prânzului, localnicii şi-au etalat costumele populare şi au putut fi admiraţi de cei prezenţi în căruţe, pe traseul Căminul cultural Bodeşti – Punctul „La Hotar” de la stadionul din Bărbăteşti, locaţia de desfăşurare a festivalului.  Ca şi în anii trecuţi, la paradă au luat parte numeroase formații din mai multe localităţi vâlcene. După parada portului popular, în căruţele trase de cai, a urma programul artistic pregătit în detaliu de administraţia locală.

Evenimentul a adunat, ca de fiecare dată, mii de oameni, care au asistat la concerte de muzică populară, susţinute de artişti şi formaţii de dansuri populare cunoscute. Cea de-a 50-a ediţie a  Festivalului dansului popular vâlcean „Brâul de aur” a fost la acelaşi nivel cu cele din anii trecuţi şi, ca de obicei, a fost onorată cu prezenţa de reprezentanţii Consiliului Judeţean, în frunte cu preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu, primari, colegi din alte localităţi vâlcene, politicieni şi oameni din administraţia judeţului. Pe scenă amenajată în aer liber au urca artişti precum Petrică Nicoară, Ramona Călean, Fane Bănăţeanu, Rapsodia Vâlceană.

„”Este o zi deosebită pentru mine, este o ediţie jubiliară a Festivalului dansului popular vâlcean „Brâul de aur”. Cu acest prilej, în calitate de primar,  sărbătoresc  şi eu majoratul şi sper că mi-am făcut datoria, şi am să o fac în continuare.  Sunt fericit că am reuşit şi în acest an să organizăm,  în Sfânta Zi a Nașterii  Maicii Domnului,  cea de a 50-a ediție a Festivalului  „Brâul de aur” care să ofere bucurie locuitorilor din Bărbăteşti, şi nu numai, tuturor celor care au decis să ne fie alături în această zi deosebită. Această manifestare, una dintre cele  mai frumoase tradiţii pe care le avem la Bărbăteşti,  o sărbătoarea a localităţii dedicată tuturor locuitorilor din comună cărora le doresc linişte şi bunăstare” ,  ne-a declarat primarul comunei Bărbăteşti, Constantin Banacu.

La final, focurile de artificii au luminat cerul nopţii, dându-le tuturor celor prezenţi speranţa unei revederi, peste un an, tot la Băbrbateşti, înconjuraţi de oamenii frumoşi şi mândri ai acestei aşezări.

„Brâul de aur” a ajuns anul acesta la cea de-a 50-a ediţie, fiind o iniţiativă a Primăriei Bărbăteşti, CJCP Vâlcea şi a Căminului Cultural Bărbăteşti, încă din anul 1970.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *