2 ani din administrația Gutău | Parcursul strategiilor politice din Râmnicu Vâlcea
Aproximativ acum doi ani de zile, Mircia Gutău câștiga alegerile locale pentru funcția de primar al orașului Râmnicu Vâlcea. Contracandidatul acestuia era Virgil Pîrvulescu, inamicul liberal care nu a făcut lucrurile mai ușoare pentru reprezentantul Partidului Ecologist. Campania electorală părea să fie strânsă, însă deznodământul era de partea organizațiilor politice PSD și PER, partidele care l-au susținut pe Gutău în cursa electorală.
Parcursul istoric al liderilor din primăria râmniceană este destul de interesant, mai ales pentru că doi dintre primari au fost arestați chiar în timpul mandatului. Aceștia sunt Mircia Gutău și Emilian Frâncu. Dintre cei doi, Mircia Gutău este, cu siguranță, cel mai popular primar la nivel național, mai ales pentru că a dovedit din plin faptul că nu a învățat nimic din lecția vieții și, după ce a ieșit din arest, și-a pus în continuare în aplicare ideile pentru prosperitatea proprie, în timp ce râmnicenii sunt în continuare o vacă de muls pentru instituția pe care o conduce.
Parcursul partidelor locale, începând cu mandatul 2020-2024
- PER-PSD
Cea mai puternică echipă la nivel local este reprezentată de alianța PER-PSD. Cele două partide se înțeleg cel mai bine deoarece fac parte din același grup de oameni care au acaparat puterea politică social-democrată pe parcursul anilor. Membrii din PER au fost cândva afiliați cu PSD, ca mai apoi să devină apropiați fideli ai lui Mircia Gutău, liderul PER la nivel local și vicepreședinte la nivel național.
În timpul celor doi ani de mandat de până acum nu a existat vreo formă de îndoială când venea vorba de vot în Consiliul Local. Cele două partide sunt sub tutela lui Mircia Gutău, membrii având obligații, dar și beneficii.
Cel mai greu moment pentru grupul PER-PSD a fost la începutul mandatului deoarece PNL și USR formaseră o alianță denumită „Alianța pentru Râmnic” cu scopul de a învinge administrația Gutău. Alianța era formată imediat după alegerile la care atât USR, cât și PNL, se folosiseră de o campanie electorală împotriva administrației social-democrate și ecologistă, cu sloganuri de tip „Fără penali în funcții publice” „Jos Mircia Gutău”.
Totuși, după aproximativ 3 luni de zile, cei trei membri USR au schimbat macazul și au decis să nu mai voteze alături de liberali în Consiliul Local. Decizia avea să fie drastică deoarece nicio formațiune politică, PSD-PER sau PNL, nu ar fi putut îndeplini majoritatea de vot fără ajutorul celor de la USR. Social-democrații și ecologiștii au reușit cumva să se folosească de cele trei voturi de la USR pentru a aproba proiectele depuse de primarul orașului.
Lucrurile au continuat mai bine de doi în acest stil, până acum o săptămână, când Andrei Gheorghiu, liderul USR și Mircia Gutău au avut o „ceartă” în mediul online din care reieșea „divorțul” politic dintre aceștia. Mai sunt încă doi ani până la alegeri, iar apele au fost agitate de USR tocmai la mijlocul mandatului. Gestul lui Gheorghiu ar putea fi considerat de unii forțat, întrucât încasarea unor beneficii prea mari sub tutela lui Gutău nu vine niciodată fără obligații, iar unele dintre aceste obligații ar putea avea pe alocuri și iz penal pentru cei care le înghit fără să protesteze. Cu alte cuvinte, este posibil ca liderul USR să își fi dat seama, pe de o parte că apropierea de un politician cum este Gutău, care a fost o „stea” locală, dar acum devine pe zi ce trece stea căzătoare, mai ales dacă nu va mai putea candida la următoarele alegeri datorită fostelor sale probleme cu legea nu ar face decât să îi anuleze orice șansă la o carieră politică viitoare, iar pe de altă parte USR este posibil să impună liderilor săi locali să fie ceva mai vocali în teritoriu, dacă vor să își păstreze procentele electorale la următoarele alegeri. Aceste două motive, combinate și cu posibilele compromisuri pe alocuri periculoase pe care le presupune colaborarea cu un primar aflat în permanență la limita legii este posibil să fi umplut până la urmă paharul colaborării dintre USR și PER la nivel local.
- PNL
Chiar dacă PNL a pierdut alegerile pentru locul de primar al orașului, a început mandatul în forță alături de USR, așa cum aminteam mai devreme de „Alianța pentru Râmnic”. Liberalii s-au consolat cumva de pierdere, compensând cu acest lucru.
Consilierii PNL aveau tot felul de proiecte în vizor, însă nu au reușit să pună foarte multe pe „masa” Consiliului Local, deoarece primarul Mircia Gutău ar fi refuzat să le introducă pe lista proiectelor de hotărâri.
În schimb, pe parcursul celor trei luni de alianță, PNL și USR au colaborat în a bloca multe proiecte ale administrației actuale. Chiar dacă nu reușeau să introducă multe proiecte, aceștia au pus bețe-n roate partidelor PER/PSD.
Tot din pricina alianței, ședințele Consiliului Local cu alianța dintre liberali și useriști funcționând, ajungeau să dureze chiar și trei sau patru ore din pricina certurilor provocate de neînțelegerile politice. Desigur, acest lucru s-a schimbat după dizolvarea alianței, ședințele ajungând cu greu să dureze o oră. Lipsa de sprijin politic la nivel local a făcut ca, până acum, foarte puține dintre proiectele cu viziune pentru viitor ale PNL să se concretizeze în Consiliul Local, dar este posibil ca acest lucru să se schime după următoarele alegeri.
- USR
Andrei Gheorghiu, viceprimarul actual al orașului Râmnicu Vâlcea, a abordat o campanie electorală de tip „Jos Mircia Gutău” sau „Fără penali în funcții publice”. Tocmai din pricina acestei campanii a reușit să câștige voturi considerabile, fapt pentru care a ocupat locul de viceprimar și USR are în prezent trei consilieri locali.
Alianța pe care a făcut-o alături de PNL a durat trei luni de zile, după care a schimbat tabăra cu Mircia Gutău. Andrei Gheorghiu a preferat să se alieze cu primarul orașului și să convingă ceilalți trei consilieri din echipa USR Râmnicu Vâlcea să ofere voturile către opoziție. După alianța cu PER/PSD, opoziția a devenit tabăra liberală.
Desigur, pentru orice sacrificiu există și o recompensă. Andrei Gheorghiu, pe timpul înțelegerii cu Mircia Gutău, a fost delegat pentru a coordona o mulțime de proiecte. De asemenea, a fost locțiitorul primarului oricând era nevoie. Partidul USR a fost criticat aspru de către votanți deoarece a ales să se alieze cu cel căruia îi făcea anti-campanie, adică primarul orașului.
Așa cum spuneam și mai devreme, recent s-a finalizat această alianță dintre PER/PSD și USR.
Liderii care au ieșit în evidență
Desigur, când vorbim de oamenii politici ai momentului, este clar că nu îi putem omite pe Mircia Gutău și Virgil Pîrvulescu. Aceștia sunt cei mai fervenți și constanți politicieni ai orașului, dar motivul se leagă și de funcția pe care o au.
Excluzând liderii județului, ar urma Andrei Gheorghiu care a devenit popular din pricina controverselor politice. A dat dovadă de un adevărat comportament politic care i-a adus mai multă faimă decât votanți. Nu a fost observat decât la nivel local, căci dacă s-ar adresa la nivel național nu ar mai funcționa strategia pe care a aplicat-o în ultimul timp cu privire la alianța pe care a avut-o cu Mircia Gutău. Membrii USR poartă o luptă continuă în a face anti-campanie partidelor PSD/PNL/AUR, dar în anumite cazuri locale se trece cu vederea pentru a obține avantajul politic necesar fără de care nu ar exista continuitate în instituțiile statului.
Ar urma pseudo-liderii din PSD și PNL, care sunt mai mult reprezentanți decât lideri. Anume, vorbim despre Remus Grigorescu, actualul director al Bibliotecii Județene Antim Ivireanu, Gheorghe Mihăilescu, un politician care a tot vânat funcțiile de la Romsilva și Crăciunescu Grigore, un liberal care a făcut parte din numeroase mandate ale Consiliului Local.