Primarul din Golești mizează pe fondurile CNI pentru modernizarea școlii

Pentru ridicarea comunei Golești la nivelul celorlalte localități privind standardele actuale, mai multe proiecte au fost implementate în ultimii ani de primarul localității Golești, Adrian Mitrache. Cetățenii din două sate vor putea beneficia după implementarea proiectului de înființarea rețelei de canalizare, de asfaltarea drumurilor, de branșarea localității la gazele naturale.

La Golești, școala gimnazială din localitate se va moderniza printr-un proiect depus de administrația locală la Compania Națională de Investiții în vederea finanțării.

La CNI este depus proiectul de reabilitare, modernizare și extindere a școlii din localitate. Cererea de finanțare este în lista de sinteză și garantat va primi finanțare. Proiectul este destul de amplu, clădirea școlii se va reabilita de la zero, începând de la structura clădirii până la dotarea fiecărei clase cu tot ceea ce este necesar pentru desfășurarea unui act educațional de calitate”, a precizat primarul localității Golești, Adrian Mitrache. 

Școala Gimnazială, prinsă în Programul „Masă Caldă”

În cadrul proiectului de modernizare a școlii intră și construirea unui nou corp pentru grădiniță, astfel încât preșcolarii să nu mai interacționeze cu cei mari, dar și construirea unei săli de mese extrem de necesară, deoarece Școala Gimnazială Golești a intrat din anul școlar care a început în programul „Masă Caldă”, asta însemnând că toți copiii de aici vor beneficia gratuit de o masă caldă în regim catering, în timpul zilelor de curs.

„Anul acesta suntem prinși cu școala gimnazială în acest proiect, „Masă Caldă” și sunt foarte bucuros, pentru că este un program binevenit atât pentru copii, cât și pentru părinți, fiindcă vor sta mai liniștiți știind că vor avea la școală asigurată masa de prânz caldă. Aceasta va fi asigurată în regim catering, în timpul zilelor de cursuri, iar noi vom căuta ca produsele pe care copiii le vor servi să fie de bună calitate, să nu fim puși în situația de a găsim produsele să aruncate”, spune primarul localității Golești, Adrian Mitrache.

În satul Poenița se pun bazele unei tabere de vară și a unui after-school

Prin urmare, cei 104 copii vor beneficia de o masă caldă la prânz, și odată cu acest proiect se pun bazele proiectului privind derularea programului after-school, la Golești. Primarul localității Golești, Adrian Mitrache, spune că acest program prelungit pentru copii se va face în parteneriat public-privat: 

„Administratorul societății este fiică a satului care și-a manifestat intenția să concesioneze școala din satul Poienița. Clădirea, pe care stau de mulți ani lacătele puse va fi reabilitată, modernizată și transformată în spațiu cu destinația unui after school și introdusă în circuitul taberelor de vară sau pe perioada vacanțelor pentru copii”, spune primarul localității Golești, Adrian Mitrache.

Satul Poenița este un loc mirific, cu liniște, aer curat, de unde se pot organiza drumeții și plimbări în aer liber pe traseele amenajate în zonă, dar și vizite la obiectivele din apropiere. Toate acestea, plus o cazare primitoare, pot garanta rețeta unei vacanțe de vară care să reunească copiii. 

Clinică de recuperare și o grădiniță privată

Primarul localității Golești, Adrian Mitrache spune că inclusiv școala din satul Blidari va fi concesionată de un alt operator economic care intenționează să deschidă o clinică de recuperare și o grădiniță privată: 

„În acest sens, suntem la faza de evaluare a clădirii și terenului aferent privind contravaloarea concesiunii. Acum este mult mai ușor transferul școlilor dezafectate fiindcă s-a modificat legea, putând să schimbăm destinația unei astfel de clădiri doar cu acordul Consiliului Local, nemaifiind nevoie de avizul Ministerului Educației. Singura condiție este ca, în viitor, dacă se va relua procesul de învățământ să o redăm în circuit sau să facem o altă unitate de învățământ”, a precizat primarul localității Golești.   

Asfaltări cu bani din bugetul local 

Cu bani din bugetul local, la Golești s-a finalizat o nouă licitație pentru continuarea asfaltărilor pe o lungime de 1,6 kilometri. În cadrul acestui proiect este inclus drumul comunal 25, către satul Giurgiuveni. Primarul spune că s-a semnat inclusiv contractul de execuție a lucrărilor și probabil că săptămâna aceasta se va da starul lucrărilor. Contractul de lucrări este pe o perioadă de 36 de luni, fiindcă este o investiție multianuală:

„Cu bani din bugetul local s-a reușit, în acești doi ani, asfaltarea a 1,2 kilometri de drumuri comunale, acolo unde este introdusă și conducta de canalizare și acest proiect unde am mai prins 1,6 kilometri. Puțin, spun eu, mai sunt multe drumuri importante de asfaltat, mai ales în Aldești, Blidari”,  a precizat primarul localității Golești.   

Primarul localității Golești, Adrian Mitrache: „Canalizarea este visul meu”

Partea bună este că localitatea are lucrările de canalizare prinse în vederea finanțării prin PNI „Anghel Saligny” pentru care administrația locală este în procedură de licitație privind desemnarea constructorului. Prin urmare, în cel mai scurt timp vor începe lucrările, ne declară primarul: 

„Canalizarea este visul meu. La acest proiect finanțat de Ministerul Dezvoltării vom veni cu o completare de 2,6 milioane de lei, fiindcă investiția nu a primit finanțarea de la Guvern pentru întreg devizul de lucrări”, a precizat primarul. 

Administrația locală a depus două proiecte pentru obținerea finanțării prin Planul Național de Investiții „Anghel Saligny”, însă a primit bani pentru unul dintre ele, cel referitor la înființarea rețelei de canalizare, fiind vorba despre o investiție foarte importantă. Primarul localității Golești, Adrian Mitrache, ne-a declarat că la fel de important ar fi fost și proiectul de asfaltare a drumurilor comunale, proiect care nu a fost declarat finanțabil.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *