Primarul localității Mălaia, Gheorghe Dinculescu: „Satisfacția muncii o să fie în momentul în care lucrurile vor fi așezate în totalitate pe un făgaș bun”

Apa și canalizarea din Mălaia, pe lista finanțărilor PNI „Anghel Saligny”

În această perioadă primarul localității Mălaia, Gheorghe Dinculescu, lucrează la demararea lucrărilor topografice, ca mai apoi să se poată veni în teren pentru amplasarea noilor obiective de investiții. Prin urmare, în funcție de cum se vor încărca documentele, se vor putea aloca banii necesari pentru începerea lucrărilor prinse în vederea finanțării prin PNI „Anghel Saligny”: 

„Așteptăm să ni se emită documentația aferentă cadastrului pentru unele străzi, să achiziționăm terenul pentru construirea bazinului de apă după care vom scoate la licitație lucrările. Noi sperăm ca, în cursul anului viitor să începem ambele investiții. În momentul în care scoatem la licitație pot să mai apară și contestații și, atunci se complică lucrurile, dar noi sperăm că nu vom întâmpina astfel de probleme, în prezent facem documentele”, a precizat primarul localității Mălaia, Gheorghe Dinculescu.

Reamintim faptul că, prin Programul Național de Investiții, primarul Gheorghe Dinculescu a primit finanțarea proiectelor depuse. Acestea privesc înființarea sistemului de alimentare cu apă și rețeaua de canalizare în satul Mălaia. Valoarea totală a proiectelor este de aproximativ 17 de milioane de lei.

Obținerea statutului de stațiune turistică, o reușită a primarului

Trebuie menționat că, în această perioadă, localitatea Mălaia a primit statutul de stațiune turistică de interes local, iar faptul că demersurile nu au fost deloc ușoare, nu contestă nimeni, însă meritul este al primarului Gheorghe Dinculescu. el este cel care a făcut toate diligențele necesare, astfel încât localitatea să obțină noua titulatură: „Pentru această nouă titulatură a localității s-a muncit, dar eu am obiceiul ca întâi să fac și mai apoi să vorbesc. Satisfacția muncii o să fie în momentul în care lucrurile vor fi așezate în totalitate pe un făgaș bun. Eu, atunci când mi-am pus ambiția de a candida, mi-am asumat acest lucru”, a precizat primarul localității Mălaia, Gheorghe Dinculescu.

Gheorghe Dinculescu: „Proiectele privind dezvoltarea infrastructurii reprezintă principala prioritate a noastră , însă și modernizarea administrației publice locale trebuie să țină pasul cu tehnologia”

Primăria are în calcul investiții de amploare, precum și modernizarea instituției administrative locale.

În Mălaia, digitalizarea aparatului administrativ local a fost percepută ca o necesitate și ca bază de la care să se construiască un sistem viabil, integrat și complet. Proiectul de digitalizare al primăriei s-a realizat cu bani din bugetul local și urmărește reducerea timpului petrecut la primărie de către cetățeni pentru depunerea documentelor.

„După doi ani de mandat eu cred că lucrurile s-au mișcat și aici pot să subliniez faptul că am mizat pe dezvoltarea serviciilor publice bazate pe tehnologie, ca soluție la nevoile locale. Concret, printr-un proiect cu bani alocați din bugetul local s-a digitalizat sistemul de funcționare intern al primăriei. Astfel,  plata taxelor și impozitelor, precum și a amenzilor de circulație se poate face on-line, la fel se pot face și sesizările din partea locuitorilor. Online se pot elibera și documentele solicitate de cetățeni, există inclusiv posibilitatea depunerii unor cereri online. O altă parte bună este faptul că angajații lucrează într-un sistem integrat online, sigur și complet, fără riscul de a pierde documentele. Proiectele privind dezvoltarea infrastructurii reprezintă principala prioritate a noastră, însă și modernizarea administrației publice locale trebuie să țină pasul cu tehnologia. Tot ceea ce s-a făcut până acum este din bugetul local, în afară de proiectul prin PNDL-2 care a fost în derulare privind alimentarea cu apă în satele Săliște și Ciunget și asfaltarea drumurilor, un proiect care nu își are rostul, fiindcă trebuia mai întâi făcută canalizarea și alimentarea cu apă pe acest tronson. În situația aceasta vom vedea ce putem face, trebuie să găsesc o soluție”, a precizat primarul localității Mălaia, Gheorghe Dinculescu.

Lucrările sistemului de apă prins prin PNDL-2 sunt finalizate, în faza de recepție.

Între timp primăria a înființat serviciul de administrare a sistemului de apă, s-a stabilit partea de salarizare și cheltuielile, însă Consiliul Local nu a fost de acord cu tariful. Primarul spune că va insista, astfel încât să îi determine pe consilieri să înțeleagă că acest serviciu trebuie să se autosusțină financiar. 

Ministerul Fondurilor Europene a pus proiectul școlii din Mălaia în așteptare 

Primarul este dezamăgit, fiindcă a primit adresă de la Ministerul Fondurilor Europene prin care administrația locală a fost informată că proiectul depus în anul 2020, în vederea finanțării, pentru dotarea școlilor privind întregul pachet IT nu a primit finanțare, chiar dacă acesta a fost declarat eligibil: 

„Proiectul este depus în anul 2020, în vara acestui an am primit o adresă prin care am fost anunțați că proiectul este eligibil, în așteptare. Nu știu cum să definesc acest răspuns, ce să le spunem copiilor. Eu consider că ar trebui să nu ne mai pună să facem proiecte, adică teancuri de hârtii fără rost, de dragul de a cheltui banii. Să nu se mai vorbească despre schimbarea procesului de învățământ, de marele proiect „România educată și dezvoltată”, să se oprească. De tablete nu aveam nevoie, deoarece copiii noștri le-au avut la timp când pandemia îi ținea acasă, nu au așteptat să le aducă statul, dar avem nevoie urgentă de proiectoare și table inteligente care au devenit o necesitate, nu mai sunt privite ca un fenomen modern. Cu toate acestea, statul a pus proiectul necesar copiilor noștri în așteptare”, a precizat primarul localității Mălaia, Gheorghe Dinculescu.

Pus într-o astfel de situație primarul localității Mălaia, Gheorghe Dinculescu a strâns cureaua și a achiziționat două table inteligente.

Administrația locală așteaptă răspuns și de la Ministerul Mediului cu privire la proiectul depus și aflat în evaluare pentru reabilitarea termică a școlii și grădiniței. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *