Pastorul Dumitru Ciorâcă, primar al comunei Cernișoara: „Este timpul să se vadă roadele muncii”

Comuna Cernișoara numără peste 3500 de suflete. Casele sunt așezate mănunchi, în șapte sate răzlețe. Locul are însă o frumusețe aparte, un pitoresc pe care oricine îl poate simți odată ajuns aici. Într-un astfel de loc este primar pastorul Dumitru Ciorâcă, obișnuit cu ce înseamnă administrația și legile, deoarece a fost, înainte de preluarea mandatului de primar, coordonator de transporturi la o companie importantă de transport din Europa. Din această poziție a reușit să miște lucrurile, pentru ca întreaga comunitate din Cernișoara să aibă o viață mai ușoară:
„Tot ce mi-am propus la preluarea mandatului a început ușor și sigur să se implementeze. Munca depusă pentru realizare proiectelor se concretizează și vrem să putem duce în faza de execuție lucrările pe care le avem deja aprobate. Suntem la al treilea an de mandat și este timpul să se vadă roadele muncii celor doi ani. Avem în lucru cele două școli care se vor finaliza anul acesta. În aceste sens sperăm să nu ni se întâmple nici un impediment și să putem deschide următorul an școlar în noile unități de învățământ modernizate”, ne-a declarat pastorul Dumitru Ciorâcă, primar al comunei Cernișoara.
Primarul are nevoie de fonduri pentru cofinanțarea proiectului de modernizare a celor două școli
Proiectul de modernizare a școlilor presupune că unitățile de învățământ din satele Mădulari și Armășești se vor reabilita termo -energetic cu bani europeni, printr-un program de cooperare elevețiano -român. Valoarea proiectului este de aproximativ opt milioane de lei, cu o cofinanțare din partea administrație locale de 15%, iar lucrările sunt în plină desfășurare.
„Anul acesta trebuie să asigurăm cofinanțarea proiectului de modernizare a celor două școli. În acest sens va trebui să găsim sprijin în primele patru luni ale acestui an. Eu cred că Dumnezeu ne va ajuta și, mă gândesc că o variantă se va găsi și pentru noi, privind cofinanțarea acestui proiect. Din dorința de a avea locații moderne pentru copiii noștri am făcut calculul privind această cofinanțare și ne-am spus că trebuie să ne încadrăm, numai că între timp s-au dublat sau chiar s-au triplat prețurile la materialele de construcții. Socoteala de la început nu se mai poate luat în calcul cu ceea ce s-a întâmplat ulterior. Pentru a acoperi acest capitol, avem nevoie de 20 de miliarde de lei vechi”, ne-a declarat pastorul Dumitru Ciorâcă, primar al comunei Cernișoara.
Mobilier nou în școli
O altă mare bucurie este faptul că administrați locală, cu bani europeni, atrași prin GAL, va reuși să doteze ambele școli cu mobilier nou: „Valoarea proiectului este 25 de mii de euro, fiind suma limită care s-a alocat din exercițiul financiar trecut fiecărei UAT care face parte din acest GAL. Astfel, o dată cu proiectul de reabilitare a celor două școli, vom reuși ca elevii noștri să pășească în sălile de clasă cu încredere, confortul fiind un factor important în calitatea actului educativ”, ne-a declarat pastorul Dumitru Ciorâcă, primar al comunei Cernișoara.
O altă prioritate a primarului Dumitru Ciorâcă o reprezintă proiectul de asfaltare a drumurilor comunale
Administrația publică locală din Cernișoara se numără printre primăriile care vor primi fonduri guvernamentale de la Ministerul Dezvoltării prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” pentru modernizarea rețelei de drumuri locale pe o lungime de 8,2 kilometri și construirea a 4 poduri. Primarul spune că proiectul este în procedură de licitație privind desemnarea constructorului.
„Așteptăm să semnăm contractul de finanțare, iar investiția este deja în lista ministerului privind aprobarea contractului. După desemnarea constructorului sperăm ca, în primăvara acestui an să dăm startul lucrărilor, asta dacă nu vom avea vreo contestație. Ne dorim un constructor serios, deoarece proiectul este foarte important pentru noi. Dacă vom asfalta cei 8,2 kilometri de drumuri și se vor construi cele patru poduri, la nivel de localitate, mai rămân numai două poduri de construit, pentru care va trebui să identificăm sursa de finanțare”, ne-a declarat pastorul Dumitru Ciorâcă, primar al comunei Cernișoara.
Sistem de apă prin master planul județului
O altă veste bună este semnarea contractului de finanțare prin POIM a proiectului de apă și canalizare al județului. În acest sens, Cernișoara este prinsă în lotul doi cu proiectul de înființare sistem de apă pe o lungime de aproximativ 15 kilometri.
Proiectul de canalizare pe o lungime de 15 kilometri a rămas în aer
„Din master planul județului localitatea a fost exclusă cu proiectul de canalizare. Rămâne de văzut unde vom găsi o altă sursă de finanțare pentru această investiție. Urmăresc cu deosebit interes să se deschidă axă de finanțare prin PNRR pentru localitățile cărora nu li s-au finanțat proiectele de apă și canalizare”, ne-a declarat pastorul Dumitru Ciorâcă, primar al comunei Cernișoara.
Prin urmare, acestea sunt cele mai arzătoare dorințe ale primarului: de a putea duce apa și canalizarea la poarta fiecărui cetățean, asfaltarea drumurilor comunale și modernizarea școlilor, a căminului cultural din satul Mădulari, a primăriei și dispensarului, dar mai presus de toate își dorește ca locul său natal să înflorească, satele să nu dispară, iar oamenii să ajungă să cunoască aceste meleaguri atât de frumoase, care inspiră atât de multă energie.