În primele 8 luni din 2022, indicii producției industriale din Vâlcea au înregistrat o scădere de aproape 8%

Direcția Județeană de Statistică Vâlcea anunță că, în primele 8 luni din 2022, indicii producției industriale din județ au înregistrat o scădere de aproape 8% față de perioada similară din 2021, în timp ce indicii valorici ai cifrei de afaceri din industrie pe total (piață internă și piață externă) au fost în creștere cu 13%. DJS Vâlcea anunță că sursa datelor o constituie capitolul PROD din cercetarea statistică lunară privind indicatorii pe termen scurt în industrie (IND TS).

Indicii producției industriale (IPI) caracterizează evoluția producției industriale totale la nivel de județ, în timp ce IPI, calculat la nivel național, caracterizează evoluția valorii adăugate brute la costul factorilor, realizată în activitatea industrială. La nivel național, producția industrială, în primele opt luni ale anului, a scăzut cu 1,2% ca serie brută și cu 2% ca serie ajustată, în comparație cu aceeași perioadă din 2021.

Aceasta ca urmare a scăderilor producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-6,6%), industriei extractive (-4,1%) și industriei prelucrătoare (-0,1%). Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a fost mai redusă cu 2%, din cauza scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale.

În luna august 2022, producția industrială (serie brută) s-a diminuat față de luna precedentă cu 7,9%, ca urmare a scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-8,6%), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-6,0%) și industria extractivă (-1,5%). Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a fost mai mare față de luna precedentă cu 0,1%, datorită industriei prelucrătoare.

Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat și industria extractivă au scăzut cu 5,0%, respectiv cu 2,6%. Față de luna corespunzătoare din anul precedent, producția industrială (serie brută) a scăzut cu 1%, din cauza scăderilor înregistrate de producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat și industria extractivă. Industria prelucrătoare a crescut cu 0,4%.

Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a fost mai redusă cu 0,3%, ca efect al scăderilor producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-8%) și industriei extractive (-2,7%). Industria prelucrătoare a crescut cu 1,1%.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *