Tabăra de pictură de la Horezu, un paradis artistic al iubitorilor de artă și frumos

Claudia ȘCHIOPU

Horezu a găzduit prima ediție a taberei de pictură sub genericulHorezu la pas prin Oltenia”, în perioada 22 septembrie – 02 octombrie 2022.

Timp de nouă zile, pictorii Maria Mantescu, Ștefan Pelmus, Andreea Tofoleanu, Mugur Popa, Teodora Chinschi, Adalgiza Harabagiu, Eleonora Cupcencu, Medeea Stănescu, Silvia Nuță, Răzvan Stanciu, Marieta Pesu, Klara Pădureanu, Lidia Ciucă, Iulian Gherghe, Florentina Rizea, Adrian Ghidu, Brândușa Bontea, Loredana Ianovici, Sergiu Moise și Iulia Ștefan – Gaga au imortalizat pe pânză, în stil propriu peisaje, olari, mănăstiri, cerbii pădurilor, vase de lut sau trăiri inspirate de frumoasa zonă Horezu, pe care le-au reunit într-o expoziție permanentă, care va rămâne pe holurile Centrului Cultural al Orașului Horezu.

În cadrul taberei s-a lucrat intens, cu pasiune, într-o atmosferă caldă și prietenoasă, datorită bunei organizări a primarului orașului Horezu, Nicolae Sărdărescu, în colaborare cu Galeria Alexandra’ s, girată de directorul Galeriei Alexandra’s, domnul Iulian Gherghe.

Prin acest proiect, organizatorii și-au propus să pună bazele unei colaborări de durată

„Vernisajul expoziției la finalul taberei de la Horezu a avut un succes neașteptat de mare. Domnul primar Nicole Sărdărescu a fost foarte mulțumit de lucrările noastre și ne-a propus sa organizăm tabere de creație de două ori pe an, prin urmare de anul următor vă așteptăm la Bienala de Artă la Horezu, organizată primăvara în luna mai și toamna, în septembrie. Mulțumim pentru organizare Primăriei Horezu, Galeriei Alexandra’ s și domnului Iulian Gherghe! Felicitări tuturor artiștilor participanți pentru lucrările realizate. Mulțumim domnului primar pentru că se ocupă de prezentarea și promovarea artei și artiștilor contemporani. Picturile noastre nu au rang, au stare. Sunt strigăte mute într-o lume a indiferenței.”, ne-a declarat pictorul Iuliana Ștefan-Gaga. 

Amintiri dintr-o frumoasă seară de toamnă, în care artiști renumiți, iubitori de artă și frumos au deschis o expoziție plină de culoare, lumină și muzică, la Horezu 

„Suntem onorați de prezența unor personalități ale lumii culturale, medicale și de afaceri la deschiderea expoziției „Horezu la pas prin Oltenia”, sub semnul plastic al artiștilor prezenți. Este un vernisaj de suflet, unde lucrările vorbesc despre o poetică a formelor și culorilor, în care omul este singurul capabil să redea forma plastică frumuseților pe care divinitatea le-a sădit în sufletul fiecăruia dintre noi. Marea de lumină, cu care artiștii sunt într-o relație creativă necontenită și percepția naturii, descrise în perspective profund coloristice dovedesc crezul artiștilor, care caută întotdeauna lumina: atât lumina exterioară, cât mai ales lumina interioară. Toate sunt adevărate poeme cromatice, lucrările artiștilor sunt o terapie sufletească, o declarație niciodată sfârșită de dragoste pentru oameni și artă, exprimate prin universul lor artistic de lumină pentru că, în artă, nimic nu respiră cu adevărat fără lumina dinlăuntrul artistului”, mai spune pictorul Iuliana Ștefan-Gaga. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *