Noi categorii de locuri de muncă vor fi încadrate în condiţii speciale

Camera Deputaților a adoptat ieri, 16 noiembrie proiectul de lege conform căruia locurile de muncă din sectorul construcțiilor de mașini întră în categoria locurilor de muncă în condiții speciale.

Prin urmare, personalul care desfăşoară activităţi în turnătoriile de oţel, fontă, aliaje neferoase, precizie şi cuzineţi, precum şi forje, vor beneficia de încadrarea în grupa I de muncă și chiar recalcularea pensiei pentru perioada anterioară datei de 1 aprilie 2021, perioadă în care aceștia au desfăşurat activităţi în acest sector.

Unul dintre inițiatorii acestei legi este deputatul  Laurențiu Cazan care a  declară că, odată cu aprobarea acestei reglementării, situația inechității acestei categorii de muncă va fi eliminată:  

”Lucrătorii din turnătoriile de oţel, fontă, aliaje neferoase, precizie şi cuzineţi, precum şi forje se expun la foarte multe riscuri. Condițiile de lucru sunt foarte aspre, iar accidentele pot fi grave. De asemenea, datorită materialelor folosite în executarea meseriei, oamenii se pot îmbolnăvii. Acest aspect era unul îngrijorător. Gândiți-vă doar la sacrificiile pe care le fac acești oameni. Nu consider că era echitabil pentru aceștia, în comparație cu alte domenii de muncă încadrate ca și locuri de muncă în condiții speciale. Sunt adeptul răsplatei în funcție de merit, iar pensionarea celor care au trudit trebuie să fie un prilej de odihnnă! ”, a declarat deputatul PNL de Vâlcea, Laurențiu Cazan.

Propunerea legislativă merge la promulgarea președintelui țării.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *