Locuitorii din Pietrari sunt în stare de alertă maximă: după ce mistreţii le-au intrat în gospodării, în sate au coborât şi urşii

De ani buni, comunităţi întregi din judeţ se plâng de invazia mistreţilor, iar statul nu a făcut nimic în acest sens. Este în continuare surd la strigătul de ajutor al cetăţenilor. Porcii mistreţi continuă să distrugă an de an culturile, aceasta fiind o veche problemă a comunităţii, dublată de curând şi de problema urşilor care au început să coboare în sate, astfel încât animalele sălbatice fac nopţi albe pentru localnici.

În nenumărate rânduri, primarul Nicolae Moraru a subliniat faptul că, de ani buni, localnicii din Pietrari au făcut tot posibilul să alunge porcii mistreţi care le distrug culturile. Inclusiv ziua, în amiaza mare, porcii trec prin sat, pe lângă casele gospodarilor, dar şi pe lângă grajdurile cu animale. 

„Din păcate statul român ţine mai mult la animalele sălbatice care an de an distrug culturile, adică munca bieţilor oameni de-o vară. Cu toate acestea, nu ia nimeni nici o măsură cu aceste animale, chiar dacă porcii, de pildă pot răspândi şi pesta porcină. Dezastrul provocat de porcii mistreţi este o problemă veche în judeţ şi se ştie că noi, primarii, ne plângem de multă vreme, dar statul este în continuare surd la strigătul nostru de ajutor. Legea spune că trebuie împrejmuite terenurile cu gard electric, însă oamenii nu au bani. Din tot satul, numai patru gospodării au reuşit să îşi îngrădească terenurile cu gard electric. Puşi într-o astfel de situaţie mulţi cetăţeni au renunţat să îşi mai cultive terenurile. Mai mult, acum coboară în sat şi urşii, iar oamenii sunt terorizaţi. Nu am văzut pe nimeni să ia atitudine faţă de această problemă. Porcii mistreţi au venit şi până în centrul localităţii, ne-au distrus chiar şi terenul de fotbal din comună. Aceste pagube sunt în fiecare an din ce în ce mai grave, fiindcă mistreţii s-au înmulţit şi nimeni nu face nimic, iar statul spune că nu are bani să despăgubească oamenii pentru culturile distruse. Pe de altă parte, legea privind despăgubirile în urma dezastrului făcut de porcii mistreţi spune că trebuie să ne protejăm noi culturile. Soluţia este scăderea numărului porcilor mistreţi, însă aceste animale sălbatice sunt protejate de lege, iar statul este surd la strigătul nostru de ajutor, şi nimeni nu face nimic. Politicienii ar trebui să răspundă mai bine nevoilor cetăţeanului”, a precizat primarul localităţii Pietrari, Nicolae Moraru.

Oamenii din mai multe localităţi din judeţ sunt terorizaţi. Animalele sălbatice dau iama în curţile lor şi fac prăpăd, distrugând culturile şi munca de luni întregi. Sătenii sunt disperaţi şi au ajuns chiar să nu îşi mai cultive fâşiile de pământ, de teama sălbăticiunilor.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *