Comunitatea de pe strada Știrbei Vodă „hărțuită” când de poliția locală, când de poliția rutieră

Cetățenii de pe strada Știrbei Vodă sunt disperați fiindcă săptămânal sunt sancționați când de poliția locală, când de cea rutieră pe motiv că parchează pe trotuar, iar acest lucru se datorează faptului că pe această stradă sunt proprietari care nu au posibilitatea să își parcheze mașinile în curtea proprie. La apelurile disperate ale cetățenilor, primarul Mircia Gutău dă din umeri cu indiferență, afirmând că nu are soluții, în timp ce încasează „gras” la bugetul local bani din amenzi.  

Povestea cetățenilor hărțuiți de polițiștii primarului a început de când Primăria Râmnicului a instituit noul sistem de parcare cu taxă într-un oraș unde economia „crește” constant, în primul rând datorită lipsei de interes a politicienilor în a atrage investitori până spre minus infinit. După ce primarul a avut grijă să retrocedeze fiecare metru pătrat de teren care avea proprietatea incertă cui trebuie, inclusiv fosta parcare publică de lângă parcul Zăvoi, oamenii care locuiesc pe strada Știrbei Vodă nu au posibilitatea de a/și parca mașinile nicăieri, nici măcar în situația în care ar plăti abonament de parcare în locurile cu plată, pur și simplu pentru că nu au locuri suficiente în aceste zone. Cu alte cuvinte, sunt oameni care plătesc abonament, dar sunt nevoiți să parcheze tot în fața porții, pe trotuar, dar primesc și amenzi în paralel.    

În această situație, cetățenii au solicitat, prin adrese transmise Primăriei Râmnicului Vâlcea, în mod special primarului Mircia Gutău găsirea unei soluții oneste pentru parcarea autovehiculelor deținute de proprietarii străzii Știrbei Vodă care nu au posibilitatea parcării autovehiculelor în curtea imobilelor (de la intrarea în Parcul Zăvoi până la intersecția cu Splaiul Independenței – Stația de Inspecție Tehnică Periodică – strada Știrbei Vodă nr 87), dar atunci când au ajuns în audiență la primar Mircia Gutău s-a mulțumit să dea din umeri nepăsător, afirmând că știe problema, dar i-a trimis pe oameni să „negocieze” la Agenția de Mediu tăierea teilor de pe marginea șoselei, dacă vor locuri de parcare. Teii, așa cum știm cu toții sunt însă arbori protejați și nu pot fi tăiați, soluția mult mai simplă fiind, de exemplu, amenajarea unor banale alveole în trotuar fără afectarea acestor arbori, pentru crearea locurilor de parcare solicitate de cetățeni de-a lungul străzii principale. 

„Noi chiar nu mai știm unde să parcăm mașinile, și este problema deoarece poliția locală și poliția rutieră efectiv ne pândesc, așteptând să ne dea amenzi. Avem o mică afacere de familie și suntem nevoiți să livrăm zilnic marfă, dar pentru doar 5 minute de staționare șoferii primesc amendă. Polițiștii spun că din punctul lor de vedere aplică legea. După mai multe adrese transmise primăriei, am reușit să ajungem și în audiență la domnul primar, fiindcă noi vrem să respectăm legea, însă conducerea primăriei ne-a trimis la Agenția de Mediu pentru a lua noi, cetățenii, acordul de la respectiva instituție pentru tăierea arborilor uscați și înlăturarea buturugilor pentru amenajarea alveolelor, deși această solicitare ar trebui să fie făcută de primărie în numele nostru. Mai mult, faptul că porțiunea aceasta de stradă este tranzitată de un drum național reprezintă un mare ghinion, ne-a spus primarul, fiindcă, probabil, între cele două instituții ale statului nu poate exista colaborare în ceea ce privește rezolvarea problemei noastre. Așadar, răspunsul primarului este că nu există cale de rezolvare pentru problema noastră”, este de părere M.B. unul dintre cetățenii străzii Știrbei Vodă.

Prin urmare, în urma răspunsurilor date de primărie un lucru este cert: chiar dacă cetățenii au ajuns la culmea disperării și nu știu ce cale vor lua, cu certitudine vor băga mâna adânc în buzunare și de acum înainte, fiindcă vor primi în continuare amenzi, deși oamenii au sesizat inclusiv faptul că parcarea de lângă Parcul Zăvoi era folosită anterior de o parte dintre cetățeni, însă a fost desființată de administrația locală, în locul ei crescând un bloc.  

„Proprietatea pe care o avem este moștenire, construită de bunici, și nu avem posibilitatea parcării autovehiculelor în curtea imobilelor, iar în situația aceasta sunt multe proprietăți pe această porțiune de stradă. Pentru a ne proteja mașinile, nu de mult, o parte dintre noi lăsam mașinile în parcarea privată de la Zăvoi, ce-i drept plăteam, dar aveam un loc de parcare sigur, la orice oră și în siguranță. Acum în locul parcării a crescut un bloc. Pentru a evita sancțiunile, mulți dintre noi am recurs la un abonament, dar porțiunea amenajată din dreptul parcului Zăvoi este permanent ocupată și nu are capacitatea adecvată, mai ales după amiaza, când parcul este vizitat de părinți cu copii. În situația aceasta suntem nevoiți să lăsăm mașinile pe trotuar, în dreptul proprietăților, în timp ce urmărim ore întregi până la eliberarea vreunui loc de parcare. Nu este corect față de noi, suntem cetățeni cu drepturi pe care vrem ca statul să și le onoreze așa cum noi ne achităm obligațiile la buget”,  spune L.P. cetățean al străzii, expunând situația în care se află majoritatea locuitorilor

Un lucru este cert: statul îi umilește pe cetățeni cu seninătate, iar pentru Primăria Râmnicului cetățenii acestei străzi sunt nu doar plătitori de taxe, ci și plătitori de amenzi. Obligația primăriei de a crea parcări, venind în întâmpinarea solicitării cetățenilor este neglijată, iar de vină sunt găsiți tot cetățenii care își duc traiul de zi cu zi pe această stradă. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *