Eveniment apolitic cu discursuri politice | Deschiderea anului școlar, oportunitate de campanie electorală pentru politicieni

Începutul anului școlar reprezintă, din punct de vedere tehnic, prima zi de școală unde elevii își pot cunoaște, dacă este cazul, colegi sau profesori noi. De asemenea, profesorii și angajații instituțiilor pun în ordine cataloagele și celelalte documente care pun în funcțiune sistemul educațional.

Pe lângă aceste detalii tehnice, există și anumite tradiții care au un scop ceremonial pentru începutul anului școlar, cum ar fi discursurile sau binecuvântarea primită de la preoți. Aceste acțiuni ceremoniale nu sunt la fel de importante pentru sistemul educațional, însă aproape fiecare instituție educațională practică acest obicei. Când vorbim de discursuri, acestea pot fi ținute fie de cadre didactice care au funcții administrative în instituție, fie de oameni din administrația locală.

De ce vin personalitățile politice la deschiderea de an școlar?

Funcțiile administrative din instituțiile locale precum Primăria sau Consiliul Județean sunt alese prin votul populației. Cu toate acestea, oamenii care ocupă funcțiile administrative din instituțiile școlare sunt alese de către liderii politici care guvernează în acel moment.

Prin prisma acestui fapt, directorii de școli care au ajuns în funcția respectivă cu recomandarea partidului preferat sunt cumva obligați, pentru a arăta recunoștința, să invite și personalitățile politice locale la deschiderea anului școlar.

Oportunitatea unui primar, viceprimar sau președinte de Consiliu Județean de a vorbi la o adunare cu atâția părinți și bunici este ca o mină de aur pentru cei care vânează voturi. De obicei, discursul politicianului clasic se rezumă la încurajări pentru elevi și cadrele didactice în anul ce urmează. Pe de altă parte, aceștia se pot lăuda cu câți bani a oferit administrația locală pentru investițiile din acea instituție, sau dacă nu este cazul și este un mandat nou, pot promite cât vor investi pe viitor.

Vânătoare absurdă între politicieni

Dacă politicienii sunt invitați la vreo deschidere de an școlar, cu siguranță nu vor rata ocazia pentru un discurs pe cinste. Totuși, dacă nu sunt invitați sau dacă nu merg la acest eveniment, de obicei transmit un mesaj prin care își exprimă dezgustul față de cei care profită de ocazie. De exemplu, viceprimarul PNL Virgil Pîrvulescu a participat la un astfel de eveniment, iar colegul de partid, Cristian Buican, care este liderul liberalilor la nivel județean, și-a exprimat nemulțumirea față de politicienii care merg la astfel de evenimente. Totuși, acesta a menționat că se referă doar la membrii partidului PSD.

Viceprimarul PNL, Virgil Pîrvulescu, la discursul deschiderii anului școlar de la Colegiul Național “Mircea cel Bătrân“.

Mă uit azi pe internet și ce să vezi: toate școlile din județul Vâlcea invadate de trepăduși psd-iști care au fost trimiși de ,,conducerea de partid” să se adreseze auditoriului… Încerc sa-i identific. Pe unii îi cunosc. Sunt ,,politicieni”, cu puțină școală, majoritatea dintre ei au sinecuri la diverse instituții ale statului și nu au făcut nimic important în viață, nici pentru ei, nici pentru societate! Pe alții nu-i cunosc, mă informez cine sunt și ce au făcut pentru școală: NIMIC! Ce pot transmite ei elevilor? Dar profesorilor? Care este rostul lor în fața elevilor, părinților și dascălilor la deschiderea anului școlar? În calitate de profesor le adresez o rugăminte: rămâneți acasă măi băieți, sunteți penibili!

Liderul PNL la nivelul județului Vâlcea, Cristian Buican.

Cu toate acestea, chiar dacă domnul Buican menționează că membrii PSD nu ar avea dreptul să participe la aceste evenimente, de ce ar avea dreptul un liberal? Sau chiar un userist? De ce ar avea dreptul să participe un politician care a „făcut” ceva pentru sistemul educațional, iar unul care nu a făcut să nu participe?

