Primarul Landor Moșteanu atrage fonduri europene și de la Guvern pentru dezvoltarea comunei

La Nicolae Bălcescu, anul 2022 se încheie cu destul de multe realizări și continuă cu provocări pentru administrația locală.

În cei doi ani de mandat, primarul localității Nicolae Bălcescu, Landor Moşteanu, a identificat fonduri, execută lucrări cu fonduri europene, guvernamentale sau din bugetul local, iar pentru viitor are foarte multe lucruri frumoase de înfăptuit pentru comunitate.

Acesta a declarat că are în plan investiții cu prioritate în infrastructura rutieră. În acest sens, primarul a profitat de orice ocazie pentru atragerea fondurilor depunând proiect prin programul „Anghel Saligny” pentru asfaltarea a 8 kilometri de drumuri comunale și asta fiindcă, din cei aproximativ 250 de kilometri însumați de drumuri comunale pe care îi are localitatea Nicolae Bălcescu, într-un procent destul de mic sunt drumuri asfaltate. Mai mult, cele mai frecvente solicitări venite din partea locuitorilor comunei Nicolae Bălcescu se referă la asfaltarea drumurilor: 

„Pentru noi, administrația locală, există o preocupare permanentă pentru implementarea unor importante investiții privind modernizarea rețelei de drumuri comunale, dar și a altor obiective de interes local. Astfel, prin programul PNI „Anghel Saligny”, s-au atras fonduri pentru proiectul privind asfaltarea drumurilor comunale în localitate. Valoarea investiției este de 9.276.641,99 lei și prevede modernizarea următoarelor drumuri comunale: DC 34 Rotărăști – Ginerică, DC 31A Predești (Annabella) – Valea Viei (Bazin Apă), DC 32B Șerbăneasa – Dosu Râului (Radoiești) și drumul comunal DC 34A Mângureni (Balastiera) – Corbii din Vale (DC 34), în total însumând o lungime de 8 kilometri”, a punctat primarul localității Nicolae Bălcescu, Landor Moşteanu.

Se va da starul lucrărilor de asfaltare a drumului comunal 34B

Cu fonduri atrase de la Compania Națională de Investiții, prin programul „Lucrări în primă urgență”, în localitate se va asfalta drumul comunal DC 34B Valea Ursului, drum care face legătura cu localitatea Dănicei: „În acest sens, proiectul tehnic a fost elaborat, urmând începerea lucrărilor de execuție. Un alt proiect, tot cu bani atrași prin CNI vizează reabilitarea și modernizarea drumurilor comunale, la care se lucrează pentru documentația tehnico-economică faza DALI, și prevede asfaltarea următoarelor drumuri: drumul comunal DC 32 Cremenari pe o lungime de 2 kilometri, drumul Schitu (DC 34B, La Drugan)-Popești-Tufani-limită Cuca, pe o lungime de 3,5 kilometri, drumul comunal Poarta Luncii (La Iacobescu), pe o lungime de 1,5 kilometri, drum comunal Valea Viei – strada Salcâmilor-, tronson Mureș – Vlangăr pe o lungime de 1,8 kilometri și drumul comunal Pârâul Tomii – strada Barajului – sat Linia Hanului- pe o lungime de 494 de metri”, a punctat primarul localității Nicolae Bălcescu, Landor Moşteanu.

Proiecte pentru asfaltarea drumurilor comunale cu bani europeni 

„În cadrul Programului Național de Dezvoltare Regională PNDR 2021-2027, prin AFIR vom depune un alt proiect pentru asfaltarea drumurilor comunale, pentru care am întocmit deja documentația tehnico-economică, faza DALI. Astfel, se vor asfalta următoarele drumuri: drum comunal DC 33B Rotărăști -Valea Bălcească – strada Muzeului, pe o lungime de 2,1 kilometri, drumul sătesc La C.A.P. pe o lungime de 0,386 kilometri, drumul sătesc La Costică Crangă (strada Pictor) – pe o lungime de 0,531 km, drumul sătesc La Diaconescu – pe o lungime de 0,462 km;

drumul sătesc Bănești DC 32A – Mâzăraru pe o lungime de 3,800 km, drum sătesc Măzăraru – pe o lungime de 1,140 km”, a punctat primarul localității Nicolae Bălcescu, Landor Moşteanu. 

Asfaltări cu bani din bugetul local 

Cu fonduri din bugetul local, în anul 2022 s-au asfaltat străzile Gădinești (drum sătesc La Olteanu) și Colonelului (drum sătesc La Tudor), din satul Linia Hanului, iar modernizarea drumurilor cu bani din bugetul local va continua și în anii următori: „Prin implementarea acestor proiecte comunitatea va beneficia de condiții normale de trafic, aceasta fiind una dintre marile probleme cu care ne confruntăm, însumând o rețea de drumuri comunale, sătești și ulițe de peste 200 de kilometri”, precizează primarul localității Nicolae Bălcescu, Landor Moșteanu.

Primarul Landor Moșteanu și a onorat promisiunile în cei doi ani de mandat 

Un prim proiect pe care primarul l-a punctat se referă la inițierea și aprobarea spre finanțare din fonduri europene nerambursabile, prin FLAG Lotru-Olt Mijlociu – POPAM 2014-2020, a proiectului Parcul micilor pescari, proiect prin intermediul căruia se va amenaja un parc de agrement tematic în fața Căminului Cultural Stoiceni. Un alt proiect realizat se referă la extinderea rețelei de fibră optică pentru televiziune, telefonie și internet în zona Bunești-Măzăraru-Bănești-Gâltofani: „Iată că, după multe demersuri și solicitări am reușit să extindem rețeaua de fibră optică, neexecutată prin proiectul inițial, de înființare a rețelei pe raza localității. Proiectul consider că este benefic întregii zone, dar în mod special satelor Gâltofani și Bănești-parțial, zone lipsite total de semnal. La capitolul promisiuni onorate sunt și lucrările de reabilitare termică și realizare a unui teren multifuncțional de sport la Școala Gimnazială din Nicolae Bălcescu, cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Regional POR 2014-2020. Astfel, elevii pot desfășura în condiții optime orele de educație fizică pe terenul sintetic. De asemenea, prin proiect s-au achiziționat echipamente necesare bunei desfășurări a procesului educațional”, precizează primarul localității Nicolae Bălcescu, Landor Moșteanu. 

Proiecte depuse în vederea accesării fondurilor europene

Tot pentru accesarea fondurilor europene, primarul a depus un proiect pentru achiziția unui tractor, necesar execuției lucrărilor de întreținere din comună, dotat cu: motocositoare cu braț, vidanjă și remorcă.

„Prin programul Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021 – fonduri extracomunitare (norvegiene) am depus un proiect pentru realizarea unei centrale fotovoltaice, pentru susținerea proprie a consumului de energie electrică a iluminatului public, proiectul fiind inclus pe lista de rezervă la finanțare. Dacă nu se va finanța prin acest program, vom căuta alte surse de finanțare, acesta fiind un obiectiv de necesitate maximă pentru noi”, precizează primarul localității Nicolae Bălcescu, Landor Moșteanu.

Pentru accesarea altor fonduri europene nerambursabile administrația locală a depus prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență – PNNR solicitări de finanțare pentru reabilitarea Căminului Cultural Gâltofani: „Ne dorim acest cămin reabilitat deoarece pentru această locație nu s-a făcut absolut nimic în perioada anterioară, fiind în pericol de prăbușire și îi vom da clădirii o altă viitoare destinație. Proiectul este în evaluare, dar am convingerea că se va finanța. Un alt proiect depus prin PNRR și aprobat la finanțare este pentru digitalizarea administrației publice locale, cu tot ceea ce presupune reducerea timpului de așteptare al cetățeanului și posibilitatea solicitării de la distanță a documentelor necesare”, a punctat primarul.

Pentru accesarea unor fonduri naționale primarul a depus la Administrația Fondului pentru Mediu două proiecte pentru modernizarea iluminatului public stradal. 

Pentru proiectele prinse în vederea realizării în anul 2023, primarul spune că se lucrează la întocmirea documentațiilor tehnico-economice și se fac demersuri pentru identificarea surselor de finanțare, având în vedere implementarea următoarelor proiecte: Introducere rețea de apă în zona Bănești-Gâltofani-Măzăraru-Bunești și realizarea Complexului Medical Stoiceni.

În încheiere, primarul Landor Moșteanu transmite locuitorilor din comuna Nicolae Bălcescu urări de bine și sărbători frumoase. La mulți ani!

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *