Primăria Costești continuă să investească în sport și sănătate

Un nou teren de sport va fi amenajat cu fonduri europene în curtea Școlii Gimnaziale din Costești. Investiția se ridică la valoarea de 25 de mii de euro, finanțarea fiind asigurată prin GAL „Horezu”. Terenul va fi amenajat cu gazon artificial multi-sport pentru minifotbal, handbal, baschet și, bineînțeles volei și va avea un spațiu de siguranță dispus perimetral, dotat cu două porți prevăzute cu plase și accesorii. Va avea realizată inclusiv o instalație de iluminat nocturn. Lucrările pentru construirea terenului de sport care urmează a fi amenajat în curtea școlii este al doilea proiect de acest fel din localitate:
„Iubesc sportul și consider că mișcarea este esențială pentru menținerea stării de sănătate. Fiindcă ni s-a ivit această oportunitate, de atragere a fondurilor europene pentru astfel de proiecte, vom demara acest proiect prin care elevii școlii să aibă și un teren de sport multifuncțional cu gazon. Școala dispune și de o sală de sport pentru orele de educație fizică, însă au nevoie de mișcare în aer liber”, ne informează primarul localității Costești, Toma Peștereanu.
Astfel, în pauze copiii nu vor mai bate mingea pe betonul din curtea școlii, ci pe terenul de sport pe care administrația locală urmează să-l ridice cu bani europeni.
Complex sportiv pentru organizarea cantonamentelor și taberelor sportive
Tot pe nișa sportului primarul localității Costești, Toma Peștereanu așteaptă, ce-i drept de ceva vreme, finanțarea proiectului de construire a bazei sportive:
„Avem la CNI depus proiectul pentru construirea bazei sportive, acum am refăcut documentația și am primit o adresă prin care am fost informați că investiția va intra la finanțare anul viitor. Prin urmare, nu ne rămâne decât să așteptăm. Este unul dintre proiectele la care țin foarte mult. Avem o echipă de fotbal, „Minerul Costești” și este nevoie de această bază sportivă fiindcă tinerii din Costești vor să facă mișcare. Mai mult, proiectul este destul de complex, implică trei terenuri de fotbal, adică pe lângă cel oficial vor mai fi amenajate alte două terenuri pentru antrenament. Toate terenurile vor avea gazon natural. Va fi un complex sportiv pentru organizarea cantonamentelor și taberelor sportive”, ne informează primarul localității Costești, Toma Peștereanu.
Comuna Costești va avea un dispensar medical dotat cu fonduri europene
Pentru atragerea fondurilor europene prin PNRR, primarul va primi finanțare pentru eficientizarea energetică a grădiniței, amenajarea a două stații electrice, informatizarea primăriei și construirea unor stații moderne de autobuz.
Și tot prin PNRR, dispensarul medical din centrul localității va fi dotat cu mobilier și echipamente medicale: electrocardiograf digital, ecograf portabil, echipamente IT, monitor pentru funcții vitale: frecvență cardiacă, tensiune arterială non-invazivă, pulsoximetrie, temperatură, spirometru digital, etc. Investiția se ridică la valoarea de 45 mii de euro, din fonduri europene.
În comuna Costești sunt amenajate în fiecare sat puncte sanitare, însă cei doi medici de familie își desfășoară activitatea la cabinetul medical din centrul localității: „În fiecare sat sunt dispensare medicale modernizate, iar punctele respective sunt folosite de asistentul comunitar care merge pentru tratamente și menține legătura strânsă cu cetățenii care au probleme de sănătate”, ne-a declarat primarul localității Costești, Toma Peștereanu.
La Costești, Toma Peștereanu și-a propus pentru anul 2023 să obțină statutul de stațiune de interes local
Un adevărat paradis al turismului, localitatea Costești este locul unde domnește o atmosferă rustică, monahală, cu mănăstiri de patrimoniu și voievodale, iar satele pot fi considerate adevărate oaze de relaxare, pline de conace boierești, cu schituri și biserici de lemn, cu două defilee superbe: Bistrița și Costești și o colecție de artă plastică „Alexandru Balintescu”, cu valoare de unicat. Un adevărat muzeu în aer liber situat în depresiunea Horezului, la poalele Munților Căpățânii, localitatea Costești are cele mai multe obiective turistice din județ, iar intențiile administrației locale sunt unele serioase pentru dezvoltarea așezării.
Pentru ca oportunitățile de finanțare să crească și dezvoltarea localității să se facă într-un ritm mai alert, administrația locală și-a propus să obțină statutul de stațiune de interes local, condiție esențială pentru atragerea mai multor fonduri externe.