Cel mai mare proiect de infrastructură pentru apă potabilă se va realiza la Bălcești

Primarul orașului Bălcești, Constantin Aleca, vrea ca, prin proiectele implementate, administrația locală să schimbe imaginea zonei. 

În prezent, în oraș se desfășoară lucrări intense la proiecte majore cu fonduri europene și guvernamentale. Peste 36,54 de milioane de lei vor veni și prin Programul Anghel Saligny pentru proiectul privind înființarea sistemului de apă și canalizare: „Prin PNI Anghel Saligny suntem mulțumiți, fiindcă avem finanțat unul dintre cele mai mari proiecte de extindere a sistemului de apă și canalizare din județ. Valoarea investiției este de 36,5 milioane de lei (360 de miliarde bani vechi). În cadrul proiectului se vor realiza 20 de kilometri de canalizare și 10 kilometri de apă. Rețeaua de apă va fi extinsă în toate satele, iar canalizarea va fi introdusă în satele Preotești, Vasilați, Chirculești și Palei, în restul zonelor nu permite relieful”, a precizat primarul orașului Bălcești, Constantin Aleca.

Constantin Aleca: „Dumnezeu și-a întors fața și către Bălcești”

Tot prin programul Anghel Saligny, administrația locală din Bălcești a primit finanțare pentru proiectului de extindere a sistemului de gaze naturale. Investiția vizează extinderea rețelei de gaze existente cu încă 51 de kilometri. Valoarea proiectului este de 9,5 milioane de euro și va cuprinde aproape toate satele din Bălcești:

„Va fi un proiect de succes, chiar dacă unii dintre oameni erau sceptici cu acest proiect de gaze la început, dar acum vor și ei să fie trecuți cu branșament la rețea. O să fie o problemă pentru cei care nu au semnat că vor să se branșeze, fiindcă proiectul este pentru 1160 de branșamente. Mă gândesc totuși că nu va fi nici o problemă, și vom putea să îi ajutăm și pe cei care atunci nu au fost de acord, dar acum își doresc. Pentru acest proiect s-au depus documentațiile pentru avize, după care urmează studiul de fezabilitate și depunerea acestuia la Ministerul Dezvoltării, ca mai apoi să semnăm contractul și să demarăm licitația. Pe oameni îi interesează foarte mult partea de rețea de apă acolo unde nu există apă, iar unde există apă vor canalizare, iar pe toți îi interesează gazele. Dumnezeu și-a întors fața și către Bălcești. Avem proiecte uriașe în derulare, altele sunt în faza de depunere, iar pentru altele va trebui să semnăm contractele de finanțare”, a precizat primarul orașului Bălcești, Constantin Aleca.

Primarul Constantin Aleca transformă orașul cu bani europeni

Accesarea fondurilor europene reprezintă o nișă importantă de dezvoltare a orașului, pe care primarul Constantin Aleca nu a ratat-o. Proiectul integrat de aproximativ 5 milioane de euro este o investiție amplă, care schimbă radical imaginea orașului. S-au modernizat prin asfaltare drumurile de interes local, podețele și șanțurile pe o lungime de 12 kilometri și s-au amenajat pe o lungime de 2,7 kilometri trotuarele în oraș. În acest amplu proiect intră și modernizarea, reabilitarea și dotarea celor două școli, unde fiecare sală de clasă va beneficia de table interactive, proiectoare 3D cu ecran de proiectare, mobilier nou, centrală termică, uși și pardoseală noi. Se vor amenaja terenuri sintetice, iar sala de sport existentă va fi modernizată și dotată, și se va face o extindere pentru vestiare. În cadrul proiectului se va amenaja inclusiv un parc dotat cu mobilier urban, pergole, alei, trotuare, sistem de irigații, sistem WiFi și internet gratuit pentru cei din zonă. La școala din satul Otetelișu se va construi și o sală de festivități.

Fenomenul se extinde, iar rezultatele devin vizibile

Succesul accesării fondurilor europene pentru Bălcești ține atât de viziunea liberală a primarului Constantin Aleca, care și-a format echipa potrivită cu care s-a calificat din mers și, împreună au avut primele succese, de dezvoltare bazată pe investiții, cât și de dorința atragerii fondurilor pentru finanțarea investițiilor masive în infrastructură.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *