Cum faci față unui drum înzăpezit și foarte alunecos? Trei soluții facile, la îndemâna oricărui vâlcean, pe care le poți folosi în această iarnă

Județul Vâlcea se situează în zona Subcarpatică a Munților Meridionali, cu un relief dominat de culmi deluroase, astfel încât circulația auto se desfășoară mai mult în pantă. Odată cu venirea sezonului rece și în așteptarea căderilor de zăpadă, orice șofer vâlcean responsabil trebuie să știe că circulația pe aceste categorii de drumuri îi poate da mai mari bătăi de cap.

Așadar, fie că faci un drum în interes personal sau de serviciu, ori pur și simplu simți nevoia să evadezi câteva zile la munte, trebuie să fii mereu pregătit pentru ce e mai rău. Deși autoritățile recomandă să ai mereu la tine un săculeț de nisip și o lopată, parcă n-ai vrea să-ți încarci prea mult mașina și să rămâi fără spațiu în portbagaj!

Ai mai jos trei soluții facile, care te salvează de căratul unui sac de nisip și care le poți folosi la nevoie, în orice moment:

1.  Lanțurile auto de zăpadă

Lanțurile auto antiderapante reprezintă cea mai simplă și la îndemână soluție la care poate apela un șofer care rămâne fără aderență pe un drum înzăpezit. Sunt ieftine, până în 200 de lei pentru un autoturism și le poți găsi pe mai multe forme și dimensiuni, în funcție de mărimea roților. Pentru siguranța ta, este recomandat să montezi lanțuri auto de zăpadă premium, cum sunt ce de la Anvelope-Oferte.Ro. Este bine să ști faptul că lanțurile antiderapante nu afectează calitatea si nu deteriorează suprafața roților atâta timp cât rulează pe o suprafață alunecoasă, mai puțin rigidă. Poți merge cu ele până la o viteză de maxim 50 de km/h.

2.  Husele antiderapante pentru zăpadă

Husele, sau „ciorapii” de zăpadă pentru cauciucuri, sunt dispozitive antiderapante confecționate din material textil și care constituie o alternativă bună la lanțurile metalice convenționale. Se montează mai ușor și rulează mai silențios, însă eficacitatea lor maximă este pe gheață, polei sau zăpadă tasată. Dacă însă dai peste zăpadă mai mare și afânată, e posibil să nu te mai poți mișca de pe loc. În ceea ce privește costurile, acestea sunt asemănătoare cu cele ale lanțurilor auto, însă variază în funcție de calitatea lor, respectiv de numărul de fire multifilament de pe suprafața husei. Ce e important de știut e faptul că sunt destinate rulării cu viteze mai reduse, de până în 40 km/h.

3.  Crampoanele antiderapante pentru zăpadă

Crampoanele pentru anvelope de iarnă, cunoscute și ca „ținte”, sunt dispozitive antiderapante metalice care conțin un pin din oțel dur – tungstern și care se instalează pe banda de rulare a cauciucului, prin presare. Spre deosebire de lanțuri și huse, țintele metalice se folosesc mai ales în condiții de iarnă severă, cu drumuri acoperite de zăpadă abundentă și gheață lucie. Ele permit un control mai bun al direcției și o frânare mult îmbunătățită. Dezavantajul lor principal îl reprezintă costul instalării. Având în vedere că acest gen de crampoane se montează într-un service de anvelope specializat, prețul unei asemenea intervenții poate depăși 1.000 de lei.

Oricare soluție ai folosi-o pentru mașina ta trebuie să știi că, în sezonul rece, este obligatoriu să ai montate anvelope de iarnă. Un cauciuc de calitate, cu DOT recent, te poate ajuta să ieși dintr-o situație dificilă, în eventualitatea în care ți-ai uitat lanțurile acasă, sau pur și simplu nu vrei să-ți înghețe mâinile, montându-le.

Sursa foto: Pixabay.com

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *