La Gușoeni, Guvernul a finanțat proiectul de apă și canalizare în jumătate din comună

Primarul localității Gușoeni, Nicolae Concioiu: „PNI Anghel Saligny este un tablou de cifre în dreptul unor localități”

Proiectul de înființare a rețelei de apă și canalizare în toată localitatea Gușoeni are valoarea de 36 de milioane de lei, iar pentru documentația depusă la Ministerul Dezvoltării, Guvernul a decis să aloce localității doar jumătate din suma necesară demarării acestei investiții, extrem de necesară comunității. 

În această situație, administrația locală din Gușoeni trebuie să modifice din nou studiul de fezabilitate în cadrul căruia trebuie să aibă în vedere, conform condițiilor impuse în programul de finanțare PNI, includerea în proiect doar a unui singur tronson funcțional, care să nu depășească valoarea de 18 milioane de lei. 

Primarul localității Gușoeni, Nicolae Concioiu, este supărat și spune că proiectul de apă și canalizare este așteptat de întreaga localitate cu sufletul la gură, iar administrația locală nu poate asigura diferența de finanțare din surse proprii pentru realizarea întregii investiții, și subliniază faptul că programul merge cu încetinitorul din cauza birocrației și a procedurilor de lucru mult mai greoaie față de programele de finanțare anterioare:  

„Programul spune că avem două variante: ori păstrăm proiectul cu toată valoarea și asigurăm noi diferența de finanțare din surse proprii, în sumă de 18 milioane de lei, ceea ce este imposibil, nu putem să ne angajăm în situația aceasta pentru că pierdem și banii de la acest proiect și nici noi nu avem. Cea de-a doua variantă este aceea în care ne încadrăm cu indicatorii tehnico-economici ai proiectului și în valoarea finanțată, dar cu condiția să executăm un tronson care să poată fi pus în funcțiune. Asta înseamnă tronson de apă și canalizare, stație de epurare, stație de tratare și coloanele principale. Aici suntem în discuții cu proiectantul și într-adevăr, necesită o nouă muncă, pentru împărțirea proiectului inițial în două. Din acest motiv nici nu am reușit să finalizăm măcar documentele pentru a le putea încărca în programul ministerului pentru cererea de finanțare. În această perioadă suntem pe teren, luăm măsurători și muncim la hârtii. Așa am muncit și la hârtiile pentru POIM când acest proiect era prins acolo. În opinia mea, PNI Anghel Saligny este un tablou de cifre în dreptul unor localități. Nu este un program care să conțină cu adevărat sume de bani alocate, fiindcă în bugetul de anul acesta nu este nici un leu alocat pentru acest program. Să vedem bugetul pe anul viitor”, a precizat primarul localității Gușoeni, Nicolae Concioiu.

Nici la proiectul de înființare a sistemului de gaze lucrările nu sunt în graficul așteptat, și asta din cauza prețului materialelor, care a explodat. Concesionarul a introdus 10 kilometri de conductă, rămânând de executat 5 kilometri, însă a suspendat lucrările deocamdată din cauza prețurilor. Într-o astfel de situație primăria a notificat că nu are posibilități financiare de a susține diferențele de preț din bugetul local: 

„Lucrările s-au suspendat deocamdată din cauza prețurilor. Așteptăm și componenta gaze din PNI „Anghel Saligny” unde am depus documentația pentru a se aproba în vederea finanțării, dar nu văd nici o perspectivă de finanțare. Sunt valori mari, pe care noi nu le putem suporta din bugetul local. Transgaz este în procedura de licitație pentru stația de reglare-măsurare care trebuie montată. Vestea bună este că lucrarea este suportată de Transgaz, măcar de s-ar reuși montarea acestei stații, să se introducă gaz pe conducta existentă și să înceapă primirea cererilor privind racordarea la sistemul de gaze a gospodăriilor. Menirea noastră, a primarilor este aceea de a dezvolta comunitățile, de a le face atrăgătoare pentru cei care au în plan să se întoarcă acasă și de a-i opri în sat pe cei care vor să plece. Cum să facem acest lucru, atâta timp cât lucrurile merg cu încetinitorul?”, a precizat primarul localității Gușoeni, Nicolae Concioiu.

Administrația locală din Gușoeni are în plan construirea unui bloc de locuințe în localitate. Prin acest proiect se dorește crearea unor condiții decente de trai pentru tinerii din localitate, dar și pentru specialiștii din sănătate și educație. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *