Proiecte pentru asfalt și canalizare la Voineasa

Două proiecte importante ale localității Voineasa au fost aprobate prin Programul „Anghel Saligny”. Unul dintre ele vizează extinderea rețelei de canalizare, iar celălalt asfaltarea drumurilor comunale și construirea unor punți și a unui pod din beton armat peste pârâul Lotru. Valoarea totală a ambelor investiții este de aproximativ 20 de milioane de lei. 

În viitorul apropiat vor fi organizate procedurile de licitație în vederea atribuirii contractelor și semnate contractele de finanțare: 

„Lucrăm la documentații pentru ambele proiecte. Vreau ca până în luna decembrie să avem licitațiile făcute, astfel încât în primăvară să începem lucrările. Problema a fost că proiectul canalizării este cel pe care l-am luat de la Apavil din POIM și am fost nevoiți să refacem toate avizele. Pentru proiectul de asfaltarea a drumurilor le-am depus pe toate. O să fie foarte greu, pentru că sunt foarte multe proiecte la nivelul județului Vâlcea și foarte puțini constructori. Dar noi sperăm să avem norocul de constructori profesioniști și serioși. Proiectele noastre sunt lucrările grele. Prin acest PNI avem de asfaltat drumurile comunale pe o lungime de 1,7 kilometri și pe o lungime 1,5 kilometri de construit rigole, 10 podețe și podul din centrul localității. Valoarea acestui proiect de aproximativ 10 milioane lei”, a menționat primarul Gabriel Năstăsescu.

Primarul localității Voineasa este supărat pentru proiectele blocate 

De aproximativ trei ani, administrația locală din Voineasa așteaptă finanțarea proiectelor depuse la Compania Națională de Investiții pentru modernizarea căminul cultural și construirea unei săli de sport pentru copiii din localitate. Primarul Gabriel Năstăsescu este supărat fiindcă, de câte ori se interesează de soarta proiectelor, cei de la CNI transmit adresă prin care informează administrația locale că ambele proiecte sunt pe lista de sinteză, solicitând reactualizarea documentelor.

„De fiecare dată când ne interesăm de soarta proiectelor: modernizarea a căminul cultural și construirea sălii de sport, ni se spune că sunt pe lista de sinteză. În tot acest timp refacem devizele. Documentele pentru acest proiect sunt depuse de peste doi ani și proiectul pentru sala de sport este din 2014, dar abia anul trecut a fost trecut în lista de sinteză. Comunitatea are nevoie de căminul cultural, tot acolo ne-am propus să facem și un punct de informare turistică. Proiectul cuprinde extinderea clădirii, anveloparea și modernizarea, iar sala de sport este considerată o prioritate pentru copii. Din păcate, nimeni nu ia înseamnă aceste aspecte”, a menționat primarul Gabriel Năstăsescu

Un alt impediment al administrației locale este formalismul birocratic extrem de stufos privind întocmirea documentațiilor pentru proiecte. Primarul Gabriel Năstăsescu subliniază faptul că nu s-a adus nici o îmbunătățire în acest sens, toată lumea vorbește, dar în continuare normele se dublează sau chiar se triplează. Pentru fiecare proiect se fac teancuri de hârtii reprezentând reglementări inutile, măsuri fără noimă, adică o birocrație care costă. Toate acestea reprezintă un motiv de supărare pentru primarul localității Voineasa, fiindcă birocrația nu pare să dispară, ba din contră, aceasta devine din ce în ce mai stufoasă, în ceea ce privește parcurgerea destul de anevoioasă a documentațiilor proiectelor unei primării. Dincolo de aceste efecte, acest formalism birocratic provoacă și găuri în bugete.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *