La Vaideeni a fost aprobată finanțarea proiectului de regularizare a torenților

Pentru stoparea inundațiilor, primarul Daniel Băluță va primi finanțare pentru torenții care creează probleme localității. Proiectul comun cu localitatea Horezu este depus în vederea finanțării la Ministerul Agriculturii, iar valoarea lucrărilor este 8,5 milioane de euro:

„Pentru zona de deal și de munte amenajarea torenților este extrem de importantă. Sunt torenți care erau în administrarea ANIF, iar proiectul pentru regularizarea torenților este în curtea Ministerului Agriculturii, pentru care s-a semnat ordinul privind finanțarea de către ministrul agriculturii și s-au aprobat indicatorii tehnico – economici, urmând partea de proiectare și execuție. În cadrul acestui proiect sunt incluși toți torenții care au făcut probleme localității Vaideeni și orașului Horezu. Consider că este un proiect foarte important deoarece, în momentul în care volumul precipitațiilor crește, cantități semnificative de apă angrenează viituri, creează poduri și se întâmplă tot felul de dezastre. De fiecare dată când se anunță cod roșu de precipitații la munte suntem mobilizați. Sperăm că nu vom mai avea parte de evenimente nefericite fiindcă sus, la munte sunt cabanierii, care în perioada ploilor au grijă de pensiuni. Problema care poate rezolva această stare de alertă este regularizarea torenților prin acest proiect foarte important pentru întreaga localitate. Spun acest lucru fiindcă este pentru prima dată, după 30 de ani, când cineva ia în calcul aceste regularizări de torenți”, a precizat primarul localității Vaideeni, Daniel Băluță.

Necesitatea regularizării torenților

Daniel Băluță subliniază necesitatea regularizării torenților și spune că, după fiecare perioadă cu instabilitate atmosferică accentuată, există riscul ca ploile să creeze din nou probleme în localitatea Vaideeni. 

Administrația locală este pregătită să intervenit în limita posibilităților, dar pentru rezolvarea acestor probleme este nevoie de amenajarea torenților așa cum scrie la carte:

„Este nevoie de acest proiect, putem interveni în ceea ce privește rezolvarea problemelor acestei localități în zonele de risc, pentru a nu se ajunge din nou la izolarea caselor, fiindcă Vaideeniul este într-o zonă predispusă alunecărilor de teren. Reamintesc faptul că localitatea are o experiență destul de neplăcută a acelor evenimente, când a fost spulberată de ape. Marea parte a problemelor pe care localitatea le-a avut o perioadă mare de timp au apărut din cauza acelor evenimente prin care am trecut, când efectiv sate întregi au fost luate de ape. În acest sens s-au făcut lucrări trainice atât pentru protejarea malurilor pâraielor, dar cel mai important este proiectul în ceea ce privește amenajarea torenților, și asta fiindcă s-au adâncit torenții și s-au angrenat alunecările de teren, acestea sunt principalele motive”, a subliniat primarul localității Vaideeni, Daniel Băluță.

La Vaideeni, în procent de 100% este realizat proiectul de reabilitare și modernizare a sistemului de apă, iar proiectul de înființare a rețelei de canalizare este prins în master planul județului. Primarul așteaptă cu sufletul la gură demararea lucrărilor prinse în documentațiile a două proiecte prin PNI „Anghel Saligny” pentru asfaltarea drumurilor comunele. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *