Economie în Europa, indiferență în Râmnicu Vâlcea | Luminițele de Crăciun, subiect politic cu Gutău și Pîrvulescu

Stingerea luminilor, reducerea temperaturii termostatelor şi instalarea detectorilor de mişcare se numără printre modalităţile prin care guvernele Europei Centrale au început să le adopte pentru a economisi energie, ca parte a eforturilor de a reduce costurile şi de a evita penuria în sezonul de încălzire care vine, pe fondul reducerii semnificative a livrărilor de gaze ale Rusiei„, transmite Reuters.

Nu este un secret faptul că toate țările europene au luat decizii cu privire la economia de energie din pricina vremurilor grele financiare. Reprezentanții țărilor au transmis locuitorilor să facă tot posibilul pentru a reduce din costurile la energie.

De exemplu, Guvernul ceh a anunţat joi că va scoate din funcţie jumătate dintre becurile de la birourile Guvernului şi va schimba becurile vechi rămase cu surse LED, care consumă mai puţin. De asemenea, va instala senzori de mişcare pentru a reduce iluminarea pe coridoare şi va stinge proiectoarele festive ale clădirii aflate în centrul oraşului Praga din secolul al XIX-lea. Un alt exemplu vine din Ungaria, unde guvernul a ordonat instituţiilor şi companiilor de stat să reducă consumul de gaze cu 25% faţă de anul precedent, cu excepţia spitalelor şi instituţiilor sociale. Chiar și Guvernul polonez a instruit diferitele sale instituţii să reducă consumul de energie electrică cu 10%. După muncă, oficialii trebuie să-şi închidă computerele şi să deconecteze încărcătoarele şi pot imprima doar documentele necesare.

Totuși, la Râmnicu Vâlcea administrația locală a decis să amplaseze instalațiile de lumini ornamentale pentru sărbătorile de iarnă încă de la începutul lunii octombrie. Acestea se află pe străzile principale ale orașului, dar și în anumite zone precum parcuri sau centru. Ca un exemplu referitor la „economia” pe care o are în aplicare administrația râmniceană, putem observa cum a arătat centrul orașului anul trecut, în timpul sărbătorilor de iarnă:

Evenimentul „Decembrie magic 2021”

Bătălie politică cu tema luminițelor de Crăciun, la Râmnicu Vâlcea

Orice oraș din țară va avea, într-o formă sau alta, un mod pentru a celebra sărbătorile de iarnă, însă depinde de fiecare administrație cum va face posibil acest lucru și, concomitent, să reducă facturile la energie. Prin urmare, se poate economisi de sărbători și se poate face și un festival pe măsură, însă depinde de fiecare lider politic în parte. Alte țări din Europa aleg economia, altele aleg indiferența.

Prețurile la energie au crescut exponențial în ultimii ani din varii motive, iar românii caută diverse soluții pentru a economisi. Nu doar românii se află în această situație, aproape în toată lumea țările parcurg o perioadă dificilă, însă cei mai afectați sunt oamenii care beneficiază de un salariu sub medie.

La Râmnicu Vâlcea, subiectul luminițelor ornamentale pentru sărbătorile de iarnă este dezbătut pe larg, atât în societate, cât și în mediul online. Câțiva locuitori spun că nu ar trebui să folosim luminile de sărbători în acest an din pricina prețurilor ridicate la energie. Alții spun că nu ar fi nicio problemă în acest sens pentru că sunt suficienți bani la bugetul local.

Desigur, povestea continuă și în mediul politic, unde politicienii profită de ocazie să se plaseze de o parte sau de alta a baricadei. Vorbim despre cei mai populari politicieni din oraș, anume Vigil Pîrvulescu și Mircia Gutău, care poartă un război de mai bine de doi ani de zile.

Liderul liberalilor spune că primarul ar trebui să fie mai preocupat de situația de criză decât de amplasarea luminițelor de sărbători încă din octombrie. Acesta mai spune că Mircia Gutău este limitat și expirat.

Suntem la jumătatea lunii octombrie și tot orașul este împânzit de decorațiuni de crăciun, orașul nostru frizând un kitsch grotesc. Ca să ce? Prin aroganță și lipsă de bun simț să negăm o criză în loc să o acceptăm?…Cele mai elementare noțiuni de psihologie îți spun că primul pas în rezolvarea unei probleme este acceptarea, nu negarea sau cosmetizarea ei. Domnule Gutău în loc să fiți distribuitorul unor glumițe de grădinița (casa de filme Pîrvulescu, Virgilică, etc) mai bine ați fi preocupat să gestionați această situație de criză. Da, e ok să avem și decorațiuni de sărbători, dar de bun simț și …în perioada sărbătorilor, altfel, nu știu cum să vă spun, efectul obținut prin acest infantil start e tocmai de a dilua spiritul lor. Suntem în mijlocul furtunii perfecte, criză energetică, climatică, de securitate, iar dumneavoastră faceți paranghelie în mijlocul incendiului. Cândva vă bănuiam de inteligență. Se pare că totuși sunteți limitat și expirat.

Viceprimarul orașului Râmnicu Vâlcea, Virgil Pîrvulescu.

Primarul Mircia Gutău vine cu replica și îl compară pe Pîrvulescu cu Grinch, personajul care detesta Crăciunul. De asemenea, primarul ecologist spune că sunt suficienți bani la bugetul local pentru luminițele ornamentale pentru că, printr-un proiect în derulare, s-au schimbat multe instalații luminoase din oraș pentru a spori eficiența economică.

Pîrvulescu-Grinch vrea să stingă Steaua Crăciunului! După ce toată primăvara şi vara i s-a aplecat de la florile care au umplut de culoare şi parfum Râmnicul şi l-au transformat într-o adevărată grădină, spre încântarea locuitorilor săi, dar şi a vizitatorilor care ne-au călcat pragul, viceprimarul Virgil Pîrvulescu are, acum, un puseu de alergie la sărbătorile de iarnă şi la decoraţiunile de Crăciun. Îl dor ochii când vede că oraşul se pregăteşte să întâmpine cum se cuvine sărbătoarea Naşterii Domnului. Îi vine greaţă când se gândeşte la străzile şi bulevardele decorate cu ocazia sărbătorilor atât de dragi tuturor.

Mai mult, în perioada imediat următoare se va finaliza şi proiectul cu fonduri europene ”Reabilitare iluminat public în Municipiul Râmnicu Vâlcea, inclusiv realizarea unei canalizaţii subterane noi aferente reţelelor electrice şi de telecomunicaţii” în urma căruia, prin înlocuirea a peste 700 de corpuri de iluminat cu LED şi impunerea sistemului de dimming (reducerea nivelului de iluminat în orele de noapte cu trafic redus), consumul din reţeaua de iluminat stradal se va reduce cu mai mult de un sfert. Aşa că nu are de ce să-şi facă griji viceprimarul Pîrvulescu: sunt bani suficienţi pentru buna funcţionare a oraşului, pentru iluminatul de sărbătorile Crăciunului şi mai rămân destui şi pentru consistentul său salariul, pe care îl încasează lunar în schimbul a câtorva postări pe Facebook.

Primarul ecologist, Mircia Gutău.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *