Virgil PÎRVULESCU: „Primăria lucrează foarte mult pe zona de machiaj, înfrumusețează chipul trist al vâlcenilor cărora le este teamă de ziua de mâine”

Prețurile au lovit puternic viața de zi cu zi a oamenilor, inclusiv a vâlcenilor. Administrațiile locale din Europa se implică în dezvoltarea unui plan strategic de economisire a energiei și totuși, la Râmnicu Vâlcea nu există ceva de acest fel. Am discutat cu viceprimarul liberal Virgil Pîrvulescu mai multe detalii despre acest subiect. 

Impact REAL: Ne puteți spune cu aproximație cât a costat achiziționarea ornamentelor luminoase de sărbători, inclusiv costul instalării acestora? 

Virgil PÎRVULESCU: Nu știu, pentru că sunt investiții prin Direcția de Administrare a Domeniului Public și nu au fost realizate direct de Primărie. Nu știu cât a costat, dar este clar că sumele alocate sunt unele foarte mari, iar faptul că primăria are ceva probleme financiare se vede din faptul că în parcările blocurilor nu mai este în momentul de față lumină. S-a demonstrat că ceea ce afirmam eu cu ceva timp în urmă este, de fapt, realitatea de astăzi și nimeni nu vrea să țină cont de faptul că această cheltuire a banului public fără cap va conduce la această situație. În cea mai mare parte dintre parcările din spatele blocurilor este întuneric. În momentul de față se face economie la iluminatul public.  

Impact REAL: Cum credeți că ar putea administrația locală să economisească în timpul sărbătorilor de iarnă?  

Virgil PÎRVULESCU: Principiul economiei este unul care se întâlnește atunci când vrem să facem lucrurile așezate. Economia înseamnă un buget construit de o asemenea manieră încât din timpul anului să obții efecte maxime. Este normal să investești și să ai un oraș frumos. Este foarte bine să ai un oraș aranjat, dar depinde cu ce costuri, câți bani te costă și dacă reușești să faci tot ceea ce depinde de tine, ca primărie. Primăria din Râmnicu Vâlcea lucrează foarte mult pe zona de machiaj, ca să o numesc așa, prin faptul că înfrumusețează un chip trist, un chip trist al vâlcenilor cărora le este teamă de ziua de mâine. 

Impact REAL: De ce nu există o strategie de economisire,, așa cum există în alte orașe din Europa? 

Virgil PÎRVULESCU: Pentru că în acele orașe sunt oameni care gândesc în perspectivă și la viitor. Aceștia se întreabă care sunt prioritățile orașului și care sunt resursele pentru tot ce înseamnă prioritizare? De aceea își fac o strategie de economisire. Râmnicu Vâlcea nu are o strategie de genul acesta pentru că are un alt fel de management, îl percep ca pe o direcție a unui singur om, adică a lui Mircia Gutău. În celelalte orașe despre care discutăm există un colectiv de oameni care își aduc aportul astfel încât orașul în care trăiesc să aibă o dezvoltare durabilă, pe termen lung. În momentul de față Primăria Râmnicu Vâlcea nu înseamnă decât Mircia Gutău. Acesta este un tip de conducere care a fost bun pentru o anumită perioadă a orașului dar care acum nu mai poate face față provocărilor, nu mai poate face față interacțiunilor cu noua economie.  

Impact REAL: De ce credeți că s-a gândit administrația condusă de Mircia Gutău să ofere o subvenție la căldură? 

Virgil PÎRVULESCU: Pentru că în momentul acela a fost obligat din vară să accepte subvenția, iar răutatea din vorbele dumnealui rezultă din faptul că a trebuit să accepte o astfel de realitate. Această răutate o puteți observa în interviurile acordate de dumnealui. Politicienii prima dată au fost loviți de furia taxelor pe parcare, iar toți vâlcenii aveau o mare problemă cu amenzile. Mircia Gutău a respins, de fapt nici nu a vrut să pună pe ordinea de zi achiziționarea terenului pentru construirea un parc industrial care ar fi creat locuri de muncă în Râmnicu Vâlcea. În momentul acesta populația este revoltată, gândiți-vă că cetățenii merg la magazin și prețurile cresc, dar salariile au stagnat. Noi, ca autoritate publică locală trebuia să ne aducem aportul în a compensa cumva aceste creșteri de prețuri. Sunt de acord că este o inechitate, pentru că această subvenție trebuie acordată nu numai celor care sunt legați la sistemul de termoficare. Sunt foarte mulți cetățeni care au centrale proprii și atunci, dacă eram gospodari la primărie, instituiam o măsură echitabilă pentru toți cetățenii. 

Impact REAL: USR Vâlcea a început deja campania electorală. Credeți că vor obține un procent important la alegerile din 2024? 

Virgil PÎRVULESCU: Până la alegeri mai sunt doi ani, iar intenția de vot a cetățenilor se știe deja. Atâta timp cât USR a mințit electoratul, ce succes mai poate exista? S-au prezentat în fața oamenilor și au spus că vor fără penali în funcții publice, iar în momentul acesta îl susțin pe Mircia Gutău. Este un infractor care a furat bani din locurile de joacă și i-a băgat în buzunarul propriu. Pentru acea asociație turistică înființată recent Consiliul Local nu are control privind banii care se sifonează acolo. Nu cred că vor mai primi încredere din partea cuiva și atunci mizează foarte mult pe asigurarea unor venituri pentru interesul lor personal. Nu aș vedea comportamentul lor actual ca pe unul aducător de voturi. Chiar am văzut o postare a unui domn din USR care își cerea scuze populației pentru că nu a fost alături de oameni. 

Impact REAL: Politicienii vâlceni se luptă pentru meritele drumului expres care va lega Vâlcea de autostrada Pitești-Sibiu. Cine merită creditul, PSD sau PNL? 

Virgil PÎRVULESCU: Cu siguranță meritul ar trebui să fie al organizației politice PNL. Gândiți-vă că proiectarea autostrăzii, care merge de la Pitești până la Sibiu este făcută de câțiva ani. Cumva partidele, indiferent de doctrină și indiferent de animozitățile care există trebuiau să facă front comun în acest sens. În momentul de față am participat la o întâlnirea în regiunea Oltenia cu premierul cu privire la acest efort al drumului expres. Eu aș vrea să văd acest drum în bugetul anului 2023 și atunci devenim cumva credibili în fața cetățenilor. Meritul este doar al PNL, și îmi aduc aminte de vremea când premier era Ludovic Orban și existau insistențele pe care le aducea despre acest drum. Avem un oraș care nu se dezvoltă, suntem la ani lumină de zonele de transport și nu vom fi atractivi pentru nimeni dacă nu se fac eforturi. Nu mai vorbim de faptul că administrația publică locală din oraș nu face nici un efort de a aduce investitori. 

Impact REAL: Dintre parlamentarii vâlceni, care credeți că se implică cel mai mult? 

Virgil PÎRVULESCU: Este o întrebare grea, pentru că nu am simțit în momentul acesta o implicare masivă. Vedeta deputaților și a senatorilor, pentru că nu am văzut niște proiecte asemănătoare, este Cristian Buican, care poate să se implice vehement în susținerea proiectului legat de conectarea județului Vâlcea de autostrada Pitești-Sibiu. Totuși, cariera politică a unor deputați nu ține doar de un proiect, cred că ar trebui să aibă numeroase proiecte.  

Dacă voi câștiga primăria în 2024 mai mult de un mandat nu voi sta, pentru că, așa cum am vorbit și cu colegii mei, cred că este esențial să crești lângă tine oameni care pot duce mai departe proiectele. Și atunci, după un mandat la primărie, intenționez să candidez pentru un loc de deputat sau senator și să dezvolt zona de finanțe.  

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *