Şcoala Gimnazială din Pesceana a îmbrăcat o haina nouă 
Copiii din Pesceana participată la diferite activităţi educative şi distractive, însă una dintre misiunile principale pe care le-au avut în această perioadă a fost aceea de a realiza „o şcoală de vis”. Alături de cadrele didactice şi ajutaţi de doi artişti plastici care îi îndrumă săptămânal în cadrul cercului de pictură, copiii au pictat faţada şcolii.
„Astfel, ne-am împlinit visul de a transpune în culoare metafora ce ne călăuzeşte paşii către viitor. Şcoala Gimnazială Pesceana este solul bogat în care tinerele mlădiţe găsesc bogate resurse, sprijin si îndrumare, atât de necesare unei dezvoltări armonioase. Tinerele mlădiţe, asemeni firelor de iarba cresc, se dezvoltă şi înfloresc în toată splendoarea lor în gradina noastră, iar când ajung la maturitate îşi iau zborul către alte culmi, precum nişte fluturi cu vise multicolore…”, ne-a informat Cecilia Călinescu, director la Şcoala Gimnazială Pesceana.
Artiştii plastici sunt Diana Mitulescu de la Teatrul Anton Pann şi Bebe Codoi de la Pesceana, cel care coordonează şi Cercul de Pictură din cadrul şcolii.
Şcoala, la loc de cinste în Pesceana
La Pesceana, educaţia primită la şcoala din localitate îşi păstrează şi astăzi vigoarea şi responsabilitatea socială. Este veche, are o mare tradiţie, iar dascălii reprezintă şi astăzi pentru întreaga comunitate de pe Valea Pescenei apostolii aşezării. La Pesceana, primul locaş de şcoală s-a construit la începutul secolului al XX-lea, cu sprijinul preoţilor care au donat terenul necesar ridicării acestui obiectiv, pentru ca, mai apoi, comunitatea să ridice în fiecare dintre cele şase sate câte o şcoală.
Investiţii în şcoli
Astăzi, la Pesceana mai funcţionează doar o singură şcoală pentru care s-au atras fonduri, astfel încât locaţia să fie aşa cum ar trebui să fie la nivelul anului 2022, iar cu bani guvernamentali s-a construit din temelii o nouă grădiniţă, care va putea concura oricând cu cele din mediul urban. Cecilia Călinescu, directorul Şcolii Gimnaziale Pesceana, ne-a informat că noua grădiniţă încă nu s-a dat în folosinţă pentru ca nu sunt gata toate lucrările de amenajare: „Construcţia în sine este la cheie acum, cu toate dotările prevăzute. Pentru ca aceasta să îşi deschidă porţile anul următor mai trebuie montată centrala termică şi mobilată, iar în curte aşteptăm montarea fosei septice. În vederea împrejmuirii cu gard şi a amenajării curţii cu un loc de joacă am primit de la Primărie schiţele pentru a măsura, proiecta şi calcula materialele necesare şi, implicit costurile. Cheltuielile cu împrejmuirea şi amenajarea curţii grădiniţei nu au fost prevăzute în proiectul iniţial, prin urmare fac obiectul unui alt proiect, pe care vom încerca sa îl implementăm şi realizăm aplicând pe diverse granturi. Pentru început vom ridica o alertă pe Platforma HartaEdu, cerând încă o dată ajutor la organizaţia neguvernamentală NARADA. Tot Narada, cu sprijinul CEZ, ne-au dat ajutorul necesar pentru a zugrăvi şi schimba linoleumul cu parchet în 5 săli de clasă şi pentru achiziţionarea şi montarea unui panou solar pentru apă caldă, care urmează a fi montat imediat ce terminăm lucrările de extindere la centrala termică a şcolii. De asemenea, reprezentantul brandului DIEGO din Rm. Vâlcea ne-a donat parchet pentru 2 săli de clasă”, ne-a informat Cecilia Călinescu, director la Şcoala Gimnazială Pesceana.
Cecilia Călinescu, directorul Şcolii Gimnaziale Pesceana: „Noi nu ştim ce înseamnă imposibilul, şi vom persevera pana vom găsi soluţia”
Prin programul „Pâine şi Mâine”, copiii din Pesceana primesc şi anul acesta o masă caldă la prânz şi două ore de ajutor la teme şi lecţii remediale.
„Şi anul acesta, copiii de la ciclul primar vor beneficia de programul „Pâine şi Maine”, implementat cu ajutorul World Vision Romania, care include 2 ore de afterschool zilnic şi de masă caldă 4 zile pe săptămână, vinerea intrând în sarcina părinţilor să le pună un pacheţel mai consistent. Am încercat anul trecut să aplicăm printr-un grant pentru masa caldă şi pentru ciclul preşcolar şi gimnazial, însă nu am fost acceptaţi pentru că nu îndeplineam condiţia de a nu avea altă formă de masă caldă în şcoală. Anul acesta am depus o solicitare pentru Programul Naţional Pilot „Masă Caldă”, însă au fost selectate alte 5 şcoli din judeţ. Noi nu ştim ce înseamnă imposibilul şi vom persevera până vom găsi soluţia”, ne-a declarat Cecilia Călinescu, directorul Şcolii Gimnaziale Pesceana.
În şcoală este amenajată chiar şi o minibucătărie într-un spaţiu la care au acces elevii pentru a-şi încălzi un sandwich sau servi un ceai. Din punct de vedere financiar, programul „Pâine şi mâine” este posibil prin aportul adus de World Vision Romania în procent de 75%, la care se alătură şi sprijinul Administraţiei Publice Pesceana în procent de 25% şi va începe la data de 1 octombrie.