Fie că vorbim de orice partid, politicienii sunt politicieni și nimic mai mult. Deschiderea anului școlar este, prin definiție, un eveniment apolitic deoarece nivelul educațional al politicienilor ar fi, în general, sub mediocritate.

USR, campanie eșuată de marketing

Dacă este vreun partid din România care încearcă să facă haz de alți politicieni și gafele lor, acesta este USR. Această campanie de a profita de orice gafă a liberalilor, social-democraților sau auriștilor aparține acestui partid. Orice gafă este semnalată de aceștia pe social-media, încercând să submineze cumva celelalte partide. Cu toate acestea, uneori se întâmplă să râdă de politicieni și să uite că USR este un partid politic. Uneori, acest haz se poate întoarce împotriva lor.

Astăzi, politicienii ar fi trebuit să stea acasă. În special, groparii sistemului de educație. La opt ani de la promisiunea „României Educate”, avem legi care nu fac altceva decât să-i apere pe plagiatori și să continue politizarea sistemului de educație. Avem în continuare mii de școli cu toaletă în curtea școlii și suntem una din țările cu cea mai mare rată de analfabetism funcțional. Stați acasă.

USR PLUS
Fotografie publicată de USR PLUS, alături de citatul de mai sus.

La Râmnicu Vâlcea, cel dintâi userist s-a prezentat la deschiderea anului școlar la două dintre cele mai bune licee din oraș: Colegiul Național “Alexandru Lahovari” și la Colegiul Național de Informatică “Matei Basarab”.

În ciuda mesajului transmis la nivel național de către USR, Andrei Gheorghiu a încălcat “legea partidului“ și a fost prezent la chiar două deschideri de an școlar. Chiar dacă a declarat că a venit din partea primăriei cu funcția de viceprimar, asta nu îl mai face politician? Faptul că a fost prezent la unele dintre cele mai bune școli din județ și nu la o școală de medie, sau chiar sub medie pentru a încuraja elevii cu rezultate mai slabe, a ales o metodă de marketing la o școală populară cu mulți votanți.

Astăzi am participat, din partea Primăriei Râmnicu Vâlcea, la deschiderea anului școlar, la Colegiul Național “Alexandru Lahovari” și la Colegiul Național de Informatică “Matei Basarab”. Am văzut emoțiile și curiozitatea voastră, a celor care sunteți acum pe băncile școlii, am încredere în voi și vă doresc să aveți rezultatele așteptate, să vă împliniți visurile.

Am încredere în dascălii voștri, le mulțumesc astăzi și în fiecare zi pentru că vă sunt inspirație. Cred profund că eu și generația mea putem desena România pe harta Europei și a lumii într-un fel care să vă asigure viitorul, să aveți oportunități și să vă simțiți în siguranță. Mult succes în noul an școlar!

Viceprimarul USR al Municipiului Râmnicu Vâlcea, Andrei Gheorghiu.
Andrei Gheorghiu la deschiderea anului școlar de la Colegiul Național “Alexandru Lahovari”, alături de alți politicieni PSD.

Primarul orașului Râmnicu Vâlcea nu putea să lipsească de la un astfel de eveniment. Acesta a fost prezent la deschiderea anului școlar la Școala Gimnazială “Take Ionescu“ și Colegiul Național de Informatică Matei Basarab. Acesta a avut un discurs pe cinste, unde a enumerat investițiile pe care primăria le-a acordat acestor instituții educaționale.

Investim în viitorul comunităţii azi, pentru că doar astfel ne putem gândi la dezvoltarea Râmnicului de mâine. Una fără alta nu se poate! Iar rezultatele foarte bune ale elevilor noştri, performanţele obţinute la olimpiade sau numeroasele medii de 10 luate la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat (pe care am fost onorat să le premiez în numele Primăriei Municipiului cu sume importante de bani) confirmă justeţea acestei politici. De la care – eu vă garantez! – nu ne vom abate nici de-aici încolo!

Primarul Municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău.
Mircia Gutău alături de Andrei Gheorghiu, Constantin Rădulescu și Mihai Oprea.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *