La Scundu se pun bazele unui ansamblu de cântece și dansuri populare
Primarul localității Scundu, Mihai Blejan, împreună cu prietenul lui din copilărie, Mihai Stămescu, identifică fonduri și caută soluții pentru a oferi posibilitatea tinerilor din localitate, dar și seniorilor de a-și ocupa timpul liber cu activități culturale. O dorință mai veche de-a prietenului său, ne spune primarul Mihai Blejan, care începe să prindă contur. În acest sens se pun bazele documentațiilor pentru accesarea fondurilor: „Împreună cu prietenul meu din copilărie, Mihai Stămescu, cel care este astăzi dascăl la biserica din sat și extrem de dedicat copiilor, avem în plan să readucem la lumină ansamblul de dansuri populare, care odinioară era foarte cunoscut în regiunea Olteniei. Ansamblul de dansuri „Scundu” face parte din zestrea culturală a comunei. Acest proiect poate fi cheia pentru îndrumarea copiilor pe calea potrivită. Intenționăm să accesăm fonduri, iar în acest sens lucrăm deja la documentațiile necesare. Prin acest proiect se vor putea achiziționa costumele populare de care micuții vor avea nevoie, instrumente muzicale, o stație de sonorizare, sistem de lumini, scenă exterioară și toate accesoriile necesare. Sunt supărat pentru că noi nu avem un cămin cultural. Proiectul pentru amenajarea căminului zace la CNI, dar le voi amenaja la primărie o sală numai pentru activitățile ansamblului. Mă bucur foarte mult că Mihai Stămescu se implică și că este alături de noi. Doar împreună putem să facem lucruri frumoase în Scundu, spun acest lucru de fiecare dată”, a precizat primarul localității Scundu, Mihai Blejan.
Așa se face că, la Scundu se pun bazele unui proiect european de dezvoltare a activităților culturale prin intermediul căruia, pe lângă multe altele, se vor putea achiziționa costume care vor putea fi purtate cu mândrie de „micuții” care vor face parte din ansamblu folcloric.
Mihai Stămescu, dascăl la biserica din sat: „Vom realiza o pepinieră de talente în comună”
Mihai Stămescu, dascăl la biserica din sat și un om extrem de dedicat copiilor își dorește să țină copiii aproape și să-i învețe să păstreze tradițiile și obiceiurile populare din partea locului:
„Ideea a pornit din dorința de a ține vii tradițiile și obiceiurile populare din partea locului. Împreună vrem să facem ceva frumos pentru localitatea noastră. Este destul de dificil, dar tinerii cu greu au acces la tradiții. Prin acest proiect putem descoperi copiii care au înclinație către muzică, către artă. În cadrul ansamblului vor avea oportunitatea să învețe gratuit să cânte la instrumente muzicale, să facă canto popular și să învețe dansuri. Eu voi fi unul dintre instructori și vreau să facem o treabă bună, pentru că talentul copiilor noștri trebuie pus în valoare. Vom realiza o pepinieră de talente în comună. Dacă Dumnezeu ne ajută sperăm ca, până de Crăciun să facem o selecție, să avem măcar o suită formată din copiii noștri, ca să putem prezenta în fața cetățenilor un concert de colinde. Ne-am gândit ca ansamblul nostru să se numească „Mărgăritarul de la Scundu”, ne-a declarat Mihai Stămescu, dascăl la biserica din sat.
În localitatea Scundu sunt copii extrem de talentați ne spune primarul, de aceea este nevoie în primul rând de educație, de școli frumoase, atractive, de cadre didactice cu menirea de a le insufla copiilor dragostea de carte.
În opinia primarului, numai prin educație se poate crește o generație de copii responsabili, sănătoși și gata să pună la treabă acest talent.
Din acest motiv, Mihai Blejan, din poziția de primar, dar și de părinte, are misiunea de a face disponibilă oportunitatea la educație și dezvoltare a tuturor copiilor din localitate, mai ales celor care nu au acces la ea, dar mai ales pentru cei care sunt predispuși la a trăi în sărăcie sau a abandona școala.