Colegiul Matei Basarab, parteneriat cu școli din Turcia, Letonia, Italia și Grecia

Proiectul de parteneriat strategic ERASMUS+ KA229, cu titlul „SEN YAŞATIRSAN, BEN YAŞARIM, DÜNYA YAŞAR/ MAKE ME LIVE, I WILL LIVE, THE WORLD WE WILL LIVE!”, PROJECT ACROMIM: HEAL THE WORLD, contract nr. 2020-1-TR01-KA229-094319_6, cu participarea la mobilitatea “Short-term exchanges of groups of pupils”, denumirea activității a fost ”SUSTAINABLE LIFE WITH TECHNOLOGY”, în cadrul proiectului de parteneriat de schimb interșcolar, în parteneriat cu școli din LETONIA, TURCIA, ITALIA și GRECIA, coordonat de doamna Neagoie Elena Manuela, este desfășurat de Colegiul Național de Informatică ,,Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea.

În cadrul acestui proiect, în perioada 11-17 decembrie 2022, elevii Mandă Ianis Ștefan (clasa a V-a D), Mandă Eric Alexandru (clasa a VI-a B), Ariciu Ianis Costin și Cernea Rareș Alexandru (clasa a IV-a D), însoțiți de cadrele didactice, Cruceanu Adriana Georgiana și Popescu Natalia Alina, au participat la o mobilitate internațională, în orașul Bodrum din Turcia. ,,Această mobilitate mi-a plăcut foarte mult deoarece am exersat limba engleză, m-am distrat foarte tare, am vizitat un oraș foarte frumos, Bodrum. Am rămas cu amintiri foarte frumoase pe care nu o să le uit niciodată. De abia aștept următoarele astfel de proiecte”. spunea Ianis Mandă la întoarcerea în țară.
Eric Mandă ne-a explicat cât de importante sunt aceste proiecte pentru dezvoltarea elevilor “Am fost impresionat de școliile pe care le-am vizitat în Bodrum. Am avut workshop-uri interesante care ne-au unit ca echipă. Am și câștigat doua dintre concursurile organizate de gazde. Îmi doresc să mai particip la mobilități alături de acești oameni minunați.”
Având în vedere că scopul principal al acestui proiect este dobândirea de abilități de gândire digitalizată și de ocrotire a mediului prin toate mijloacele pe care le avem la îndemână, elevii au participat la workshop-uri desfășurate în laboratoare dedicate acestor activități din școala gazdă. De asemenea, au avut ocazia să facă schimb de idei și informații cu colegi din celelalte țări participante și să-și dezvolte competențele de comunicare în limba engleză.
„Este a doua mobilitate la care am șansa să particip și sunt extrem de bucuros. Din fiecare m-am întors acasă mai bogat. Am vizitat multe locuri, am intrat în contact cu o multime de oameni, am descoperit că poți învăța și altfel. Mulțumesc Erasmus!” ne spune Ianis Ariciu.
„Am fost plăcut surprinsă de organizarea din școala turcească, au reguli foarte bine implementate, ateliere diverse și un colorit plăcut care te atrage.”- Popescu Natalia, cadru didactic.
Concluzionând, mobilitatea a fost un succes, a adus satisfacții, prietenii și experiențe noi care să conteze în dezvoltarea elevilor participanți.