Și la Râmnicu Vâlcea s-a celebrat începutul Revoluției Române

Ziua de 22 decembrie 1989 marchează începutul Revoluției Române, care a dus la prăbușirea regimului comunist și la instaurarea unui sistem democrat în România. Evenimentele au început în orașul Timișoara, unde manifestanții au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva arestării liderului opoziției, pastorul protestant Laszlo Tokes. Manifestațiile au continuat și s-au răspândit rapid în întreaga țară, în special în capitala București.

În timpul protestelor, forțele de securitate au încercat să reprime manifestanții prin utilizarea violenței, ceea ce a dus la numeroase victime și răniți. În ciuda acestei represiuni, manifestanții au continuat să lupte pentru libertate și democrație. Pe 22 decembrie, după aproape trei zile de proteste, dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu a fost arestat și condamnat la moarte după un proces sumar. El a fost execuat pe 25 decembrie 1989.

În fiecare an, pe 22 decembrie, românii sărbătoresc Revoluția Română prin diverse manifestări și evenimente, ca un omagiu adus tuturor celor care au luptat pentru libertate și democrație.

Importanța zilei de 22 decembrie, marcată la Râmnicu Vâlcea

Instituția Prefectului Județul Vâlcea a organizat în data de 22 decembrie o ceremonie dedicată comemorării Eroilor Martiri căzuți în Revoluția din decembrie 1989. Evenimentul a avut loc la monumentul Revoluției Române din municipiul Râmnicu Vâlcea. În acest context s-a oficiat, de către Înaltpreasfințitul Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului, o slujbă în memoria vâlcenilor care s-au sacrificat pentru libertate în revoluția de acum 33 de ani, precum și o ceremonie de depunere de coroane și jerbe de flori de către oficialități și reprezentanții asociațiilor de revoluționari din județ.

Astăzi, onorăm Eroii Martiri care, în Decembrie 1989, prin apărarea valorilor și principiilor democratice, au făcut sacrificiul suprem. Respectul și recunoștința mea se îndreaptă către eroii acelor zile și către urmașii lor. Marcăm, anul acesta, 33 de ani de la căderea regimurilor comuniste în Europa Centrală şi de Sud Est, un capitol sângeros din istoria României și a Europei. Lecțiile trecutului sunt dureroase. Sunt oameni care încă trăiesc cu suferința pierderii celor dragi. Nu trebuie, însă, să uităm că evenimentele din Decembrie 1989 au contribuit la ceea ce România este astăzi: o țară liberă.

Anul 1989 a fost caracterizat de rapiditatea cu care regimurile comuniste din Europa s-au prăbușit, printre acestea fiind și cel din România. Prin amintirea crimelor înfăptuite de regimurile totalitare şi autoritare putem arăta generaţiilor născute după anul 1989, faptul că DEMOCRAŢIA şi DREPTURILE FUNDAMENTALE sunt rodul unor lupte dureroase, cu urme sângeroase în mentalul colectiv. Prin urmare, avem datoria să apărăm, în continuare, valorile pentru care Eroii Martiri au luptat și să păstrăm vie memoria victimelor Revoluției Române.

Mă înclin cu respect și aduc un pios omagiu tuturor celor care au ieșit în stradă și au pierit pentru ca România să aibă un viitor mai bun. Dumnezeu să îi odihnească în pace!

Prefectul Mihai Oprea.

La eveniment au participat mai multe personalități politice ale județului Vâlcea, precum deputatul Eugen Neață, primarul Mircia Gutău și vicepreședintele Consiliului Județean Vâlcea Florian Marin.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *