Primarul comunei Stoenești, Gheorghe Dumbravă, încearcă să obțină finanțare pentru modernizarea dispensarului din localitate 

Primarul comunei Stoenești, Gheorghe Dumbravă, a depus la Compania Națională de Investiții un proiect pentru extinderea și reabilitarea integrală a sediului dispensarului medical din centrul localității. Potrivit alesului PNL, investiția se mai referă și la dotarea clădirii cu aparatură medicală modernă, care să atragă noi cadre medicale în vederea asigurării unui acces echitabil tuturor cetățenilor, în special persoanelor învârstă, la servicii de sănătate de calitate.

„Ne dorim alte condiții, noi dotări pentru dispensarul medical din localitate. Avem nevoie de o adevărată unitate medicală care să asigure un acces echitabil la serviciile de sănătate de calitate cetățenilor, în special persoanelor în vârstă. Stoenești este o localitate mare, cu 13 sate și destul de întinsă. Sperăm să ni se finanțeze acest proiect extrem de necesar comunității, fiindcă din bugetul local nu putem repartiza o astfel de sumă, fiindcă nu ne permitem”, a precizat primarul comunei Stoenești, Gheorghe Dumbravă.

La dispensarul din centrul localității își desfășoară activitatea doi medici de familie. În afară de locația medicală din centrul localității, există o unitate medicală și în satul Dobriceni, unde sunt condiții excelente pentru desfășurarea actului medical, ne spune primarul. Dispensarul din satul Dobriceni a fost modernizat și conectat la utilități și internet, iar drumul până acolo este ca-n palmă. Cu toate acestea, comunitatea nu beneficiază de această clădire. Mai mult, în fiecare dintre cele cinci cămine culturale din localitate există puncte medicale care ofertă condiții pentru consultații medicale. Fiindcă procentul persoanelor în vârstă din respectivele zone este mare, primarul sune că locuitorii solicită ca medicii de familie să aibă program de consultații și în acele puncte sanitare:

„Noi, ca autoritate publică locală, suntem datori să modernizăm localitatea, iar locuitorii să beneficieze de utilități. Dacă ar exista posibilitatea să poată veni un medic de familie pentru comunitatea din satul Dobriceni, eu cred că în trei zile s-ar înscrie peste 1500 de pacienți. Fac această precizare pentru că sunt tras la răspundere de către cetățeni fiindcă medicii nu merg să își desfășoare activitatea și în satul Dobriceni. Sunt acolo oameni bătrâni care nu se mai pot deplasa, iar o distanță de 5 kilometri este un traseu destul de greu pentru ei, mai ales că unii nu stau la strada principală. Mi-aș dori, pentru toți acești oameni un medic de familie, dar și pentru celelalte sate unde în fiecare dintre cele cinci cămine culturale sunt amenajate puncte sanitare. Medicii noștri cunosc condițiile pe care noi le punem la dispoziție în respectivele puncte sanitare, dar eu nu am puterea de a-i întreba sau de a le solicita sa meargă și în zonele respective. Cu toate acestea, noi trebuie să facem un dispensar modern, un centru medical dotat cu aparatură modernă în centrul localității. Poate între timp se va schimba și mentalitatea medicilor noștri. În noul centru medical ne propunem să existe colaborare inclusiv și cu alți medici”, a precizat primarul comunei Stoenești, Gheorghe Dumbravă.

Dacă cei tineri se pot deplasa fără nici o problemă până în centrul localității, cei în vârstă au acest impediment și se plâng, pe bună dreptate, că le este foarte greu să vină în centru, la medicul de familie pentru a-și rezolva problemele de sănătate. Pentru problema aceasta primarul este vinovat, în opinia cetățenilor, fiindcă nu știu că un ales local nu are nici o putere de a lua vreo atitudine în acest sens.

Noul centru medical va fi o extindere a actualei clădiri. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *