Refuzul Austriei se resimte și la Vâlcea | Florian Marin laudă unitatea partidelor politice din România

Spațiul Schengen este o zonă de liberă circulație care cuprinde un număr de state membre ale Uniunii Europene (UE), precum și alte state non-UE. Acest spațiu a fost creat pentru a elimina controalele la frontierele interne ale statelor membre și pentru a permite cetățenilor să circule liber în interiorul acestei zone.

Spațiul Schengen a fost creat în 1985 prin semnarea Acordului de la Schengen între șapte state membre ale UE. Acordul a intrat în vigoare în 1990 și a eliminat controalele la frontierele interne ale statelor semnatare. În 1995, acordul a fost introdus în dreptul UE prin Tratatul de la Amsterdam, iar în 1999 a fost extins pentru a include și alte state membre ale UE.

În prezent, spațiul Schengen cuprinde 26 de state, 22 dintre acestea fiind state membre ale UE. Aceste state sunt: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Suedia. Alte patru state non-UE care fac parte din spațiul Schengen sunt: Elveția, Liechtenstein, Islanda și Norvegia.

România nu face parte încă din spațiul Schengen, deși este membru UE din 2007

În ultimii ani, România a făcut eforturi considerabile pentru a deveni membru al spațiului Schengen. Din păcate, în ciuda acestor eforturi, țara noastră a fost refuzată de mai multe ori în cererea sa de aderare. Există numeroase motive pentru care România a fost refuzată în cererea sa de aderare, iar unul dintre cele mai importante motive este că țara noastră încă nu a atins standardele de securitate necesare pentru a deveni membru al acestui grup. Deși am făcut progrese în această privință, mai sunt încă multe probleme cu care ne confruntăm, cum ar fi corupția în sectorul justiției și în instituțiile de securitate.

Desigur, nu sunt motivele suficiente pentru a refuza aderarea unui stat, ci mai degrabă votul statelor care fac parte deja din spațiul Schengen. Votul negativ al Austriei nu a supărat doar pe români, ci și pe membrii ai Uniunii Europene care spun că România merită să facă parte din acest grup.

Ce spun politicienii vâlceni de votul Austriei

Patronii de firme, fermierii, șoferii de TIR și mulți alți români au fost dezamăgiți de decizia nefavorabilă pentru România. Mai jos se află câteva declarații ale politicienilor vâlceni, vorbind despre situația actuală și ce înseamnă acest vot negativ pentru România:

Vă dați seama că nu a picat deloc bine acest vot negativ, a părut oarecum ca o piesă de teatru în care una din țări votează împotriva Bulgariei, iar cealaltă țară a descoperit în două zile că nu mai este de acord. Cred că votul se leagă de politica internă a Austriei și una dintre teme ar fi migrația, însă este doar o chestiune neserioasă și falsă.

Există o oarecare apropiere între Austria și Rusia, aceasta a fost dovedită prin câteva articole de presă. Un lucru pozitiv pe care îl voi menționa este unitatea partidelor politice din România, târzie dar necesară, la această admitere.

Vicepreședintele Consiliului Județean Vâlcea, Florian Marin.

Am asistat la un joc urât prin care s-a încercat destabilizarea și ruperea solidarității europene. Atitudinea Austriei s-a bazat pe minciuni și neadevăruri grosolane. Practic, a încercat să își justifice incompetența din vămi, pe spatele României, scoțând din joben o falsă problemă, a imigranților. Gestul de azi reprezintă o rușine și o palmă inclusiv la adresa UE, pentru că mecanismele europene sunt fundamentate pe reguli, iar poziția Austriei a creat un precedent destabilizator extrem de periculos pentru întreaga structură europeană.

Ca senator, am fost membru în Comisia Specială pentru Legile Justiției unde am lucrat alături de colegi pentru a îndeplini, într-un timp maraton, toate cerințele UE. Am votat în Plen toate prevederile referitoare la dispozițiile europene. Guvernul României a făcut eforturi imense pentru a îndeplini toate criteriile și a investit milioane de euro în siguranța vamală. Acuzele Austriei nu au nicio justificare!

Senator liberal, Claudia Mihaela Banu.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *