Brezoi, exemplu de succes cu bani europeni
Brezoi, orașul „gri” de după Revoluție, aproape abandonat a fost resuscitat, devenind astăzi destinația ideală pentru iubitorii de natură și de muzică bună.
Mai multe proiecte cu fonduri europene, de peste 10 milioane de euro, sunt deja in derulare. Succesul ține atât de viziunea liberală de dezvoltare bazată pe investiții, cât și de tehnica atragerii fondurilor europene pentru finanțarea proiectelor masive în infrastructură, educație, sănătate, cultură sau turism.
Aflată într-o continuă dezvoltare, primăria pregătește baza prin care să acceseze în permanență surse extrabugetare, în mod special fonduri nerambursabile, fiindcă investițiile de care are nevoie nu pot fi acoperite integral din bugetul local, ne spune primarul Robert Schell.
Lucrări de peste 10 milioane de euro, bani europeni
În prezent, la Brezoi s-a dat ordinul de începere a lucrărilor pentru construirea bazinului de înot didactic. Se lucrează la modernizarea parcului și la reabilitarea clădirii noi din incinta Liceului Gheorghe Surdu, o investiție tot printr-un program european care include construirea unei săli de sport, a unei săli de festivități și a 6 laboratoare noi în cadrul liceului. Și tot cu bani europeni se lucrează la asfaltarea a 14 străzi din localitate:
„În prezent, la Brezoi sunt în plină desfășurare lucrări de peste 10 milioane de euro. Se lucrează la bazinul de înot didactic, iar lucrările sunt în grafic. Sperăm ca anul viitor, așa cum este termenul de execuție, proiectul să fie gata. Bazinul de înot face parte dintr-un proiect amplu, care are mai multe componente și vizează construirea unui centru multifuncțional pentru tineret și crearea unor terenuri de sport. Centrul multifuncțional are inclus acest bazin de înot, sală de gimnastică, punct de informare și consiliere, sală de tenis de masă și terenuri de badminton, baschet, tenis de câmp și handbal. Cea de-a doua componentă este modernizarea parcului central, unde, și aici, se lucrează din plin. Cu bani europeni, printr-un proiect în valoare de 3,7 milioane de euro se lucrează și la clădirea de la liceul care va avea laboratoare, sală de sport și sală de festivități, dar și partea urbanistică. Asta înseamnă 14 străzi de amenajat, dintre care 4 străzi au fost deja făcute”, ne-a declarat primarul orașului Brezoi, Robert Schell.
Primăria Brezoi accesează fonduri europene pentru modernizarea, reabilitarea și extinderea spitalului orășenesc
Prin proiectele pentru care administrația locală intenționează să atragă fonduri europene se va modifica și structura spitalului. Astfel, se vor înființa noi secții, păstrând însă numărul de paturi existent. Planul administrației locale este acela de a moderniza spitalul și de a mări gama de servicii către populație, deoarece de serviciile medicale din cadrul acestei unități spitalicești, care dispune de 67 de paturi, beneficiază peste 20 de mii de oameni:
„Pregătim în permanență baza prin care să accesăm surse extrabugetare. Avem foarte multe dosare depuse la Ministerul Dezvoltării pentru finanțare din PNRR, printre care și documentația pentru construirea unei clădiri noi la Spitalul Orășenesc din Brezoi, pentru partea de ambulatoriu. Tot pentru modernizarea și dotarea spitalului vom depune un proiect și prin POS Mediu, dar și prin Programul Sănătate – POR. Sperăm să fie o activitate sustenabilă, deoarece contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate trebuie să acopere în general cheltuielile de funcționare ale acestui spital. De regulă așa s-a întâmplat: serviciile pe care le prestează trebuie să fie în concordanță cu cerința de pe piață, trebuie să ținem cont de zona domeniului schiabil și a DN7, care este un drum destul de complicat, de traumatologia care se întâmplă în aceste direcții. Se va pune accent din ce în ce mai mult pe spitalizare de zi. În cadrul ambulatoriului se vor înființa 10 secții, dintre care 5 sunt deja existente, dar vor mai fi încă 5 secții pe anumite domenii, fiecare secție va avea câte un salon dotat cu două paturi pentru spitalizare de o zi și multe dintre probleme vor fi rezolvate pe loc”, ne-a declarat primarul orașului Brezoi, Robert Schell.
Spitalul din Brezoi este unitatea medicală care deservește întreaga Vale a Lotrului, zona turistică, și care poate asista și primi mult mai rapid decât spitalele din Râmnicu Vâlcea sau Sibiu victimele accidentelor rutiere care sunt frecvente pe Valea Oltului. Această unitate medicală s-a dovedit a fi cea mai importantă din nordul județului, pentru că, de cele mai multe ori, medicii Spitalului din Brezoi sunt de un real sprijin în cele mai dificile situații. Cu toate acestea, administrarea celei mai importante unități medicale din nordul județului se face în mare parte de Primăria Brezoi, sprijinită de-a lungul timpului de fundația olandeză „Padre Pio” și, de curând, de Primăria Voineasa, care i-a întins o mână de ajutor.