Cel mai „bogat” parlamentar vâlcean | Lazăr Marian Ion este singurul deputat USR din Vâlcea

A fi reprezentant al unui grup de oameni este cu siguranță dificil și ar trebui să necesite o doză de asumare a funcției destul de ridicată. Trebuie să ai cunoștințele necesare ale oamenilor care fac parte din grup pentru a avea succes în a-i reprezenta pe votanții care te-au împuternicit să îi reprezinți în orice colț de lume, fie că vorbim despre România, Europa sau alte țări de pe alte continente.

Așa cum există în orice sistem democratic, reprezentanții politici sunt aleși de populație pentru a vota în Parlament diverse legi care ajută sau nu bunul mers al țării. Românii aleg deputați și senatori pentru a face cele mai bune alegeri în locul lor. Din păcate alegerile la îndemână sunt puține, și locuitorii județului Vâlcea au ales ce au preferat, în funcție de partid. Fie că omul de rând alegea PSD sau PNL, cam tot același lucru reprezenta pentru că, de obicei, politicienii se aseamănă unii cu alții, și merg toți pe linia partidului care i-a pus pe listă.

Alegerile parlamentare din 2020 au reprezentat pentru vâlceni o nouă ocazie pentru a alege oamenii reprezentanți de drept ai județului în Parlament. Am decis să îi analizăm pe fiecare dintre aceștia pentru a împrospăta memoria despre reprezentanții aleși acum 2 ani, având în vedere faptul că ies la suprafață doar în timpul alegerilor.

Actualii reprezentați vâlceni în Parlament sunt: Daniela Oteșanu (PSD), Eugen Neață (PSD), Ștefan Ovidiu Popa (PSD), Cristian Buican (PNL), Laurențiu Nicolae Cazan (PNL), Ion-Marian Lazăr (USR).

„Fii mai neamț ca neamțul!”, declară deputatul USR Lazăr Ion Marian în descrierea profilului său de Facebook. Desigur, calitatea nemțească este apreciată de toată lumea, fie că vorbim despre electrocasnice, mașini sau modul de a face lucrurile. Totuși, de ce ar fi acest motto potrivit pentru domnul deputat?

Cât de „neamț” este Lazăr Ion Marian? Având în vedere că a terminat studiile liceale la Liceul Profesional Ferdinand I din Râmnicu Vâlcea, ar însemna că este un om practic și nu se ferește să pună mâna la treabă când este nevoie. Aceste studii au fost finalizate în 1997, iar imediat după se înscria la Facultatea de Știință și Ingineria Materialelor. După finalizarea studiilor universitare s-a angajat la o firmă de producție navală pentru 5 ani (2004-2009), iar apoi a lucrat 7 luni ca inginer în Baia Mare. A tot schimbat locul de muncă, iar în 2020 a câștigat un mandat de deputat din partea USR.

Deși nemții nu se încumetă să învețe mai mult decât o limbă străină, acest deputat cunoaște 4 limbi străine, anume engleză, franceză, germană și italiană. Știm asta din pricina datelor completate în CV de către acesta. Dacă tot vorbim de CV, nu putem omite introducerea redactată la începutul documentului. Domnul Lazăr a uitat să elimine o doleanță a acestuia pentru postul dorit:

Îmi doresc un job de inginer sau altă meserie, în care să utilizez cei 15 ani de experiență (din diferite domenii de activitate) dar care se poate diversifica, dat fiind faptul ca sunt pe o funcție de conducere, ceea ce necesită ca eu să îmi măresc bagajul de informație necesar pentru a putea susține acest post.

Deputatul USR, Lazăr Ion Marian.
Deputatul USR Ion Marian Lazăr, alături de fostul președinte al formațiunii politice USR, Dan Barna.

Puțini din România vor să fie ingineri și să ajungă.. deputați. Totuși, reprezentantul USR al județului Vâlcea a reușit să îndeplinească acest lucru. De fapt, nu se poate spune că îi reprezintă în totalitate pe vâlceni, având în vedere că după terminarea liceului, în anul 1997, nu a mai studiat sau muncit pe raza județului pentru 18 ani. Abia în 2015 s-a întors, dar a petrecut doar 2 ani în localitatea Râmnicu Vâlcea, ca mai apoi să plece în străinătate, iar ulterior să lucreze o perioadă la Sibiu. Se întorcea în Vâlcea în anul 2018. În total, acesta a petrecut doar 4 ani în județ și totuși reprezintă vâlcenii, ca deputat.

Activitatea din Parlamentul României

Față de doamna deputat Daniela Oteșanu, Ion Marian Lazăr este la un alt nivel când vine vorba despre declarațiile politice din Parlamentul României. Acesta a vorbit în total peste 56 de minute la pupitru, în mare parte cu scop politic. Subiectele discutate de acesta sunt diversificate, vorbind despre mediul rural, telecomunicații, antreprenoriat, profesii și multe altele. Totuși, prima declarație la pupitru a fost abia după un an de mandat, pe 22 decembrie 2021. După acea declarație, domnul deputat USR a tot avut ceva de zis în Parlament, lună de lună. Chiar dacă a vorbit atât de mult, nu înseamnă că a fost și băgat în seamă. A vorbit o singură dată despre Vâlcea în toate cele 56 de minute. Mai exact, vorbea despre atragerea de investiții în județul Vâlcea, afirmând că județul se află în impas.

Singurul deputat USR vâlcean la pupitrul Parlamentului.

Fără a intra în analiza mediului de business existent la nivel județean, nu pot să nu remarc și existența unor dezechilibre majore la nivelul regiunii Sud-Vest Oltenia. În acest sens, menționez cu amărăciune că cifra de afaceri netă cumulată a firmelor înregistrate în județele Vâlcea, Olt și Mehedinți nu depășește cifra de afaceri netă a firmelor înregistrate în județul Dolj. Această situație se datorează existenței unei infrastructuri inadecvate la nivelul județului Vâlcea, cât și la nivel local, fapt ce a determinat, în mod firesc, o reorientare a potențialilor investitori către alte județe.

Deputatul USR, Lazăr Ion Marian.

Relația cu vâlcenii nu prea există, acesta fiind activ în mare parte pe Facebook, unde mai postează din când în când câte o părere despre actuala guvernare. Nu este clar ce funcție are în partidul USR, deoarece în cea mai recentă declarație de avere este afișat doar ca membru. În 2020 spunea că este membru în Biroul Local USR Râmnicu Vâlcea, iar în 2021 declara că este membru în conducerea Filialei Locale USR Râmnicu Vâlcea. Asta ar însemna că a făcut parte din conducerea USR Râmnicu Vâlcea anul trecut, deși funcția nu este precizată, iar acum a retrogradat la funcția de membru.

Cel mai „sărac” deputat vâlcean

Lipsa experienței politice a deputatului USR rezultă, în același timp, din lipsa funcțiilor ocupate politic pe parcursul timpului. Acesta nu a mai avut nici o funcție politică și nici un câștig de pe urma unei funcții. A ajuns să câștige salariul baban de deputat în valoare de 131.412 lei în ultimul an, însemnând aproape 2.200 de euro lunar.

Totuși, are una dintre cele mai „curate” declarații de avere ale deputaților vâlceni, poate chiar cea mai „curată”. Desigur, pentru domnul Lazăr este abia începutul carierei politice, deci caracterul acestuia va putea fi stabilit abia la decizia de la sfârșitul mandatului, dacă va aspira sau nu către funcții de conducere prin instituțiile statului.

Acesta deține, într-adevăr, 4 autoturisme, însă cel mai nou este din 2006 și acestea nu sunt de mare valoare. În rest, domnul deputat se poate mulțumi doar cu palmaresul din CV, pentru că altceva nu deține. Poate că nu ar fi cel mai „strălucit” deputat vâlcean, dar până la urmă cine ar fi cu adevărat strălucit într-o funcție de deputat sau senator?

Comportament politic rar și fără rezultate

Din declarațiile politice spuse de la pupitrul Parlamentului, deputatul arată cu degetul către PNL și PSD pentru eșecul constant pe care l-au adus României până acum. Desigur, acest comportament face parte din declarația oricărui membru USR și pare că altă strategie de opoziție nu au gândit până acum.

La nivel local acesta îl susține pe Andrei Gheorghiu, viceprimarul USR din Râmnicu Vâlcea. În rest nu prea există un stil aparte care să îl caracterizeze în mod special. Pare un simplu pion din USR care nu prea vorbește și nu arată vreun interes către a declara în mod public ceva. Aceste declarații ale deputatului sunt rare și niciodată nu pare să fi atacat vreun adversar la nivel local, ci vorbește la modul general față de celelalte partide.

Singura declarație interesantă pe care a distribuit-o a fost referitoare de subiectul drumului expres dintre Râmnicu Vâlcea și Tigveni. Acest subiect de discuție este teren minat pentru liderii PNL sau PSD din județ, deoarece reprezintă una dintre cele mai mari probleme din Vâlcea, anume legătura cu noua autostradă Pitești-Sibiu. Este un subiect atât de important deoarece ar putea avea o influență majoră la vot pentru partidul care reușește cumva să aducă progres în acest caz. Iată ce spunea în 2021 deputatul USR, Lazăr Marian Ion despre drumul expres:

Se pare că, în continuare PNL este un partid care doar promite și nu face efectiv nimic pentru vâlceni. După lungi discuții despre legătura orașului Râmnicu Vâlcea cu autostrada Pitești-Sibiu în care PNL a spus că trebuie făcut un drum expres și că din 2016 se luptă pentru ca această legătura să fie făcută, în proiectul de buget pentru anul 2022 nu apare nici măcar o propunere pentru studiul de fezabilitate, nu mai vorbesc de expertiză tehnică, studiu de teren-geotehnic și topografic, studiu de trafic și proiect tehnic necesar realizării acestei legături. Doar povești.

Deputatul USR, Lazăr Ion Marian.

Aici a fost un atac subtil, dar evident, la adresa lui Cristian Buican, liderul liberalilor din județul Vâlcea.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *