S-au finalizat lucrările de modernizare a celui mai frumos drum turistic din Vâlcea

Vineri, 28 octombrie, Consiliul Județean Vâlcea a inaugurat lucrările de modernizare a drumului județean 703G, care pornește de la Jiblea Veche, traversează comunele Sălătrucel și Berislăvești, până la limita cu județul Argeș.

Lucrările au fost realizate cu fonduri europene, în valoare de cca 17,1 milioane euro. 

La evenimentul organizat ca la carte de Consiliul Județean pe terenul de sport al comunei Berislăvești au fost prezenți constructorii, proiectanții, angajații Consiliul Județean care au participat la demararea acestui proiect, dar și primarii celor trei localități beneficiare. 

Constantin Rădulescu: „Așteptăm cu arma la picior să luăm banii europeni ”

În deschiderea evenimentului, președintele Consiliul Județean, Constantin Rădulescu, le-a mulțumit tuturor pentru colaborare lansând anunțul altor câteva investiții extrem de importante care stau în așteptarea axelor de finanțare cu fonduri europene: 

„Trag un semnal de alarmă, în numele meu și al colegilor mei primari pentru autoritățile centrale, forurile abilitate care trebuie să deschidă axele de finanțare pe fonduri europene cât mai repede posibil. Am să vă dau două exemple pentru care noi așteptăm: drumul județean 676 care pornește de la Cerna din Vaideeni și ajunge la Irimești în Bălcești, pe o lungime de 80 kilometri. Drumul acesta așteaptă să fie modernizat, iar noi am recepționat și am semnat contractul pentru PT și îl vom depune. Așteptăm cu arma la picior să luăm banii europeni dacă se deschid axele, dar am pierdut deja doi ani extrem de importanți. La fel este și DJ 646, din Băbeni – Tomșani – Costești până la Arnota, tot cu fonduri europene vrem să îl facem. Am aluat bani guvernamentali pentru Drumul Loviștei, pe care îl vom face, și vreau să anunț în premieră faptul că am vorbit cu primarul localității Berislăvești, Nicolae Popescu, și vrem să facem o arteră de circulație importantă, un drum prin pădure pe care vrem să-l luăm în administrarea Consiliului Județean. Drumul se leagă cu artera de la Râmnicu Vâlcea pe la Fedeleșoiu, apoi stânga la Jiblea – Sălătrucel – Berislăvești și ajunge în pădure spre Perișani – Boișoara – Titești și iese le Câineni, în drumul național. Acest drum traversează una dintre cele mai frumoase zone din România. O altă știre este legată de proiectul de la Roești. Astăzi, din groapa de la Roești se scot mii de metri cubi de pământ și se lucrează în forță, s-a pus deja geotextilul pe depozitul principal”, a declarat președintele Consiliul Județean, Constantin Rădulescu.

În discursul său, Constantin Rădulescu a mai anunțat că zilele acestea se va semna contractul de finanțare pentru „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă si apă uzată, în județul Vâlcea”, care are o valoare de peste 260 de milioane euro.

Primarul orașului– stațiune Călimănești, Florinel Constantinescu: „Vă lansez o provocarea, domnule președinte, să știți că un drum turistic deosebit ar fi și Călimănești – Mănăstirea Frăsinei, până la Olănești”

Prezent la eveniment primarul orașului– stațiune Călimănești, Florinel Constantinescu, a subliniat importanța modernizării drumului care face legătura dintre stațiunea Călimănești și județul Argeș prin Sălătrucel și Berislăvești, fiindcă, în opinia sa, toate proiectele contribuie la revitalizarea turismul din zonă. În încheierea discursului, primarul i-a propus președintelui Consiliul Județean, Constantin Rădulescu, ca un alt drum turistic deosebit, care leagă Călimăneștiul de Mănăstirea Frăsinei până la Olănești să fie luat în vizorul Consiliului Județean Vâlcea în privința modernizării: 

„Sigur că orice investiție realizată în comunitățile noastre nu face decât să ne bucure și suntem mulțumiți că, împreună, iată, contribuim la ridicarea nivelului de trai al cetățenilor comunităților noastre. S-a vorbit despre importanța acestui drum, despre importanta turistică a zonei noastre, și cu siguranță este foarte important acest lucru. Suntem obișnuiți cu toate frumusețile acestei zone, cu mănăstirile din această zonă, de aceea noi, la Călimănești, ne bucurăm de vizita unui număr record de turiști care ne plasează în primele locuri ale stațiunilor balneoclimaterice, chiar pe primul loc. Este o mândrie pentru noi, cei din Călimănești și cred că este o mândrie pentru județul Vâlcea și pentru Consiliul Județean Vâlcea, știind ce înseamnă proiectele, mai ales proiectele europene. Mulțumim și vă lansez o provocare domnule președinte, să știți că un drum turistic deosebit ar fi și Călimănești – Mănăstirea Frăsinei, până la Olănești. Cred că ar trebui să luăm în seamă și acest drum”, a precizat Florinel Constantinescu, primarul orașului – stațiune care a devenit pentru România nu doar o destinație pe harta turistică, dar și un reper pentru modul de administrare. 

Primarul localității Berislăvești, Nicolae Popescu: „Dacă nu am fi avut acest drum nu venea nimeni să investească bani la Berislăvești”

Primarul Nicolae Popescu a subliniat potențialul turistic uriaș pe care îl are zona, la a cărei dezvoltare și punere în valoare a contribuit prin asfaltarea acestui drum care nu doar că oferă condiții excelente de trafic, ci și arată impresionant:

„Un grădinar, oricât ar munci, oricât de harnic ar fi, are nevoie de voia lui Dumnezeu, are nevoie de ploaie. Așa și la Berislăvești: oricât am munci noi pe aici avem nevoie de cei de „sus”. Avem nevoie de oamenii care ne aduc ploaia, care ne fac să înflorim. Fără drumul acesta, Berislăveștiul nu ar arăta așa. Fără drumul acesta Berislăveșiul nu se dezvolta. Am început să avem investitori, s-a deschis și un super market, este bine. Dacă nu am fi avut acest drum nu venea nimeni să investească banii la Berislăvești. Și turiștii au început să vină în număr mai mare. Suntem mulțumiți și vă mulțumim de atitudinea și de înțelegerea de care ați dat dovadă tot timpul”, a precizat primarul localității Berislăvești, Nicolae Popescu.

Povestea celui mai frumos drum turistic din Vâlcea

Drumului județean 703G, situat pe partea stângă a Oltului, la poalele Masivului Cozia este un drum vechi, încărcat de legende și povești, numit „Drumul Domnițelor”, fiindcă ducea spre Curtea de Argeș și Mănăstirea Cozia domnițele din familia voievodală când porneau în pelerinaj la diferite mânăstiri din zona Țării Loviștei, dar mai ales la Cozia. 

Se pune că, pe acest drum, al domnițelor, care leagă Curtea de Argeș de Cozia a fost dus cu sania, în data de 4 februarie 1418 domnitorul Mircea cel Bătrân, pentru a fi înmormântat la Mânăstirea Cozia, ctitoria lui. Drum strategic, DJ 703G este în prezent modernizat de Consiliul Județean Vâlcea. Drumul pornește din localitatea Jiblea Veche, traversează comunele Sălătrucel și Berislăvești, până la limita cu județul Argeș și continuă apoi în județul Argeș, până la intersecția cu DJ 703H, în localitatea Șuici.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *