19 milioane de lei rămași din bugetul anului trecut vor fi cheltuiți la discreția primarului Mircia Gutău | Ședințele Consiliului Local vor fi transmise din nou live

Cum va fi folosit excedendul bugetar al anului 2022?

În ședința din această zi, consilierii PER/PSD/USR au decis prin vot să aprobe proiectul prin care se acordă excedentul bugetar al anului trecut la secțiunea de dezvoltare al orașului. Cea mai mare sumă este de peste 19 milioane de lei rămași care au fost repartizați la finanțele publice locale, fiind un departament unde banii ar fi cheltuiți la discreția primarului. Sunt câteva destinații unde vor merge banii rămași de anul trecut, făcând parte din categoria de dezvoltare:

 • 19.236.933,35 lei vor merge la finanțele publice locale
 • 42.321,64 lei vor merge la continuarea proiectului „Părinți aproape de copii” derulat de Școala Gimnazială Mihai Eminescu
 • 44.724,13 lei pentru continuarea proiectului „Educația-a două șansă” derulat de Liceul Tehnologic „Căpitan Nicolae Pleșoianu”

De asemenea, se va acorda și suma de 979.995,47 lei care a rămas din excedentul unităților de învățământ preuniversitar de stat. Această sumă va merge către efectuarea de cheltuieli în anul curent la secțiunea funcționare, pentru efectuarea de cheltuieli în anul curent și pentru acoperirea golurile temporare de casă, astfel:

 • 24.628,60 lei Colegiul Energetic;
  44.498,63 lei – Colegiul Național Mircea cel Bătrân;
 • 509.000,31 lei – Liceul Sanitar Antim Ivireanu;
 • 105.146,93 lei – Liceul Tehnologic Forestier;
 • 14.611,21 lei Liceul Tehnologic G-ral Magheru;
 • 9.115,91 lei Liceul Tehnologic N. Pleşoianu;
 • 1.823,11 lei-Seminarul Teologic Sf. Nicolae;
 • 22.940,91 lei Școala Gimnazială nr. 5;
 • 85.730,40 lei Școala Gimnazială nr. 13;
 • 31.998,44 lei – Grădinița cu PP Nord 1;
 • 20.886,55 lei Grădinița cu PP Nord 2;
 • 43.945,36 lei – Grădinița cu PP Traian;
 • 13.913,70 lei – Grădinița cu PP Ostroveni 1;
 • 15.542,00 lei – Grădinița cu PP Ostroveni 2;
 • 36.213,73 lei – Grădinița cu PP Dumbrava Minunată.

De asemenea, s-a aprobat utilizarea sumei de 3.333.240 lei reprezentând excedentul anului 2022 al instituțiilor publice de spectacole în anul 2023, astfel:

 • 2.083.270 lei – Filarmonica „lon Dumitrescu”, din care
  1.983.270 lei reprezintă cheltuieli de personal și 100.000 lei bunuri şi servicii.
 • 1.249.970 lei – Teatrul Municipal Ariel, din care 1.249.970 lei cheltuieli de personal.

Liberalii au fost nemulțumiți față de acest punct de pe ordinea de zi și propuseseră un amendament care a fost aprobat în comisiile de specialitate, însă refuzat prin vot în timpul ședinței de astăzi. Liderul acestora, Virgil Pîrvulescu, vorbește despre creșterea recentă a prețului pentru gigacalorie și împotrivirea anvelopării blocurilor a primarului Mircia Gutău. Aceștia voiau să folosească excedentul bugetar într-un alt mod.

De ce au făcut acest lucru? De ce PSD-ul lui Gutau a votat și pentru creșterea prețului la gigacalorie și împotriva anveloparii blocurilor? Eu nu îmi dau seama de unde atâta răutate și determinare, a celor care îl susțin pe actualul primar, niciun amendament sau propunere, oricât de benefică ar fi pentru oraș, să nu fie aprobată în Consiliu Local. Noi nu ne vom opri însă aici! Voi face tot ce depinde de mine și de echipa mea ca orașul nostru să scape de acești nesăbuiți!

2024 trebuie să aducă schimbarea în Primăria Râmicu Vâlcea și întoarcerea ei cu fața către cetățeni!

Președintele PNL Rm Vălcea, Virgil Pîrvulescu.

Primarul revine cu un răspuns și spune că utilizarea excedentului bugetar precum dorința liberalilor ar fi ilegală. Acesta explică de ce nu poate fi făcut un astfel de plan bugetar prin care să se investească banii rămași în alte departamente, având nevoie de o analiză extinsă și complexă. Totuși, în declarația primarului, nu menționează creșterea prețului la gigacalorie.

Amendamentul propus de viceprimarul Virgil Pîrvulescu pentru utilizarea excedentului bugetar al anului trecut dovedește aceeași necunoaștere a prevederilor legale, dacă nu de-a dreptul un dispreț la adresa legii! A făcut-o și în multe alte dăți anterioare și continuă să o demonstreze aproape la fiecare ieșire publică!

În primul rând, orice alocare se face în funcție de un buget de cheltuieli estimat, ori în cazul blocurilor 15, 16, 17, 18 și 19 din zona „1 Mai” – pentru care reprezentantul liberal din Consiliul Local a propus anveloparea blocurilor prin alocarea integrală a excedentului bugetar din 2022 – nu există proiecte tehnice, studii de fezabilitate, nemaivorbind de acordul tuturor membrilor asociațiilor de proprietari din blocurile respective, așa cum impune legea. Mai mult decât atât, și dacă documentațiile acestor blocuri – alături de ale altor zeci de imobile din municipiu – ar fi fost finalizate, nu se poate decide discreționar, printr-o astfel de decizie, care blocuri urmează să fie anvelopate și care mai trebuie să aștepte.

Reabilitarea termică a blocurilor din municipiu – aproape 120 până la acest moment – s-a făcut prin accesarea tuturor liniilor de finanțare disponibile pentru acoperirea cel puțin a procentului de 60% din valoarea lucrărilor: am primit bani europeni prin Programul Operațional Regional, de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației sau prin PNRR și vom continua să căutăm orice sursă financiară posibilă pentru aceste lucrări.

Primarul Mircia Gutău.

Ședințele Consiliului Local vor fi transmise din nou live

Un nou an și un nou început pentru ședințele Consilului Local din Râmnicu Vâlcea. Pentru prima dată după multe timp, ședința extraordinară din această săptămână a fost transmisă live pe pagina oficială a insituției de Facebook. Primarul Mircia Gutău a declarat că a asigurat acest lucru începând cu ianuarie 2023, așa cum promisese.

Imagine din timpul sedinței, care a fost transmisă live pe pagina de Facebook a primăriei.

Așa cum v-am promis, începând din ianuarie 2023 ședințele sunt transmise live. Priviți instalațiile, să știți că sunt montate toate. Vă mulțumesc.

Primarul orașului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău.

Desigur, la începutul mandatului din 2020, ședințele era în același format, adică transmise live, însă după doar câteva luni s-a renunțat la obicei. Consilierii PNL s-au tot împotrivit deciziei primarului de nu mai transmite live sedinta, însă primarul Mircia Gutău a refuzat să continue obiceiul de la începutul mandatului. Acesta invoca motive financiare, însă liberalii spuneau că primarul încerca să ascundă de populație deciziile din Consiliul Local.

Încă de la începutul mandatului actual, grupul PNL a militat pentru transparentizarea și trasabilitatea procesului decizional administrativ. După primul an, în care opoziția PNL din Consiliu Local a expus la fiecare ședință problemele orașului și ignoranta conducerii primăriei, transmisiile live au fost sistate, incalcandu-se flagrant legea. După nenumărate sesizări și plângeri depuse de dl viceprimar Virgil Pirvulescu și de mine, am reușit să obligam primarul să respecte legea. Un an de zile i-a trebuit administrației locale să răspundă la sesizările noastre și ale prefecturii. Eu sunt convins că vâlcenii vor înțelege cu adevărat cine tergiversează lucrurile în primărie și cine militează pentru respectarea legii, iar acest lucru se vă vedea acum și mă clar, în transmisiile live.

Purtătorul de cuvânt PNL Râmnicu Vâlcea, Constantin Popa.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *