Primăria Muereasca va moderniza întreaga infrastructură rutieră în cadrul unui proiect finanțat de Ministerul Dezvoltării cu peste 8 de milioane de lei

Cu bani guvernamentali, la Muereasca s-au finalizat lucrările de construire a podului peste pârâul Muereasca, asfaltarea drumului comunal 171 și o investiție la școala din localitate. Pentru noile investiții, primarul Ion Ungureanu așteaptă cu nerăbdare semnarea contractelor de finanțare: 

„Prin PNI avem un proiect aprobat privind modernizarea întregii infrastructuri rutiere. Valoarea investiției este de 8, 35 milioane de lei. Din păcate am văzut că au început să solicite fel și fel de documente care nu prea își au rostul. Asfaltarea acestor drumuri este o lucrare de strictă necesitate pentru localitate”, a precizat primarul localității Muereasca, Ion Ungureanu.

Primăria va achiziționa o vidanjă

La Muereasca, lucrările cu privire la alimentarea cu apă în localitate sunt finalizate printr-un un proiect cu bani europeni. În aceea ce privește rețeaua de canalizare, din cauza reliefului este gândit sub alt sistem, ne spune primarul: 

„În acest sens este dată o ordonanță de guvern care a fost adoptată chiar anul acesta, prin care se pot autoriza sisteme individuale de colectare și epurare a apelor uzate. Singurul lucru pe care aș vrea să-l facem este să ne achiziționăm o vidanjă și, în același timp, să facem o stație de epurare a apelor uzate. În acest fel dăm posibilitate cetățenilor să solicite la primărie vidanja, iar apele uzate vor fi prelucrate pe raza localității noastre. Proiectul prevede construirea individuală la fiecare gospodărie, iar acolo unde există posibilitatea să facem un sistem centralizat pe fiecare stradă. În prezent, majoritatea cetățenilor din localitate, unde există apă au și sistem de colectare a apelor uzate prin aceste fose care sunt omologate și autorizate”, a precizat primarul localității Muereasca, Ion Ungureanu.

În cadrul acestei ordonanțe de guvern există obligativitatea fiecărui cetățean de a se prezenta la Primărie pentru a declara existența fosei septice din gospodărie:

„Acest lucru se face în urma unei solicitări din partea cetățeanului, trecut în registrul unic de evidență și, în același timp îl urmărim să anexeze la fiecare cerere documentele necesare: autorizația de construire și procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor, din care rezultă că au fost verificare etanșările. De asemenea, este necesar contractul cu firma de vidanjare. Toaletele în curte vor dispărea. Conform acestei ordonanțe noi suntem obligați, pentru cei care nu au venit să își declare fosele, să verificăm din casă în casă, să facem o inventariere clară, iar cei care nu au trebuie neapărat să își facă sistem de colectare a apelor uzate”, a precizat primarul localității Muereasca, Ion Ungureanu. La Muereasca, în procent de 90% gospodăriile sunt branșate la rețeaua de apă, însă, spune primarul, în același timp primăriile trebuie să ia măsuri astfel încât și colectarea apelor uzate să se facă în mod centralizat.

Muereasca, localitatea unde prețul terenurilor și locuințelor s-a triplat în ultimii ani

Primarul localității Muereasca, Ion Ungureanu, ne-a declarat că prețurile terenurilor din intravilan au crescut, pe fondul dezvoltării infrastructurii localității:

„Muereasca este o așezare curată și, dacă facem o analiză a ultimilor ani, s-a investit în infrastructură, iar drumul județean a pus cu prioritate localitatea acolo unde îi este locul, pe harta turismului monahal, dar și a dorinței de a se construi case. În acest sens noi am venit în întâmpinarea cetățenilor care vor să construiască în continuare în comună, avem o zonă pe care vrem să o modernizăm și un drum către Băile Olănești. Deja, în acest moment, suntem într-un stadiu destul de avansat cu acest drum, am discutat cu primarul de la Olănești, Sorin Vasilache și țin să îi mulțumesc, fiindcă acest drum se va asfalta pe toată lungimea sa, foarte curând, pe teritoriul fiecărei localități”, a precizat primarul localității Muereasca, Ion Ungureanu.

Un nou drum turistic spectaculos care pornește din Călimănești, urcă mai sus de Mănăstirea Frăsinei și coboară la Olănești este în atenția autorităților județene și locale

Pentru a leagă stațiunea Olănești și localitatea Muereasca de stațiunea Călimănești se fac demersuri privind trecerea drumului respectiv din domeniul Ocolului Silvic în administrarea primăriilor, pentru accesarea fondurilor în vederea modernizării acestei rute. În prezent acest drum este o rută forestieră pe o lungime de 14 kilometri care pornește din stațiunea Călimănești și urcă mai sus de Mănăstirea Frăsinei: „Pe teritoriul localității noastre, pe o porțiune de 1,8 kilometri drumul acesta este pietruit și se poate ajunge în drumul forestier respectiv, care poate lega localitatea Muereasca de stațiunea Călimănești. În prezent pe acest drum se poate circula, iar timpul parcurs de la Olănești până la Călimănești poate fi făcut în doar 40 de minute”, a precizat primarul localității Muereasca, Ion Ungureanu.

Drumul Călimănești – Muereasca – Băile Olănești străbate creste de dealuri și trece prin zone de o frumusețe rară, cu poienițe, chei și păduri. Este una dintre cele mai spectaculoase zone turistice ale Vâlcii, care poate să devină accesibilă pentru turiști prin modernizarea acestui traseu. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *