Educația copiilor, domeniu prioritar pentru primarul Florin Ionescu din Stoilești, dascăl de meserie 

Copiii din Stoilești primesc de șase ani o masă caldă la școală.

Primarul localității Stoilești, Florin Ionescu: „Este un proiect bine-crescut, datorită căruia copiii așteaptă masa caldă ca pe o mare bucurie a zilei”.

La Stoilești își desfășoară activitatea trei școli cu clasele I-VIII, două cu clasele I-IV și trei grădinițe, unde învață peste 300 de copii și unde, de 6 ani, elevii din învățământul primar, iar de anul acesta și cei din clasa a VIII-a primesc o masă caldă la prânz. Proiectul reprezintă pentru copiii din Stoilești o oră pe zi petrecută într-o o atmosfera caldă, primitoare și bineînțeles prietenească, ne spune primarul Florin Ionescu. „Este un proiect bine-crescut, iar administrația locală este sprijin pentru cei care mai târziu vor avea o bună creștere și pregătire pentru viață”, spune primarul.

Pe lângă masa caldă, copiii beneficiază de sprijinul orelor suplimentare în vederea efectuării temelor pentru acasă, activități frumoase specifice vârstei și a lecțiilor remediale cu profesorii din școală. Programul se derulează prin Fundația Word Vison „Școală după școală”, iar aportul administrației locale vine de la tot ce înseamnă susținere: spații, igienizare, transport până la alocarea fondurilor necesar pentru completarea „mesei calde”: 

„Și anul acesta, dacă nu se acoperă fondul necesar vom suplini noi, administrația locală proiectul „masă caldă” cu bani din bugetul local. Este un proiect care se desfășoară de 6 ani, datorită căruia toți copiii rămân la școală după orele de program. Și meniul este foarte bun, ceea ce îi face pe copii să nu lipsească de la ore. Fără această masă caldă nu cred că ne puteam lăuda că aveam o prezență de 100% în rândul elevilor care rămân în școală până la ora 15:30. Cred că este un lucru bun, care a avut succes, pentru că nu avem abandon, iar procentul de promovabilitate la liceu sau altă formă de învățământ este de 100%. Copiii așteaptă masa caldă ca pe o mare bucurie a zilei, iar un merit deosebit îl au inclusiv dascălii care vin și îmbracă meritele copiilor noștri”, ne-a declarat Florin Ionescu, primarul comunei Stoileşti.

Fundației ,,Mauro Procarione” sprijină Primăria Stoilești 

„Avem un parteneriat încheiat cu Fundația Word Vision și cu Primăria, elevii sunt incluși în programul „Școală după școală” și beneficiază de o masă caldă și de activități de remediere și pregătirea temelor. Școala noastră din satul Urși este cu personalitate juridică și are 160 de copii. Începând cu anul școlar 2022-2023, elevii școlii noastre își vor desfășura în bune condiții activitățile educaționale, corelate cu tehnologia informației și a comunicațiilor cu sprijinul Fundației ,,Mauro Procarione” și al Primăriei Stoilești. Astfel, elevii din clasele a VII-a beneficiază de o pregătire suplimentară la informatică și limba engleză. Prin intermediul acestui proiect s-a dezvoltat baza materială a școlii, ne-au fost oferite 17 laptopuri noi, performante, conectate la rețeaua de internet și auxiliare pentru pregătirea orelor de limba engleză. În curând vom primi mult mai multe materiale pe care noi le-am propus și dumnealor ni le vor oferi, inclusiv căști pentru a audia texte în limba engleză. Profesorii din cadrul acestui proiect sunt voluntari”, ne-a declarat directorul Școlii Gimnaziale Urși, Violeta Ionescu. 

Proiectul, derulat sub îndrumarea cadrelor didactice va conduce la formarea și dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor, la obținerea și prelucrarea unor informații corecte și exacte.

Primăria îi încurajează pe copii să facă sport

Elevii beneficiază inclusiv de o sală de sport, fiindcă în satul Urși există o sală de sport de care au beneficiat destul de multe generații de copii, îngrijită și modernă, construită înainte de Revoluție: „A fost prima sală de sport construită în anul 1977 în România, în mediul rural. Clădirea face parte dintr-un proiect-prototip, care se pliază și astăzi cu succes condițiilor impuse, de la care a început construirea unor astfel de săli de sport și în alte localități. Școlile noastre beneficiază de ceea ce nici școlile de la oraș nu pot să ofere și nu ne oprim aici”, ne-a declarat Florin Ionescu, primarul comunei Stoileşti.

 Foto școală    

Cetățenii din localitate vin în sprijinul primarului 

Primarul are în plan construirea a două terenuri cu gazon sintetic: unul în satul Urși iar celălalt în Geamăna, iar pentru demararea investiției cetățenii au sărit în ajutor, donând terenul cu titlul gratuit primăriei: 

„Suntem în faza în care achiziționăm teren și, în acest sens, avem oameni buni care ne-au donat teren atât pentru construirea celor două terenuri de sport, cât și pentru alte proiecte pe care noi le-am propus. Buna colaborare de prietenie între mine și cetățeni a făcut ca oamenii să gândească că ajutorul dumnealor este necesar construirii acestui teren și ne-au donat terenul. Cele două terenuri de sport sunt amplasate în satele respective și sunt destul de valoroase. Unul este chiar în apropierea școlii din satul Urși și celălalt în centrul satului Geamăna. Acum căutăm sursa de finanțare pentru a putem începe lucrările”, ne-a declarat Florin Ionescu, primarul comunei Stoileşti.  

În satul Urși, comunitatea beneficiază de un dispensar construit din temelii  încă din primul mandat de primar al lui Florin Ionescu, unde își desfășoară activitatea un medic de familie pentru cetățenii celor șapte sate. 

La Stoilești mai există alte două dispensare medicale, unul în centrul localității, unde practică meseria de medic un doctor de origine siriană, iar cel de-al treilea dispensar este în satul Bârsoiu unde, și aici, comunitatea din cele două sate: Bârsoiu și Delureni se poate bucura de serviciile medicale furnizate de un alt medic de familie. 

„Dispensarele le avem îngrijite și modernizate. Cel din centrul comunei, din satul Stoilești intră, împreună cu actualul sediu al primăriei într-un amplu proiecte de modernizare capitală prin PNRR, cu bani europeni. Tot prin acest program, PNRR, suntem în prima etapă cu digitalizarea și am depus solicitări de clarificare pentru alte două proiecte din prima etapă de finanțare. Este vorba despre școala din satul Urși și căminul cultural din satul Baia, iar în etapa a două de finanțare am prins modernizarea a două corpuri de școală din Stoilești, școala Geamăna, sediul administrativ al primăriei și dispensarul din Stoielești – centrul, modernizarea căminului cultural din satul Bârsoiu și digitalizarea localității cu panouri de afișaj, camere de supraveghere, wireless”, ne-a declarat Florin Ionescu, primarul comunei Stoileşti.

 Foto dispensar 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *