Comuna Cernișoara implementează proiecte majore cu fonduri europene și bani guvernamentali

Cu bani europeni, printr-un program de cooperare elevețiano-român, școlile din satele Mădulari și Armășești se vor reabilita termo-energetic. Valoarea proiectului este de aproximativ opt milioane de lei, iar lucrările sunt în plină desfășurare. Fondurile vor fi utilizate pentru procurarea și montarea de instalații fotovoltaice, refacerea și modernizarea finisajelor interioare și exterioare, modernizarea instalațiilor termice și electrice, precum și pentru consolidarea clădirilor în care învață elevii.
„Lucrările de modernizare a școlilor sunt în grafic, se lucrează, au început să vină o parte dintre aparaturile care vor deservi unitățile școlare și anume pompele de căldură, dar și centralele pe peleți. Ambele sisteme de căldură vor fi montate pentru a porni în paralel, în zilele geroase de iarnă. Noi estimăm că lucrările se vor finaliza anul viitor, astfel încât noul anul școlar să înceapă în unități modernizate. Va fi o modernizare generală a ambelor clădiri interior și exterior, fără dotări. Noi ne dorim din toată inima, și cred că Dumnezeu ne va ajuta să găsim și sursa de bani necesară pentru a dota aceste două unități de învățământ. Însă, indiferent de situație, aceste școli vor fi dotate cu table inteligente. În acest sens am înțeles că de la Ministerul Învățământului s-ar fi trimisă o circulară în care directorii de școli să completeze o machetă cu necesitățile fiecărei unități de învățământ”, spune primarul localității Cernișoara, pastorul Dumitru Ciorâcă.
Proiecte pentru infrastructură
Administrația publică locală din Cernișoara se numără printre primăriile care au depus proiecte pentru a accesa fonduri guvernamentale la Ministerul Dezvoltării prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, pentru modernizarea rețelei de drumuri locale pe o lungime de 8,2 kilometri și construirea a 6 poduri. Pentru realizarea acestei investiții, primarul localității Cernișoara, pastorul Dumitru Ciorâcă a solicitat suma de 22,7 de milioane lei, însă Ministerul Dezvoltării a decis să aloce 14,5 milioane de lei.
„Cu banii primiți, adică 14,5 milioane de lei cu TVA inclus nu vom putea face întregul proiect. Titulatura documentației este de modernizare a drumurilor pe o lungime de 8,2 kilometri, însă este cuprinsă în studiul de fezabilitate și construirea a 6 poduri, iar suma necesară realizării întregului proiect în urma modificărilor tarifare este de 22,7 milioane de lei. În situația aceasta vom renunța la lucrările de construire a două poduri și, în urma verificărilor de actualitate va urma să luăm o Hotărâre de Consiliu în care să aprobăm modificarea indicatorilor tehnico – economici fiindcă, după ce s-a modificat suma se actualizează studiile de fezabilitate, se modifică indicatorii, după care va fi încărcat în platformă. Așteptăm să semnăm contractul de finanțare pentru a putea da drumul la licitație în vederea desemnării constructorului, cu speranța de a se prezenta cei mai buni constructori, chiar dacă la capitolul licitații mulți își pun întrebarea cu cine vom lucra, deoarece foarte mulți meseriași au plecat și pleacă în continuare din țară. Este o teamă a multor primari”, spune primarul localității Cernișoara, pastorul Dumitru Ciorâcă.
Un alt proiect depus în vederea finanțării prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” vizează înființarea rețelei de distribuție a gazelor naturale în comuna Cernișoara, pe o lungime de 35 de kilometri. Proiectul este susținut împreună cu localitățile Popești și Oteșani prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Luncavăț – Cerna”.