Primarul localității Drăgoești, Gheorghe Melente: „Am ajuns la fundul sacului și doar o rectificare ar putea debloca situația”

Drăgoeștiul este o localitate care, în ultimii ani s-a dezvoltat destul de frumos. Aici drumurile comunale sunt ca-n palmă, nu se mai merge de mult prin noroi, pâraiele nu se mai traversează la pas, școala arată foarte bine, copiii beneficiază de after school, dispensarul este o locație reabilitată, o bună parte din sistemul de apă și canalizare este introdus, iar pentru celelalte zone unde nu există localitatea este prinsă în master-planul județului și așteptă finanțarea acestui proiect. Există o piață, iar cel mai mare așezământ cultural din zona de sud-est a județului Vâlcea este construit la Drăgoești. 

O serie de investiții cu fonduri europene, guvernamentale și din bugetul local au fost derulate de administrația publică locală în sensul creșterii confortului cetățenilor, iar linia proiectelor continuă, însă toate acestea necesită fonduri pentru cofinanțări. Din păcate bugetul se apropie de zero, iar banii de la Guvern se lasă prea mult așteptați pentru investiții care sunt în așteptare sau blocate din cauza lipsei finanțării.

„Situația nu este deloc plăcută. Pus într-o astfel de situație, primarul Gheorghe Melente este nevoit să găsească tot felul artificii pentru a derula actul administrativ așa cum se cuvine: „O parte dintre proiecte sunt în derulare, pentru multe trebuie să facem recepția privind închiderea șantierelor și altele sunt în fază de documentații pentru noi investiții. Cel mai important este că nu avem bani pentru a plăti documentele și cofinanțările la proiectele la care lucrez astăzi. În acest sens așteptăm rectificarea, pentru care avem doar speranțe.  În Drăgoești s-au făcut investiții în ultimii ani și se mai pot face. Pentru noi confortul cetățeanului primează. În această idee încercăm să întocmim documentații, să atragem fonduri, dar problema este că nu le putem duce la finalizare. Problema cheltuielilor schimbă cifra în rapoartele bugetare de la o lună la alta, la modul că sunt din ce în ce mai mari. Investițiile pe care credeam că le vom termina la termen au fost prelungite. Un exemplu este piața, un proiect finalizat, pentru care trebuie să dăm ultima tranșă de bani constructorului și noi nu îi avem. Nevoie de bani este și pentru situații de urgență. În acest sens avem un pod care tranzitează DC45 și care se va prăbuși dacă nu se intervine la timp. Cureaua bugetară este strânsă, am oprit investițiile și vom stinge lumina, fiindcă nu avem ce face, dar și așa factura este dublă la energie. Am ajuns la fundul sacului și doar o rectificare ar putea debloca situația. Până acum am rostogolit lucrurile, dar dacă nu se face rectificare intrăm în colaps”, a declarat alesul PNL din Drăgoești, Gheorghe Melente.

Primăria Drăgoești are nevoie de bani pentru continuarea celor 7 proiect aflate în derulare. Mai mult, se lucrează la documentația pentru modernizarea iluminatul public, proiect care trebuie depus, însă pentru toate aceste hârtii este nevoie de bani. Fonduri sunt necesare și pentru proiectul depus prin PNRR, privind eficientizarea energetică a Școlii cu clasele I-VIII. În localitate se lucrează la trei parcuri de agrement pentru copii: unul în zona centrală, celălalt în satul Boncani, iar cel de-al treilea în zona pieței comunale, dar și aici este nevoie de bani. Prin PNI „Anghel Saligny” administrația locală are proiectul de asfaltare declarat eligibil, însă, pentru documentațiile care trebuie depuse, nu sunt bani. Nici la Centrul Cultural „Mihai Viteazul” nu s-a reușit finalizarea lucrărilor de amenajare exterioară. La toate acestea se adaugă cheltuielile cu persoanele cu handicap și însoțitorii acestora.

Primarul liberal al localității Drăgoești, Gheorghe Melente, face tot felul de socoteli, încearcă tot felul de economii la cheltuielile cu diverse servicii, dar i s-au dat peste cap cam toate socotelile, fiindcă bugetul este același de atâția ani. 

Un lucru este cert: este nevoie de bani atunci când o localitate are nevoie de investiții.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *