Comuna Lungești are nevoie de bani pentru cofinanțarea proiectelor aflate în derulare, indemnizațiile lunare și salariile asistenților personali

Pentru ultimele luni ale anului, Guvernul României a aprobat în dreptul persoanelor cu dizabilități o singură cifră: „zero”

Pentru echilibrarea bugetului localității Lungești, Guvernul României a alocat la ultima rectificare bugetară suma de 200.000 de lei. Banii sunt insuficienți, ne informează primarul Tiberiu Costea, nu acoperă nici măcar drepturile cuvenite pentru ultimele luni persoanelor cu dizabilități și însoțitorilor acestora, capitol unde administrația publică locală înregistrează un deficit de aproximativ 400.000 de lei. Pe lângă toate acestea, administrația locală are nevoie de bani pentru cofinanțarea pachetului de proiecte aflat aproape de final: „Din punct de vedere financiar stăm foarte rău, atât la plata salariilor către asistenții personali, pentru persoanele cu handicap, dar și pentru cei care beneficiază de ajutor social. Nu sunt și nu voi fi de acord cu această modalitate de plată care se face prin primărie către această categorie de persoane. Consider că prin Ministerul Muncii și Asistenței Sociale ar fi cel mai corect să fie remunerate aceste persoane, ei trebuie să fie responsabili și să facă aceste plăți, să gestioneze direct situația dosarelor persoanelor cu dizabilități și însoțitorilor acestora. Noi, primăriile, nu am primit niciodată sumele totale care să acopere aceste indemnizații, deși le-am solicitat de la minister și le-am prins în bugetul făcut la începutul fiecărui an, în funcție de cheltuielile pe care le avem. Nu văd și nu știu de ce nu se ia atitudine în acest sens, fiindcă este vorba de existența unor persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială care au, pe lângă multe alte nevoi, necesitatea de a-și cumpăra medicamente”, a precizat primarul localității Lungești, Tiberiu Costea. 

Primarul localității Lungești, fără bani pentru cofinanțarea proiectelor din fonduri europene

Localitatea Lungești este așezarea unde s-a reușit implementarea unor importante proiecte pentru comunitate, de ordinul zecilor de milioane de euro. În continuare se identifică fonduri, se execută lucrări, se semnează contracte pentru investiții cu bani europeni și guvernamentali, iar pentru viitor primarul localității Lungești, Tiberiu Costea, are foarte multe lucruri frumoase de înfăptuit pentru comunitate. Însă, pentru că s-a implicat în nevoile comunității, primarul are acum dificultăți majore, arătându-se îngrijorat fiindcă este posibil să piardă întreg portofoliul de fonduri dacă Guvernul nu va asigura cofinanțarea proiectelor: 

„Toată lumea ne trage la răspundere și ne ceartă pe noi, primarii, spunând că nu facem suficiente eforturi pentru dezvoltarea comunităților. Ne întreabă de ce nu facem proiecte, iar dacă facem, așa cum s-a întâmplat la noi, la Lungești este foarte grav, fiindcă ne găsim acum în situația de a nu putea acoperi partea de cofinanțare a acestor proiecte. Prin urmare, dacă noi avem 10 proiecte în derulare, este normal să fie o cofinanțare pe măsura valorii proiectelor. Nu mai vorbim despre proiectele pe care le avem cu bani europeni și care au cofinanțare de la 5% până la 10% fiecare. În acest sens am solicitat la Guvernul României suma de aproximativ 100 de miliarde de lei vechi, luând în considerare toate proiectele pe care le avem în derulare și toate sumele pentru cofinanțarea lor. Nu am solicitat niciodată alte sume, sau pentru altceva. Din păcate, din suma solicitată de noi, la ultima rectificare Guvernul a alocat localității Lungești doar 200.000 de lei. În situația aceasta există riscul să pierdem banii și să nu se mai implementeze aceste proiecte, dacă Guvernul nu va asigura cofinanțarea. Noi, primăria, nu putem să ne împrumutăm la dobânzile care sunt acum, pentru că nu avem posibilitatea de a acoperi rata împrumutului, și riscăm să ni se blocheze conturile”, a precizat primarul localității Lungești, Tiberiu Costea.

Primarul consideră că statul ar trebui să pună la dispoziție împrumuturi pe care tot statul să le asigure cu declarațiile pe propria răspundere conform contractelor de finanțare pentru asigurarea părții de cofinanțare a proiectelor respective. Situația de la Lungești este similară pentru majoritatea primăriilor mici și mijlocii din țară, pentru că, în cea mai mare parte, primăriile nu pot să își asigure partea de cofinanțare necesară proiectelor de la bugetul local sau numai din taxele și impozitele încasate.  

La Lungești se lucrează pe drumul județean 607C 

Pe lângă multe alte lucrări care sunt în derulare, la Lungești se lucrează pe drumul județean 607C, printr-un contract de colaborare cu Consiliul Județean, privind acordul de modernizare a rigolelor și podețelor. Lucrarea se află în desfășurare cu bani de la bugetul local, însă primarul localității va cere sprijin la Consiliul Județean pentru finalizarea investiției. Valoarea lucrărilor este de 2,4 milioane de lei:  

„Pe drumul județean 607C se fac lucrări de dalare a șanțurilor și construire a podurilor pentru intrarea în curți. Lucrările se fac printr-o colaborare cu Consiliul Județean. Predarea amplasamentului se va face la terminarea lucrărilor, iar drumul județean va fi tot drum județean. Erau necesare aceste lucrări pentru că existau destul de multe gospodării care, atunci când ploua mai mult, erau inundate. Mai mult, toată apa care era colectată din respectivele curți nu se putea scurge”, a precizat primarul localității Lungești, Tiberiu Costea.

Până în prezent s-au realizat rigolele pe o lungime de 2 kilometri, fiind acoperit jumătate din satul Stănești, până la intersecția cu DJ 607D. Lungimea totală a lucrărilor pe ambele sensuri este de aproximativ 9 kilometri, iar primarul dă asigurări că investiția se va realiza în totalitate. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *