Primarul Constantin Aleca a anunțat construcția unei creșe ultramoderne în orașul Bălcești
Primarul orașului Bălcești, Constantin Aleca, a efectuat mai multe demersuri pentru construirea din temelii a unei creșe în localitate, pregătind totul în așa fel încât proiectul să fie înscris printre primele în lista alocărilor de fonduri.
Investiția este finanțată prin PNRR și se ridică la aproximativ 2 milioane de euro. Unitatea va avea o capacitate de 40 de locuri și va fi construită pe strada 1 Decembrie, în zona stadionului. Va fi o creșă ultramodernă, care se va construi la Bălcești în următorii trei ani, pentru care primarul orașului Bălcești, Constantin Aleca, va semna, în această perioadă, contractul de finanțare pentru proiect. Obiectivul finanțat prin PNRR este un proiect standardizat conform celor mai înalte norme europene și, din acest motiv, trebuia ca amprenta la sol a curții să răspundă acestora:
„Ne-a ajutat Dumnezeu să fim pe lisa celor 120 de proiecte privind alocările fondurilor necesare pentru construirea unor creșe la propunerea Ministerului Dezvoltării. Această creșă reprezintă o mare necesitate pentru comunitatea din zonă. Sunt destul de mulți copilași, iar procentul nou-născuților este în creștere. Este un proiect standardizat conform celor mai înalte norme europene și, din acest motiv, trebuia ca amprenta la sol a curții să răspundă acestor cerințe. Am pregătit totul în așa fel încât proiectul să fie înscris printre primele în lista alocărilor de fonduri. Astfel, proiectul se încadrează perfect dimensiunii: 64 de metri lungime și 46 de metri lățime, aproximativ 3000 de metri pătrați și 20 de metri pătrați pentru spațiul verde. Creșa va avea 4 grupe, aproximativ 40 de copii. Noi avem deja documentația făcută, certificatul de urbanism și aproximativ toate avizele luate, așteptăm semnarea contractului de finanțare. Știu că după primele 64 de creșe care au fost selectate după evaluare, dintre cele 120 urmează cele 60 printre care suntem și noi, pe poziția 35. Proiectul a acumulat 77 de puncte, deci ne-am încadrat destul de frumos. În oraș nu există nicio creșă, avem o grădiniță cu program prelungit cu patru grupe, care este pe strada Ecaterina Teodoroiu unde a fost creșă în trecut, dar locația a fost dată Clubului Copiilor Vâlcea”, a precizat primarul orașului Bălcești, Constantin Aleca.
Creșa va fi o construcție modernă, care va beneficia de toate dotările necesare bunei funcționări în condiții de eficiență energetică, dotată inclusiv cu panouri solare, spații pentru activitățile zilnice ale copiilor și pentru dormit, loc de luat masa și bucătărie, mobilier și dotări specifice, sistem de supraveghere antiefracție, spații verzi și parcare.
Cu fonduri europene se va moderniza și extinde clădirea fostei creșe, care va avea destinație de școală cu clasele I-IV
„Clădirea și terenul fostei creșe au fost trecute din domeniul public al statului în domeniul public al UAT Bălcești și acolo avem intenția de a înființa școala cu clasele 0 – IV. În acest sens avem un proiect pentru consolidarea clădirii, dotare și extindere, pentru că în cadrul proiectului este prinsă și o sală de mese, unde copiii vor putea să servească o masă caldă. În zona aceea este și o grădiniță cu program prelungit, vizavi de această clădire pe care avem în plan să o modernizăm, unde micuții beneficiază de masă caldă. Acest proiect de modernizare a fostei creșe îl vom depune prin POR. La Bălcești, copiii din familiile care nu au o situație foarte bună, din clasele I-IV și V-VIII primesc zilnic o masă caldă la cantina liceului, prin programul after school”, a precizat primarul orașului Bălcești, Constantin Aleca.
Printr-un proiect integrat de aproximativ 5 milioane de euro, cu bani europeni, axa 13, la Bălcești, alte două școli sunt într-un proces de modernizare și dotare, astfel încât copiii să se poată bucura de locații prietenoase, cu mobilier nou și clase luminoase, cât și de echipamente școlare, toate la cele mai înalte standarde. Prin acest proiect sunt prinse în vederea amenajării școala din satul Otetelișu și cea din Bălcești.
„La școala din Bălcești lucrările sunt în procent de 90% realizate. Aici, tot prin acest proiect integrat de 5 milioane de euro s-a construit și o sală de sport, unde lucrările s-au finalizat. Însă, pentru partea de dotări a școlii care are 12 săli de clasă nu s-a înscris nimeni la licitație pentru cele 25 de calculatoare. La capitolul dotări avem mobilierul. La ambele școli s-au construit cele două terenuri sintetice, multifuncționale. Lucrările de la școala de la Otetelișu, care sunt prinse tot pe axa 13 sunt realizate în procent de 50%. Tot în cadrul acestui proiect integrat de aproximativ 5 milioane de euro este prinsă și infrastructura rutieră, care s-a încheiat.
Primarul Constantin Aleca transformă orașul cu bani europeni
Accesarea fondurilor europene reprezintă o nișă importantă de dezvoltare a orașului, pe care primarul Constantin Aleca nu a ratat-o. Proiectul integrat de aproximativ 5 milioane de euro este o investiție amplă, care schimbă radical imaginea orașului. S-au modernizat prin asfaltare drumurile de interes local, podețele și șanțurile pe o lungime de 12 kilometri și s-au amenajat pe o lungime de 2,7 kilometri trotuarele în oraș. În acest amplu proiect intră și modernizarea, reabilitarea și dotarea celor două școli, unde fiecare sală de clasă va beneficia de table interactive, proiectoare 3D cu ecran de proiectare, mobilier nou, centrală termică, uși și pardoseală noi. Se vor amenaja terenuri sintetice, iar sala de sport existentă va fi modernizată și dotată, și se va face o extindere pentru vestiare. În cadrul proiectului se va amenaja inclusiv un parc dotat cu mobilier urban, pergole, alei, trotuare, sistem de irigații, sistem WiFi și internet gratuit pentru cei din zonă. La școala din satul Otetelișu se va construi și o sală de festivități.
Fenomenul se extinde, iar rezultatele devin vizibile
Succesul accesării fondurilor europene pentru Bălcești ține atât de viziunea liberală a primarului Constantin Aleca, care și-a format echipa potrivită cu care s-a calificat din mers și, împreună au avut primele succese, de dezvoltare bazată pe investiții, cât și de dorința atragerii fondurilor pentru finanțarea investițiilor masive în infrastructură.