Dobândirea statutului de stațiune, o prioritate pentru primarul Daniel Băluță

Pentru ca oportunitățile de finanțare să crească și dezvoltarea localității să se facă într-un ritm mai alert, administrația locală așteaptă Hotărârea de Guvern privind obținerea statutul de stațiune de interes local, condiție esențială pentru atragerea mai multor fonduri externe. Primarul spune că, în această perioadă a avut loc vizita în teren a comisiei din partea Ministerului Turismului:

„Noi sperăm ca, până la finele acestui an, Vaideeniul să obțină acordarea atestării statutului de stațiune de interes local. În acest sens așteptăm hotărârea de guvern. După acest pas important ne rămâne să ne mobilizăm cu mai mare atenție spre programele cu fonduri europene, fiindcă declararea localității ca stațiune de interes local ne va crea o mai mare oportunitate și deschidere spre programele europene destinate dezvoltării turismului. În acest sens ne vom îndrepta atenția spre dezvoltarea satului de vacanță Ursul Ursulețul, un colț al Vaideeniului care întregește acest tărâm încărcat de legendă”, a precizat primarul Daniel Băluță.

După acordarea atestării, localitatea Vaideeni va putea fi promovată ca stațiune de interes local, având șanse mai mari să atragă finanțări nerambursabile, în condițiile în care multe dintre programele de finanțare impun existența atestării ca stațiune. Prin urmare, efectul atestării localității Vaideeni ca stațiune de interes local în sectoarele economice, dar și prin realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului va genera un impact benefic pentru dezvoltarea economică și creșterea calității serviciilor din turism în zonă. O contribuție importantă pentru inițierea demersurilor de atestare îi revine primarului Daniel Băluță, care face toate diligențele necesare astfel încât localitatea să obțină acest statut.

Mai mult, la Vaideeni, proiectele pentru construirea sălii de sport și asfaltarea drumurilor sunt în faza de licitație. Ambele investiții se vor realiza cu fonduri guvernamentale, prin Compania Națională de Investiții. Pentru proiectele finanțate prin Program Național de Investiții „Anghel Saligny” privind asfaltarea drumurilor comunale, primarul dă asigurări că lucrările vor începe în primăvara anului viitor. 

În această perioadă, administrația publică locală lucrează la un plan de măsuri pentru reducerea costurilor pentru energie electrică, în contextul creșterii prețurilor la utilități. 

Daniel Băluță: „Fondurile europene sunt un miraj”

Daniel Băluță critică accesarea banilor veniți de la Uniunea Europeană pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare rurală care ar trebui, în opinia sa, să fie oportune pentru toate comunitățile, însă axele de finanțare sunt generoase numai informativ și destul de greu de accesat în realitate pentru că sunt constrângeri multe, fondurile au destinații clare, iar condițiile draconice incluse în ghiduri au mai mult rolul de a-i încurca pe primari, decât de a-i ajuta.

„Avem în plan să accesăm fonduri pentru montarea panourilor fotovoltaice pe toate instituțiile publice din localitate, pentru a reduce consumul de energie electrică. Să sperăm că sunt suficiente fonduri în acest sens, fiindcă prin AFM, pentru proiectele privind modernizarea iluminatului stradal banii s-au epuizat în 14 minute, dintre care 7 minute a fost blocat site-ul. Vorbim de primul venit primul servit, dar nimeni nu se gândește că noi, ca să facem toate aceste documentații trebuie să cheltuim destui de mulți bani. Mai mult, nu știm nici dacă aceste ghiduri de finanțare sunt finale, condițiile se pot modifica în timpul jocului, chiar cu câteva zile înainte. Nu știu de ce se practică acest joc, pentru că sunt în joc banii comunităților, iar aceste programe sunt o loterie. Problemele aceste se știu, fiecare primar le spune destul de apăsat, dar nimeni nu ia decizii clare. Am mai spus-o, fondurile europene sunt un miraj”, a precizat primarul Daniel Băluță.

Primarul Vaideeniului este destul de supărat, fiindcă aștepta banii europeni ca pe o mană cerească, considerând că este mare nevoie de aceste fonduri în zonele rurale pentru apă, canalizare, asfaltarea drumurilor, pentru școli și dispensare medicale. Din păcate Vaideeniul are posibilitatea accesării fondurilor europene doar pentru montarea unor stații electrice și amenajarea unor piste de biciclete. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *