„Noul USR”, aceleași principii | La Râmnicu Vâlcea începe să se mențină strategia națională anti-PNL/PSD

USR a fost dintotdeauna dușmanul politic al tuturor partidelor de la putere. Pe parcursul anilor, aceștia au atras votanții care nu mai acceptă liberalii sau social-democrații și se bazează pe atragerea românilor tineri. Din păcate, partidul a fost ținta unor politicieni care aveau aceleași caracteristici precum PSD sau PNL și doreau să obțină funcții cât mai înalte pentru un salariu cât mai bun. Adunând și alte probleme interne, USR s-a distrus de la interior spre exterior.
Cu toate acestea, partidul USR parcurge în prezent o perioadă de rebrenduire. Aceștia au ales chiar și un nou logo pentru organizația de la nivel național. Totuși, acest „rebranding” pare să fie o campanie electorală modernizată, deoarece mai sunt 2 ani până la alegeri și sondajele nu arată deloc bine pentru aceștia. „Noul USR”, așa cum se prezintă, nu și-a schimbat deloc strategia de opoziție, având în vedere că aproximativ 90% dintre postările din rețelele de socializare sunt despre PNL și PSD.
Cum arată, din perspectiva conducerii, „Noul USR”:



Pe scurt, se bazează pe termeni precum ”echitate”, ”încredere”, ”viitor”, adică termeni generici pozitivi care au mai fost folosiți de PNL și PSD pe parcursul celor 32 de ani de democrație. Desigur, nu putem omite ideea de „a vorbi direct cu oamenii pentru a-i asculta”, care pare să fie inventată de USR, însă este doar o campanie electorală stradală, prin care orice partid atrage votanți.
Prezentarea „Noului USR”, la Comitetul Politic al partidului
În cadrul Comitetului Politic al USR, președintele Cătălin Drulă și-a prezentat principalele obiective politice, punctând că formațiunea sa trebuie să revină la guvernare pentru a implementa „cel mai amplu program de reforme al României de după 1989, Programul Național de Redresare și Reziliență”.
PSD și PNL vor să ne facă să credem că atât se poate, că nu există mai bine. Eu cred că se poate mai bine. Mult mai bine. Știu că se poate! Suntem singurii care pot schimba România cu adevărat. România are nevoie de această speranță. România are nevoie să creadă din nou. România are nevoie de o alternativă. Și acea alternativă suntem noi.
Președintele USR, Cătălin Drulă.
Lupta cu celelalte partide la nivel local
Un alt obiectiv pe care îl descrie Cătălin Drulă este „extinderea administrației locale USR. Primarii, viceprimarii și consilierii locali și județeni USR au dovedit că pot lupta cu rețeaua instalată de PSD și PNL, că pot fi lideri la investiții și că administrația locală poate însemna cinste, profesionalism și dezvoltare.”
În contradictoriu cu cele spuse de liderul USR, viceprimarii sau oamenii politici din administrațiile locale nu au dus acea luptă acerbă despre care vorbește Drulă. Tocmai, în unele cazuri oamenii USR s-au folosit de funcția câștigată pentru a face colaborări cu PNL sau PSD, în schimbul unor avantaje politice. Același lucru s-a întâmplat la Râmnicu Vâlcea, în ultimul an și jumătate. Cei trei consilieri din Consiliul Local s-au aliat cu Mircia Gutău și PSD pentru a aproba numeroase proiecte propuse de opoziție.
Cu toate acestea, USR Râmnicu Vâlcea a schimbat strategia și a „divorțat”, cel puțin aparent de PSD și PER. Poate că „Noul USR” este un element de influență pentru Andrei Gheorghiu, viceprimarul orașului, și acesta l-a determinat să nu mai colaboreze cu Mircia Gutău.

La Comitetul Politic USR au ţinut discursuri câteva personalităţi din lumea politică externă, precum:
• Stéphane Séjourné – Europarlamentar Renaissance, Franța, Președintele Renew Europe și Președintele Renaissance;
• Ilhan Kyuchyuk – Europarlamentar Movement for Rights and Freedoms (MRF), Bulgaria, Co-Președinte ALDE Europe;
• Svenja Hahn – Europarlamentar Free Democratic Party (FDP), Germania, Vicepreședinte ALDE Europe;
• Kira Rudik – Parlamentar Holos, Ucraina, Președintele partidului Holos, Vicepreședinte ALDE Europe;
• Dan Aria Sucuri – Președintele European Liberal Youth (LYMEC).