Virgil PÎRVULESCU: „Primăria Râmnicu Vâlcea se rezumă la a cheltui acel împrumut de 30 de milioane de lei pentru investiții de înfrumusețare a orașului”

Într-un interviu acordat exclusiv cititorilor ziarului Impact Real am discutat cu viceprimarul liberal al orașului Râmnicu Vâlcea, Virgil Pîrvulescu, despre eșecurile și realizările administrației locale. De asemenea, acesta transmite felicitări colegilor din PNL cu privire la proiectul drumului expres Găneasa-Tigveni.
Impact REAL: Care este motivul schimbului de replici dintre dumneavoastră și primarul Mircia Gutău, afișat pe rețelele de socializare?
Virgil PÎRVULESCU: Gândiți-vă că tot ceea ce înseamnă datele personale ale consilierilor locali sunt încărcate pe un site dubios care aparține unei firme private. Din punctul meu de vedere nu asigură protecția datelor și, mai mult decât atât, această firmă nu a dus la capăt ceea ce avea de făcut. Nu mi se pare normal ca pe domeniul unei firme să apară aceste informații. Prin acest lucru se demonstrează că sunt numai oameni slab pregătiți și care, prin acțiunile lor, dăunează grav orașului și implicit celor care lucrează acum la primărie.
Impact REAL: Care credeți că sunt reușitele politice și administrative din 2022 pentru dumneavoastră?
Virgil PÎRVULESCU: În primul rând, la nivel de administrație publică locală am reușit să punem în dezbatere acele proiecte de hotărâre pe care Mircia Gutău nu le-a pus mai departe, nu le-a transmis. Cred că cetățenii știu deja că am reușit să arăt oamenilor faptul că intenția mea și a colegilor mei este de dezvoltare a orașului. Dacă reluăm aici niște proiecte pentru care noi am depus foarte multă energie, discutăm despre aducerea terenurilor în patrimoniul municipiului Râmnicu Vâlcea, dar nu am reușit acest lucru pentru că primăria a făcut adresă că nu sunt împuternicit să aduc aceste terenuri în proprietatea municipiului. De asemenea, proiectul cu acel after-school a necesitat multă muncă pentru strângea de semnături, a fost nevoie să explicăm cetățenilor despre ce este vorba și așa mai departe. Nici acesta nu a fost propus către vot în Consiliul Local.
Dacă democrația înseamnă că noi toți trebuie să ne supunem fără să venim cu propriile noastre opinii bazate pe argumente legale și trebuie să ascultăm tot ce ne spune cineva da, nu cred că primăria și administrația înseamnă în momentul de față democrație adevărată, ci ordine de la un tătuc și cheltuirea banilor cetățenilor municipiului excesiv. Din păcate, așa cum o arată și statisticile, Râmnicu Vâlcea este într-o zonă de sărăcie cruntă și salarii foarte mici. Oamenii care au câștigat puterea administrativă au împins orașul spre deșertificare.
Impact REAL: Ce reușite are administrația locală din Râmnicu Vâlcea în 2022, condusă de Mircia Gutău?
Virgil PÎRVULESCU: A făcut multe lucruri pentru că era nevoie să cheltuie toți banii. În momentul de față ce a făcut Primăria Râmnicu Vâlcea se rezumă la a cheltui acel împrumut de 30 de milioane de lei pentru investiții de înfrumusețare a orașului. Aici ar trebui să le fie rușine și consilierilor PSD, care au spus foarte clar că acești bani pot folosi pentru anveloparea blocurilor. Au fost folosiți banii prin încredințare directă către așa-zisele firme de casă pentru mici reparații, nu prin licitație publică. Sunt bani scoși cu nemiluita din bugetul local și nu se vede nimic concludent, în afară de acele luminițe de sărbători care au costat extraordinar de mult. Avem chiar și flori în luna ianuarie, care costă extraordinar de mult, avem angajați la Piețe Prest cărora le plătim salariile și nu se vede nimic concludent din ceea ce înseamnă investiții majore și de dezvoltare. Blocurile nu sunt anvelopate și să nu mai vorbim de zona industrială, care nu există.
Impact REAL: Credeți că a meritat investiția în aranjamentele luminoase pentru sărbători?
Virgil PÎRVULESCU: Ca să discutăm despre un raport de preț-calitate ar trebui să avem contractele puse pe masă și cu sumele plătite efectiv, inclusiv factura de curent. Din punctul meu de vedere un oraș poate fi considerat frumos când este populat. Un oraș are nevoie de grandoare, de frumusețe, atunci când cetățenii orașului sunt fericiți, când sunt mulțumiți de locurile de muncă și de viață, de viața pe care o duc. Gândiți-vă câte mame au fost supărate de sărbători că nu au putut să-și vadă copiii pentru că acei copii ai lor au fost obligați să-și găsească viitorul în alte orașe. E frumos când mergi pe stradă de unul singur și vezi luminile aprinse, dar inima ta plânge că nu îi ai lângă tine pe cei apropiați, pentru că ei sunt plecați departe. Ce frumos este să intri în casă și frigiderul să fie gol! Facturile nu poți să le plătești și îți mai este și teamă că mâine poate nu mai vei avea un loc de muncă, pentru că nu există locuri de muncă. Joburile existente la momentul actual sunt extrem de prost plătite. Primăria a eșuat, dar eu nu cred că în primărie toți sunt nepricepuți. Probabil că există un potențial, blocat în acest moment.
Impact REAL: A fost o decizie bună concesionarea terenului de la Ștrandul Ostroveni?
Virgil PÎRVULESCU: A fost o licitație prestabilită cu sprijinul politicienilor, alături de votul din Consiliul Local. Era singurul loc în care puteam să avem și noi un bazin de dimensiuni olimpice. Nu sunt constructor, nu sunt specialist, dar am vorbit cu multe firme atât pe plan local, cât și din București, chiar și cu una din Sibiu. Am întrebat dacă există soluții pentru acea problemă privind infiltrarea de apă. Mi-au spus că în ziua de astăzi orice este posibil și se poate face, iar atunci am întrebat de ce firmele din Vâlcea nu se înscriu la licitație. Mi-au răspuns că ar avea tot felul de probleme, că orice ar face ar fi amendați de poliția locală din pricina autorizațiilor. Acesta este un oraș de oameni care se tem. Dacă ar fi avut curaj și s-ar fi înscris la licitație prețul ar fi crescut. Acolo va fi doar o sală de evenimente, cam asta se va întâmpla. Și o să facem evenimente non-stop în orașul Râmnicu Vâlcea, pentru că nu suntem în stare să facem nici producție și nici ceva care să fie pentru viitorul orașului, adică pentru copii. Știm doar să ne lăudăm și atât, în rest doar bătaie de joc. Până la urmă culegem ce am semănat.
Impact REAL: Credeți că există o modalitate prin care râmnicenii pot fi susținuți de administrația locală privind facturile și prețul combustibilului ridicat?
Virgil PÎRVULESCU: Din punctul de vedere al implicării din partea Consiliului Local nu există o soluție directă. Un plan pe termen lung ar fi fost o soluție cu adevărat importantă, dar acesta trebuia să existe oricum, chiar și fără posibilitatea unei situații de criză precum aceasta. Putem discuta toată ziua despre machiajul orașului, despre ornamente, însă degeaba, dacă avem stomacul gol. Dacă nu mâncăm nimic, degeaba punem haine pe noi și ne coafăm. Trebuie să avem niște venituri, putem crește salariile și să influențăm forța de muncă.
Impact REAL: A rămas Andrei Gheorghiu chiar și fără încrederea propriilor colegi din USR?
Virgil PÎRVULESCU: Văzându-i și cunoscându-i în acești doi ani cred că este doar un teatru ieftin. Sunt doar niște oameni lipsiți de caracter. Dacă stăm să ne gândim el este președinte de partid. Dacă este așa, de ce nu le-a retras sprijinul politic celor doi consilieri locali? A făcut vreo acțiune politică împotriva lor? Nu a făcut nimic, aceștia doar pozează în apărători ai drepturilor și ai democrației. El își dorește să îi fie bine lui și familiei, iar ceilalți colegi USR din Consiliul Local sunt doar niște păpuși care sunt ușor manevrate și împreună prezintă populației scene de teatru.
Impact REAL: Ce pregătiți în materie de proiecte politice pentru 2023?
Virgil PÎRVULESCU: Din punct de vedere politic vrem să ne consolidăm poziția. Mă bucură faptul că locuitorii orașului sunt foarte atenți și își dezvoltă simțurile în a percepe realitatea, așa cum este corectă. Vrem să intensificăm acțiunile de informare a cetățenilor. De asemenea, aș vrea să felicit colegii pentru eforturile depuse pentru drumul expres de la Tigveni. Pentru mine a fost o surpriză când premierul Nicolae Ciucă a prezentat ideea drumului expres Găneasa-Tigveni. Aș vrea să știți că, în ciuda vorbelor că ar fi o răceală între mine și Cristian Buican, eu recunosc că el și Laurențiu Cazan sunt cei care s-au luptat foarte mult pentru acest drum. Trebuie să recunosc în public că acești deputați, având discuții directe cu factorii implicați, au influențat această decizie. Am rămas surprins când premierul a ridicat problema și a vorbit despre acest drum foarte încrezător, menționând și aspectul financiar, deci nu au fost doar vorbe în vânt. Sunt surprins plăcut de finanțarea acestui proiect și îi felicit pe Laurențiu Cazan și Cristian Buican că au reprezentat vârfurile de lance. Din partea celorlalți parlamentari nu am văzut absolut nimic.